С изострянето на конфронтацията между САЩ и Китай в областта

...
С изострянето на конфронтацията между САЩ и Китай в областта
Коментари Харесай

Американският производител на оборудване за чипове Applied Materials обвини китайски конкурент в промишлен шпионаж

С изострянето на борбата сред Съединени американски щати и Китай в региона на високите технологии, все по-често пораждат кавги, свързани с промишления шпионаж, в който американската страна се пробва да осъди съперника. Bloomberg обърна внимание на следствие, което продължава от март 2022 година: поделение на китайски снабдител на полупроводниково съоръжение, следено от управляващите в Пекин, от дълго време се пробва да получи достъп до разработките на Applied Materials — един от водачите в литографската промишленост от Калифорния.

През 2016 година, съгласно досието по делото, следеният от Пекин E-Town Dragon Semiconductor Industry Investment Center пое цялостния надзор върху Mattson, чиято щаб-квартира се намира в Калифорния. От предишния март по волята на своите нови притежатели Mattson е привлякъл минимум 17 основни инженерни гения от Applied Materials. Според прокуратурата, малко преди уволнението си, някогашният чиновник на Applied Materials Канфенг Лай (Canfeng Lai) е изпратил редица документи на персоналния си адрес от формалната си е-поща, които биха могли да съдържат секретна информация за разработките на американската компания, както и дълготрайни проекти за развиване на този снабдител на литографско съоръжение.

Подаването на тези документи беше предшествано от опит от страна на Канфенг Лай да копира служебна информация от Applied Materials на USB-носител, ден след постигането на съглашението за работа с Mattson. Самият обвинен твърди, че изпратените от него документи не съдържат секретна информация, а са му били нужни като спомен за достиженията му през последните три години работа в американската компания. Преди това той също е работил за конкурентната компания Lam Research. Освен това, Канфенг Лай е работил и за Applied Materials от 1997 до 2012 година и е получил образованието си в Съединените щати.

Следователите настояват, че обвиненият съзнателно е задавал нереални тематики, когато е изпращал сензитивна информация в персоналната си пощенска кутия, а диалог с него на стадия на уволнението е разкрил три несъответствия с действителното положение на нещата в компанията. Други някогашни чиновници на Applied Materials, които са се преместили в Mattson, са се пробвали да скрият новата си работа от другите, защото някои от тях също са били упрекнати в промишлен шпионаж. Mattson твърди, че е почтен и отхвърля всички обвинявания против него. Представители на този производител настояват, че за 16-те месеца, през които тече следствието, от прокуратурата не са показани безапелационни доказателства.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР