С интерконектора България - Гърция даваме пълна, реална диверсификация на

...
С интерконектора България - Гърция даваме пълна, реална диверсификация на
Коментари Харесай

Борисов и Ципрас дадоха старт на строежа на газовата връзка Гърция-България


С интерконектора България - Гърция даваме цялостна, действителна диверсификация на доставките на газ. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов на гала в Кирково, където с премиера на Гърция Алексис Ципрас дадоха начало на построяването на междусистемната газова връзка сред двете страни.

„ Много делегации се върнаха от Азербайджан, единствено че газта не може да се носи в джоб, чанта, сак. Наслушахме се на приказки. Е, ние поработихме и в този момент даваме старт “, уточни министър председателят Борисов. Той съобщи, че единствено преди дни е инспектирал и връзката, която се прави от българо-турската до българо-сръбската граница и добави, че страната ни ще се възползва от другите източници на газ и ще избира най-изгодната цена.



Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас акцентира значимостта на плана. Той уточни, че сходни връзки, спомагат за мира и стабилността както в района на Балканите, по този начин и в Европа.

„ Това са планове, които укрепват геополитическата роля на Гърция и България. През последните години Гърция, България, Румъния и Сърбия работихме по вероятността за един пръстен на съгласуваност в района “, сподели Ципрас.

Той уточни, че огромна част от доставките по тази връзка ще бъдат от Азербайджан, посредством Трансадриатическия газопровод. „ Този план може да бъде разклонен към Сърбия и към Румъния “, добави гръцкият министър председател и подчертава върху опциите за съгласуваност сред Балканите с Източното Средиземноморие.

Във видео послание заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за енергийния съюз Марош Шефчович съобщи, че приветства старта на построяването на газовата връзка.

„ Проектът IGBе един от основните за построяването на Европейския енергиен съюз. Днешният ден е исторически за всички европейци - както за тези, които живеят в Гърция и България, по този начин и за всички останали, в това число в Брюксел. Проектът ще спомага за повишение на енергийната сигурност и по-добре интегриран районен газов пазар. IGB обезпечава основните детайли от тактиката на Европейски Съюз за развиване на сигурна и устойчива енергетика. Твърдо съм убеден, че първият газ по интерконектора ще потече през януари 2021 година “, сподели заместник-председателят на Европейска комисия.



„ Днес се осъществят договореностите сред президента Илхам Алиев и премиера Бойко Борисов. Изразявам признателност към българската страна, тъй като това е един от огромните планове в Южния газов кулоар, по който България ще получава газ от Азербайджан “, съобщи Ягуб Еюбов – първи заместител министър-председател на Република Азербайджан, който също участваше в церемонията в Кирково.

Чрез междусистемната газова връзка България ще получава азербайджански природен газ от Трансадриатическия газопровод, също така през интерконектора България ще може да получава доставки и през терминала на Александруполис за полутечен природен газ от Съединени американски щати, Катар, Алжир, Израел, Египет и други.

Газовата връзка сред България и Гърция е с дължина 182 км., от които 150 км. са на българска територия. Тя стартира от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. Техническият ѝ потенциал е от 3 до 5 милиарда куб. м. Общата стойност на плана е 220 млн. евро.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР