С изпити по история на България и по химия продължава

...
С изпити по история на България и по химия продължава
Коментари Харесай

В СУ се провеждат изпити по история на България и химия


С изпити по история на България и по химия продължава втората кандидатстудентска сесия за образователната 2018/2019 година на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

Изпитът по история на България стартира през днешния ден в 9.00 ч., а по химия – в 14.00 ч.

Кандидатстудентският изпит по история на България е писмен и се състои от два съставния елемент: насърчаване на тематика по даден исторически проблем и тест. Времетраенето на изпита е четири астрономически часа.

Изпитната стратегия е формирана въз основа на образователното наличие по История на България за XI клас на СОУ – наложителна подготовка. В нея са включени съществени проблеми, които са обединени в тематични кръгове и се отнасят до развиването на българската страна и на българското общество във времето от края на VII доникъде на XX в.

Изпитната комисия формулира тематиките и разновидностите на теста в деня на изпита, тъй че те да покриват цялото образователно наличие, заложено в програмата по История на България. При започване на изпита се изтеглят две тематики, като всеки кандидат-студент има право да избере и да написа по една от тях. Изтегля се и един от тестовите разновидности, който се раздава на кандидат-студентите. Тестът включва въпроси от отворен и затворен вид от региона на политическата, стопанската, църковната и културната история на България през Средновековието, Възраждането и Новото време.

Изпитът по химия е писмен, с времетраене четири астрономически часа, оповестяват от СУ. Той се състои от две елементи. Първата част е 20 тестови въпроса, включващи материал по неорганична и органична химия, с избирателен отговор (един от пет); втората част включва 4 логичен задания (2 по неорганична и 2 по органична химия).

При подготовката за изпита могат да се употребяват всички утвърдени от МОН настоящи учебници за 7, 8, 9 и 10 клас наложителна и профилирана подготовка; учебниците за 11 и 12 клас профилирана подготовка могат да се употребяват като спомагателна литература за по-пълно изясняване на материала от програмата. В конкурсния изпит няма да бъде включен материал отвън изпитната стратегия.

Отговорите на въпросите от теста се събират един час след началото на изпита. На всеки въпрос би трябвало да се означи единствено едно правилно решение. Въпроси с повече от един маркиран отговор се одобряват за невалидни. За всеки правилен отговор на въпрос от теста се дават 2 точки. Максималният брой точки за теста е 40.

Логическите задания включват по няколко условия. Оценяват се единствено правилни отговори на поставените в тези условия въпроси. Някои от въпросите могат да изискват пояснение на избрани химични обстоятелства или закономерности. В подобен случай се чака малко пояснение и единствено на това, за което се пита. При решение на логическите задания кандидат-студентите би трябвало да покажат, че схващат образователния материал, имат избран най-малко от познания по химия, които умеят да приложат за съответни химични проблеми, както и че имат добра химична просвета. Обемът на дилемите е съгласуван с времетраенето на изпита. Общият брой на точките от втората част на изпита е 80. В взаимозависимост от сложността, всяка задача носи от 15 до 25 точки.

На всеки кандидат-студент по време на изпита ще се дават помощни материали (периодична таблица, таблица за разтворимост, ред на относителна интензивност и ред на електроотрицателност), в случай че са нужни за решение на изпитното задание /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР