С искането на 6-та прокурори на Висшия съдебен съвет да

...
С искането на 6-та прокурори на Висшия съдебен съвет да
Коментари Харесай

Има ли задкулисие в искането за отстраняване на Иван Гешев - коментар на юристи?

С настояването на 6-та прокурори на Висшия правосъден съвет да бъде освободен предварително основният прокурор, вместо да се избодат очи, се изписват вежди. Тези прокурори „ жертват “ Иван Гешев единствено с цел да потвърдят, че прокуратурата не е бухалка в неговите ръце. Това е повода да се прави съответното искане до Висш съдебен съвет. Това сподели в „ Денят стартира “ юристът Росен Димитров. Той счита, че настояването на шестимата прокурори е нестимулирано.

„ За мен задкулисие няма. Защото няма по какъв начин по-явно представителите на политиката, в тази ситуация Мария Габриел, да съобщи, че нейният правосъден министър ще направи искане на премахване на основния прокурор “, уточни Росен Димитров.

Според Емил Георгиев от Инициатива " Правосъдие за всеки " обстоятелствата приказват за това, че има политическа интервенция и това се случва подмолно, а не пред очите на обществото в открит спор.

„ На 11 май по време на пленума на Висш съдебен съвет, се предлага за гласоподаване писмо изпратено от 5 неправителствени организации. Те се обръщат към пленума с искане да се насрочи изключително съвещание, на което да се ревизира в каква степен са основателни изказванията на зам.-главния прокурор Сарафов за неявяване на самостоятелност в правосъдната власт. На съвещанието 9-ма са срещу предлагането, а 5-ма са „ за “. От тези 9-ма, на идващия ден 6-ма, са вносителите на настояването за предварителното премахване на Гешев “, разяснява юристът Емил Георгиев, правист, Инициатива „ Правосъдие за всеки “.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР