С колко ще се увеличат пенсиите от 1 октомври? Решението

...
С колко ще се увеличат пенсиите от 1 октомври? Решението
Коментари Харесай

120 лв. добавка към пенсията? Днес гласуват

С какъв брой ще се усилят пенсиите от 1 октомври? Решението се взема през днешния ден от депутатите. Те ще заседават изключително от 11 ч., с цел да гласоподават дефинитивно актуализацията на бюджетите на Здравната каса (НЗОК) и на Държавното публично обезпечаване (ДОО), импортирани от служебното държавно управление. В новите планове на Касата са планувани в допълнение 134 милиона лв.. Служебното държавно управление предлага пенсиите да се покачат приблизително с 12,5 на 100 от 1 октомври.

Сериозни диспути се чакат в Народното събрание, защото предложенията за пенсиите са 6.

Служебното държавно управление предлага минималната пенсия да стане 340 лв., като за част от пенсионерите са планувани и добавки, които да усилят размера на пенсията им до линията на беднотия, която сега е 369 лв..

От „ ИТН “ заложиха от 1 октомври минималната пенсия да е 370 лв., като  отпадне добавката от 50 лв., а оптималната да стане 1500 лв.. Предложението на ГЕРБ-СДС е да отпадане таванът на пенсиите, а добавката да е 100 лв. за всички пенсионери. Движение за права и свободи изиска добавката да е 120 лв. и изясни, че бюджетът го разрешава.

От Българска социалистическа партия желаят преизчисляването на пенсиите да става въз основата на осигурителния приход от 2018 година, ако е по-благоприятен за пенсионерите. “Изправи се БГ! Ние идваме! “ са заложили размер на минималната пенсия до линията на беднотия - 369 лв..

Бюджетната комисия утвърди на второ четене минималната пенсия да е 370 лв.. Финансовият министър Асен Василев разяснява, че в случай че в пленарната зала бъде признато предлагането на „ ИТН “, това няма да наруши да бюджетния баланс.

Ще продължи да се изплаща и месечната добавка „ беднотия “, уточни Василев. И изясни: " До края на годината тя ще да има по-малък обсег, защото минималната пенсия се подвига повече. Тя ще е единствено за пенсии, които са под минималната пенсия - за военни ветерани, за неработоспособност и така нататък "

Актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса планува в допълнение 134 милиона лв., като 120 милиона от тях са предопределени за справяне с новата Covid вълна и се планува да бъдат разпределяни от Надзорния съвет на Касата.

От ГЕРБ упорстват за преразпределение на препоръчаните от служебния кабинет 120 милиона. Според тях предпочитано би трябвало да бъдат за възобновяване на методиката за погашение на 1000 лв. на работещите на първа линия, спомагателни по 600 лв. за общопрактикуващите лекари и 360 лв. за експертите по здравни грижи, считано от първи октомври, както и спомагателни 15 милиона, които да се разпределят за общинските лечебни заведения в последните три месеца на годината.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР