С какво разходките по един-двама са по-опасни от перспективата по

...
С какво разходките по един-двама са по-опасни от перспективата по
Коментари Харесай

Коронавирус в България: задава се опасен Великден

С какво разходките по един-двама са по-опасни от вероятността по Великден хиляди да се съберат на куп към църквите и след това да влязат вътре? Второто е доста по-страшно от първото. Това разяснява Ясен Бояджиев, представен от "Дойче Веле ".

Ето какво още гласи коментарът му на тематика "Коронавирус в България: задава се рисков Великден: "


Слава Богу, на Великден и Цветница вярващите няма да се тъпчат по едно и също време в църквите. Това даде обещание Синодът, откакто един вицепремиер и генералът, оглавяващ битката против епидемията, отидоха да му се помолят да отстъпи . После дефинираха обещанието като "добър компромис " и показаха "огромна признателност " на митрополитите ( "свети хора, само че и с голяма интелектуална сила ").

На черква
Не желая да накърня ничии усеща, само че да забележим въпреки всичко що за компромис е това. Хората ще се събират не вътре, а вън, навън, пред и към храмовете, където ще бъдат изнесени празничните служби. През това време Министерство на вътрешните работи ще следи да съблюдават отдалеченост между тях, както и за "маските и дезинфекцията ". После, въпреки всичко, всеки ще може да влезе в църквата "да си възпламени свещичка ", като свещениците ще наблюдават да няма скупчване и "ще приканват миряните да бъдат по-сдържани ".

Ген. Мутафчийски с изключително изказване за обстановката по Великден

На разходка
Сега за съпоставяне си представете някои други ограничения на "социалното разграничаване ". В последните дни десетки бяха санкционирани (по 5000 лева) за това, че се разхождат до момента в който "целият свят гори ". При това, от парковете и градинките възбраната бе разширена и по улиците. Скоро за всяко излизане от у дома може да желаят декларация или ес ем ес.

Опазил ме Господ, по никакъв метод не споделям, че разпорежданията могат да се нарушават. Напротив - и аз виждам шляещи се и черпещи се навън групички, които би трябвало да бъдат разпръсквани и от време на време глобени.

Кое е по-опасно
Но се запитвам: с какво "разходките " по един-двама (или по трима-четирима, в случай че са семейство и живеят заедно), на огромна отдалеченост, без никой да се бута в никого, са по-опасни от вероятността хиляди да се съберат на куп към църквите и след това да влязат вътре?

Самото им напредване до там ще е еднакво на десетки хиляди (само за София) единични "разходки ".

После служителите на реда с ролетка ли ще мерят дистанцията? Пък и каква може да е тази отдалеченост, когато примерно 1000 души се съберат в градинката пред "Свети Георги "? А каква ще е там концентрацията на рисковите аерозоли спрямо, да кажем, Южния парк?

С две думи: в случай че поединичните разходки са "страшни ", задаващата се празнична вероятност би трябвало да е извънредно по-страшна.

Църквата не желае, страната не може
Тъй че "добрият компромис " в действителност никак не е добър. Защото е съвсем едностранен. При това не е за сметка на постигналите го или на техните господарски компетенции, а за сметка на основаните от тях правила и на здравето на всички - и вярващи, и невярващи.

Проф. Кантарджиев: Пикът на ковид ще е по Великден

Вярно, от време на време ще има стерилизация и забърсване на иконите, а свещениците ще дават светото причестяване "само на тези, които са се изповядали при тях и ги познават ". Но другояче църквите си остават отворени, както до момента.

На срещата в Синода била изяснена "ситуацията по света и у нас към днешна дата ". По света Ватикана подреди Великденските церемонии да са без богомолци, а гръцката страна разгласи: "Няма да честваме Великден по села и църкви, ще стоим по домовете си ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР