С какъв мотив един човек на науката влиза в политиката?

...
С какъв мотив един човек на науката влиза в политиката?
Коментари Харесай

Акад. Николай Денков: България може да бъде една от водещите страни в Европа, ако няма кражби

С какъв претекст един човек на науката влиза в политиката? Можеше ли да се избегнат предварителните парламентарни избори? Повече за „ сглобката “ от вътрешната страна и кой беше препъни камъкът в кабинета „ Денков “? Каква е цената на Промяната? Отговорите „ от кухнята “ даде акад. Николай Денков в подкаста „ Правосъдие за всеки “.

„ Както Ицо Хазарта сподели един път – „ Толкова доста съм получил от тази страна, че в един миг си споделих: Какво мога да дам в подмяна “. Политиката в никакъв случай не ми е била цел. Но постоянно пред мен е стоял въпросът: Може ли да създадем по този начин, че да се живее по-добре в нашата страна. България е прелестна страна. Ако се ръководи по-добре и се понижат кражбите, може да бъде една от водещите страни в Европа “, изясни Денков.

Как стартира всичко:

„ Алтернативата беше или - отиваме на избори със служебно държавно управление, с всички опасности да заплуваме на изток, или търсим вид, за който от ден първи знаехме, че ще бъде доста мъчно. Но задачата беше да бутаме страната в вярната посока - към еврозоната, към реализирането на промени, да вдигнем приходите на хората, да понижим неравенството. Успяхме да го създадем, колкото и да беше мъчно “, сподели Денков.

По отношение на свалено доверие към министъра на Министерство на вътрешните работи Калин Стоянов в кабинета „ Денков “, досегашният министър председател разяснява, че с цел да се получи една оставка би трябвало да има болшинство в Народното събрание – решението не е на министър ръководителя, както хората чакат.

„ Поисках Калин Стоянов да си свърши работата във връзка с следствието след митинга против БФС. Исках да се разбере кои са биячите от Министерство на вътрешните работи, тъй като служителите на реда нямаха номера на униформите си. ПП-ДБ му желаеха оставката публично и тогава се разбра - ГЕРБ и Движение за права и свободи блокираха и споделиха: „ Не, тук няма какво да пипате. “ И стана ясно, че ние оставката няма по какъв начин да я получим. Казвал съм неведнъж, че моето отношение към Калин Стоянов ще се дефинира от неговото отношение към биячите в Министерство на вътрешните работи “, изясни Денков и добави, че той е изискал от Стоянов да си свърши работата и след трагичния случай в Стара Загора, при който някогашният републикански първенец по битка почина при арест.

„ Очаквах следствие по вътрешните правила. Тогава още веднъж към 4-5 дни нямаше никаква реакция от Министерство на вътрешните работи, което беше неуместно. Вече беше ясно, че Калин Стоянов смени 18 ръководители на регионални дирекции на Министерство на вътрешните работи. И след това се оказа, че това са хора, немалка част от които са свързани с Движение за права и свободи. Така че, в действителност, още след изборите беше ясно, че неговата мощна връзка е с Пеевски.

Струваха ли си жертвите и можеше ли нещо да се случи по-добре със или без „ сглобката “?

„ Политиката е изкуство на вероятното /по Ото декор Бисмарк – бел.ред./. При тази обстановка не мисля, че освен това можехме да създадем. Единственият въпрос беше дали можеше да продължим и след ротацията съгласно предварителна сделка. И аз персонално бях оптимист, че можехме да изкараме до дъно тези 18 месеца. Щяхме да приключим един стадий. Но този стадий съдържаше и една част, която се оказа огромна хапка за Движение за права и свободи и ГЕРБ. И тази хапка е смяната в правосъдната система, антикорупционната комисия, регулаторите. Там корабът заседна още през януари. Министерският съвет до края работи доста интензивно, с цел да можем да отвърлим още работа по управническата програма», сподели Денков.

До декември - с доста разногласия, кахъри, счупени маси, заявления от трибуната в Народното събрание, също са се движили нещата, съгласно него. «И в действителност поради това падна механизмът за инспекция на Европейска комисия. Затова ни одобриха в Шенген по въздушен и морски път. Законите бяха признати. Но от 1 януари нататък, работата в Народното събрание заседна. Междувременно в Министерския съвет министър Славов приготви Закона за правосъдната власт, само че в Народното събрание работата спря. И това бяха първите знаци».

Тогава стартира да поддава „ сглобката “ – със скрити знаци. А явните идват на по-късен стадий.

„ Борисов имаше съмнение. Той знаеше, че в случай че се откаже, ще заплати политическата цена, изключително на открито. Но Пеевски към този момент беше дал своите знаци, че не е податлив да продължи по този път. Ще напомня една история. Правехме следващия Съвет по сигурността, откакто Пеевски и Делян Добрев бяха вкарали искане дерогацията на „ Лукойл “ да падне за 3 дни. Това беше не просто неуместно, само че и рисково за България. Затова поканих ръководителите на Движение за права и свободи и ГЕРБ да обясня защо става дума, тъй като познавам документите. Пеевски пристигна и се държа безусловно безобразно. Надвикваше, прекъсваше, даваше команди. И аз най-после му споделих: „ Или ще започнете да се държите обичайно, или си тръгвайте отсам. “ Тръгна си засегнат. Докато той говореше и се държеше по този възмутителен метод, Мария Габриел, която беше до мен, явно не беше съгласна с този вид държание. Знаете, тя е деликатна жена, има европейски опит, обноски. След тази среща Пеевски е отишъл при Борисов и му е споделил: „ Абе, тая /Мария Габриел – бел. авт./ не е от нашите. Ти по какъв начин я мислиш?» Така че, още тогава Пеевски стартира да схваща, че проектът му да командва госпожа Габриел след ротацията няма да стане».

Това се оказва огромен удар освен за ГЕРБ, само че и за Движение за права и свободи, тъй като: „ Пеевски е поел контрола върху управлението при вземането на решенията в ГЕРБ. И това нещо се вижда и от хората в ГЕРБ. Затова има огромно напрежение. “ А на какво се дължи това напрежение – могат да потвърдят единствено хора „ от кухнята “.

По-важна е била съдържателната част по време на договарянията, която също основава проблеми.

„ Г-жа Атанасова я дефинира доста ясно пред медиите. Тя сподели: хубаво, като стигнам до регулаторите и до Висшия правосъден съвет и до тези основни позиции, ще ги разпределим едно на Движение за права и свободи, едно на ГЕРБ, едно на вас /ПП-ДБ/. Това беше тяхната цел. И тя беше доста ясно казана. И в случай че ние се бяхме съгласили, убеждавам ви, през днешния ден аз щях да бъда вицепремиер и нямаше да отиваме на избори. Но какво щеше да значи това за хората - от една страна Движение за права и свободи и ГЕРБ да имат болшинство насякъде. И от втора страна - всички тези институции да могат още веднъж да се употребяват като бухалки. Щяхме да презаредим системата. Ние казахме, че това няма да стане “, сподели Денков.
През цялото време ГЕРБ и Движение за права и свободи се пробват да осъществят фиктивни промени, само че да си остане същото, с цел да се презареди системата – изясни акад. Денков.

И до момента в който по време на „ сглобката “ всички питаха ПП-ДБ за какво я има, след хвърлената оставка питат за какво не продължиха още.

„ Отговорът е, тъй като не можехме да продължим. Техният проект се видя най-после. Задавали ли сте си въпроса за какво реагираха по този начин остро, че на 6 март подадох оставката?
Те желаеха това държавно управление да остане с мен отпред като министър председател – и като споделям „ те “, приказвам за Пеевски и Борисов. А през това време да саботират работата - да не престават да подлагат на критика по медиите и в края на краищата да се опитат да ни съсипят, употребявайки моето лице начело. Този проект би бил пагубен – от една страна нищо нямаше да свършим, а от друга - те щяха да продължат да си вършат своите хватки. Щяха да ни дескридитират. Нямаше да можем да водим диалога, който водим сега.

Имаше ли вид да се придвижат още значими закони и можеше ли да се „ отпуши “ пътят до Съдебната промяна?

Денков бе безапелационен, че това е позитивният взор над нещата, който нямаше по какъв начин да се осъществя.
„ До края на декември и аз чаках, че може да продължим, само че ясно се видя, че за всички значими гласувания за ГЕРБ и Движение за права и свободи, използваха „ Възраждане “, с цел да си обезпечат болшинство. Може да се подпиша с двете си ръце, че когато се стигне до основно гласоподаване, където имаме разминаване, те щяха да си обезпечат това болшинство. Има една доста знакова сценка по какъв начин „ Възраждане “ гласоподава да има публични поръчки за частните лечебни заведения, след което се вижда по какъв начин Десислава Атанасова им се скарва, и те сменят позицията си. “

А посред следващия нерешителен политически интервал преди предварителните парламентарни избори е извънредно значимо демократичната общественост да бъде обединена – безапелационен е Денков.

„ Отиваме на избори и са значими две неща. Първо, ГЕРБ и Движение за права и свободи да не съумеят да си съберат 121 гласа, и второ – да не си съберат 160 гласа с патериците към тях. Ако желаеме измененията да продължат в вярната посока, би трябвало да се обединим и да разберем, че врагът е различен “, сподели Денков и означи, че залогът е извънредно огромен и хората би трябвало да излязат да гласоподават, тъй като сега ГЕРБ и Движение за права и свободи се пробват да създадат „ брутална балканска тирания в България “. – „ Освен това би трябвало да се следи под лупа дали някой ще се опита да махне машините, тъй като това ще бъде явен знак за имитация на изборите “.

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР