С изложба на открито, интернет страница и маршрут през 12

...
С изложба на открито, интернет страница и маршрут през 12
Коментари Харесай

Мирослав Боршош: С „Маршрут на мозайките в София“ се запознаваме с детайли от културно-историческото наследство на столицата

„ С галерия навън, интернет страница и маршрут през 12 обекта разкриваме на столичани и гостите на града мозайки в София от разнообразни интервали, обхващайки образци от Античността до съвремието.

Проектът се осъществя с поддръжката на Столична стратегия „ Култура “ и е още една опция дребни и огромни да научим повече за своя град, да се вгледаме в елементи от историята му, за които не сме предполагали или пропущаме в всекидневието си “ – разказа заместник-кметът на София Мирослав Боршош.

Подробна информация за маршрутите, мозайките и техните създатели е налична на сайта , който е съществена част от плана. Сред включените обекти са: храм „ Свети Александър Невски “, Археологическото равнище на базиликата „ Света София “, Античен културно-комуникационен комплекс „ Сердика “, Съдебната палата, Синодалната палата, Националният замък на културата, Централната железопътна гара, Националният исторически музей, Регионалният исторически музей – София и други

До 1 ноември в Галерия навън в Градската градина може да бъде прегледана фотографска галерия, представяща мозайките от маршрута. 

По-голямата част от античните мозайки в Древна Сердика, украсявали частни и публични здания през 3. – 6. век, са разкрити по време строителни действия през 20. и 21. век и през днешния ден са съхранени и експонирани на истинското си място на намиране или в музейна среда. Мозайките, основани в София през 20. век, отразяват трендовете в модерното българско изкуство при декорацията на религиозни и публични здания преди 1944 година, както и на тези, моделирали образа на публичните пространства у нас през 70-те и 80-те години на 20. век.

Проект „ Маршрут на мозайките в София “ се осъществя от Фондация „ Балканско завещание “ с финансиране от Столична община по Програма „ Култура “ в направление „ Културно завещание и социализация “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР