С колоритният местен обичай Тулум - Ергенска сватба, днес във

...
С колоритният местен обичай Тулум - Ергенска сватба, днес във
Коментари Харесай

Клуб на заклети ергени възражда стар комичен обичай

С колоритният локален бит Тулум - Ергенска женитба, през днешния ден във великотърновското село Козаревец се забавляваха млади и остарели. Старинният обред се извършва единствено от мъже, като осмива старите ергени и ги подканва да се оженят. Самодейци от читалището и ергени от селото се включиха с доста комизъм в празника, съобщи кореспондентът на БГНЕС в района.


За обичая в село Козаревец има писмени данни в читалището от 1930 година. Ритуалът протича като занимателен маскарад с комични детайли и се извършва единствено от мъже. Самодейци и ергени се превъплъщават в разнообразни функции на родственици и другари на младото семейство.

Пред БГНЕС Петко Петков, худ. началник, член на настоятелството на НЧ „ Земеделец " - Козаревец сподели, че обичаят се радва на голям интерес. " Обичаят Тулум - по нашенски - ергенска женитба, е от маскарадните езически традиции в българския национален фолклор. Основно цели да бъдат осмяни старите ергени – по тази причина се вършат тези обреди – засевки, бръснене, да бъдат белязани пред обществото, да им се подсети, че им е пристигнало времето и те да влязат в лоното на съпрузите! ", споделя Петко, който се превъплъщава в попа.


Илиян Илиянов, другарка на булката: "..Аз съм в ролята на Мария, другарка на булката, отиваме в този момент да вземаме булката и купонът продължава цяла нощ! И мойто време ще пристигна, само че не в този момент - още съм дребна! ", споделя с подигравка " приятелката "./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР