С комисар Макгинес направихме инспекция на Капитан Андреево, на която

...
С комисар Макгинес направихме инспекция на Капитан Андреево, на която
Коментари Харесай

Асен Василев: Необходим е по-добър обмен на информация, за да се спре избягването на санкциите

С комисар Макгинес направихме ревизия на " Капитан Андреево ", на която наблюдавахме главно по какъв начин се извършват глобите. Има много сигнали от Европа за артикули с двойна приложимост, които минават през границата. В последните няколко години има също засечени и извънредно огромно количество недекларирани пари. С смяна на закона от септември те се конфискуват. От началото на годината досега на този пункт са иззети над 26 млн. лева Това сподели министърът на финансите Асен Василев на взаимен брифинг с европейския комисар по финансова непоклатимост, финансови услуги и съюз на финансовите пазари Марейд Макгинес след визитата им на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ".

Министър Василев уточни, че комисар Макгинес е споделила с него данни от разбор, съгласно който в Европа има над 20 хиляди компании, които под една или друга форма намират метод да заобикалят глобите и един от главните транспортни коридори е на " Капитан Андреево “. По думите му единствено за последния месец са засечени над 4 случая на артикули с двойна приложимост, най-вече електронни съставни елементи. Според него на европейско равнище би трябвало да има много по-добър продан на информация, с цел да може да бъде проследен целият трафик от началото до края. Защото, в случай че са изрядни документите, на самата граница няма по какъв начин да бъде спряна стоката.

" Днес посетих границата, с цел да чуя и да оказа помощ за повишение нивото на съдействие “, съобщи комисар Макгинес. Според нея е било доста значимо да се одобри поканата на министъра, с цел да се увери персонално за мащаба на предизвикването на място. " Граничен контролно-пропускателен пункт Капитан Андреево работи 24/7 и броят на камионите непрестанно нараства. Това е в действителност значим пропускателен пункт за Европейския съюз. Моята роля да оказвам помощ за спазването на глобите е от основно значение и би трябвало да подсигуряваме, че те се ползват сполучливо. Правоприлагането е отговорност на страните членки и ние имаме доста положително съдействие, в това число с България в това отношение. “

Като разяснява смисъла на прекосяването на границите във връзка със глобите против Русия, комисарят съобщи: " При всеки пакет от наказания против Русия предизвикването, обвързвано с използването на глобите, нараства. Русия и нейните другари намират способи да ги заобикалят и Европейски Съюз би трябвало да обърне особено внимание на обмена на информация сред своите страни членки, с цел да разбере по-добре къде могат да зародят проблеми. “

Комисарят изрази удовлетворение, че българските органи са решени да ревизират всяка стока, която влиза и напуща този граничен контролно-пропускателен пункт. Според нея това е значимо освен за България, само че и за Европейския съюз.

" Знаем, че съществуват проблеми, защото чуваме, че стоките с двойна приложимост попадат на бойното поле. Но решимостта ни, като Европейска комисия, да подкрепяме страните членки при използването на глобите, е също толкоз мощна “, съобщи комисар Макгинес. " Бях осведомена доста в детайли за конфискациите — пари в брой, които са били осъществени тук. Това са обилни суми, които е доста евентуално да са с противозаконен генезис, и е доста значимо това да се спре “, добави тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР