С изтекъл ваксинационен сертификат не може да се влиза в

...
С изтекъл ваксинационен сертификат не може да се влиза в
Коментари Харесай

С изтекъл ваксинационен сертификат не може да се влиза в България

С изминал имунизационен документ не може да се влиза в България, откри кореспондент на TravelNews на Летище София. Българските здравни управляващи обясниха предишния месец, че зеленият документ за сложени две дози ще важи 12 месеца в България след поставената последна ваксина. Но това се оказа, че не важи при влизането в страната. При изминал зелен документ, от РЗИ желаят негативен PCR тест, който да е изработен до 72 часа преди идването. В противоположен случай слагат пасажерите под карантина за 10 дни, като след третия ден могат да си създадат PCR или антигенен тест и в случай че е негативен ще бъдат освободени от нея.

От 1 февруари 2022 година беше понижен срокът на годност в Европейски Съюз на зелените документи за имунизация против COVID-19. С тях към този момент може да се пътува 9 месеца от датата на последната доза. В България са изтекли над 93 000 документа. „ Действително не може да се влиза в България с изминал документ след две дози, тъй като такива са разпоредбите за пътешестване в Европейски Съюз. Отсрочката за валидността от 12 месеца е единствено за посещаване на обекти и събития вътре в страната “, изясни за TravelNews доцент Ангел Кунчев, основният държавен здравен контрольор. Той добави, че правилото не важи за бустерните дози, които са безсрочни.

От началото на февруари бяха изменени разпоредбите за влизане в България. Те се облекчават за страните в " алената " зона, т.е. с 14-дневна заболеваемост сред 500 и 5 хил./100 хиляди души население. Съгласно заповедта на здравния министър в нея влизат Австралия, Австрия, Ангола, Антигуа и Барбуда, Барбадос, Бахамски острови, Белиз, Бермуда, Босна и Херцеговина, Британски Вирджински острови, Люксембург, Гренада, Грузия, Доминика, Доминиканска република, Кувейт, Уругвай, Ирландия, Италия, Йордания, Кабо Верде, Кайманови острови, Канада, Катар, Киргизска република, Лихтенщайн, Монако, Испания, Нидерландия, Норвегия, Швеция, Гвиана, Бахрейн, Кюрасао, Ливанска република, Боливия, Монголия, Монсерат, Нова Каледония, Англия и Северна Ирландия, остров Ман, острови Аруба, Албания, Аржентина, Ботсвана, Гърция, Еквадор, Естония, Казахстан, Колумбия, Косово, Коста Рика, Латвия, Литва, Малта, Молдова, Панама, Парагвай, Перу, Полша, Северна Македония, Сингапур, Суринам, Сърбия, Таджикистан, Тринидад и Тобаго, Турция, Финландия, Чили, Румъния, Сейнт Винсент и Гренадини, Сейнт Лусия, Словашка република, Съединени американски щати, Тунис, Туркменистан, Търкс и Кайкос, Унгария, Германия, Бразилия, Федерация Сейнт Кидс и Нейвис, Хърватия, Черна гора, Чехия и Ямайка.

Пристигащите от тези страни би трябвало да показват дигитален Коронавирус документ на Европейски Съюз за имунизация, преболедуване или негативен резултат от PCR или антигенен тест, или равностойни документи. Досега тези жители бяха длъжни да показват документ за имунизация или преболедуване и негативен резултат от PCR тест. Българските жители и лицата със статут на непрекъснато, дълготрайно или дълготрайно престояване и фамилиите им, които не показват нито един от посочените документи, ще се слагат под 10-дневна карантина. Тя може да бъде анулирана, в случай че показват негативен резултат от PCR или антигенен тест, изработен до 72 часа след идването. Възможността за анулация на карантината след антигенен тест също е нова.

Въведена е обаче " тъмночервена " зона, в която са страните, в които 14-дневната заболяемост е над 5000 на 100 хиляди души население. В този лист от 1 февруари са Израел, Швейцария, Белгия, Дания, Португалия, Словения, Франция, Малдиви, Танзания, Сейшели и други Пристигащите от там ще би трябвало да имат дигитален документ за имунизация, за преболедуване или подобен документ, по едно и също време с негативен резултат от извършено до 72 часа преди влизане в страната PCR проучване. Тези с бустерна могат и да не показват отрицателен PCR тест. Гражданите, които не показват нито един от посочените документи, се слагат под 10-дневна карантина. Тя ще бъде сваляна при негативен резултат от PCR тест, изработен не по-рано от 72 часа след идването си в страната.

Децата от 12 до 18 година, идващи от страни в „ тъмночервената " зона, ще се позволяват в България при показване на годен дигитален Коронавирус документ на Европейски Съюз или на равносилен или подобен документ с негативен резултат от извършен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест. В случай, че не показват подобен документ, ще бъдат поставяни под 10-дневна карантина. Тя може да бъде анулирана при показване на негативен резултат от PCR тест, изработен не по-рано от 72 часа след идването си в страната.

Правилата за идващите от „ зелена " и „ оранжева " зона остават непроменени. От тях се влиза единствено със имунизационен документ или негативен тест.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР