С хронологията на Руско-турската война от 1877 година, ключовите битки,

...
С хронологията на Руско-турската война от 1877 година, ключовите битки,
Коментари Харесай

Златко Живков с призив: Да бъдем достойни с дела, а не с думи

С хронологията на Руско-турската война от 1877 година, основните борби, преломните моменти, българското опълчение и успеха на интернационалната войска, довела до подписването на Сан Стефанския кротичък контракт, стартира обръщението във връзка Националния празник на България  кметът на Община Монтана Златко Живков. Пред събралите се жители на площад Жеравица той подчертава върху обстоятелството, че с мирното съглашение е дадена една трета по-голяма територия на страната ни, в сравнение с тази, в която живеем в този момент. В речта си Живков означи огромната заслуга на великите   революционери,  борци за национално избавление и духовниците постигнали църковната ни самостоятелност.  Той цитира заветните думи на воеводата Георги Стойков Раковски: „ Любовта към Отечеството превъзхожда всички международни добрини “ и прикани да бъдем почтени с каузи, а не с приказки за България.
Трети  март стартира в Монтана с церемониален обред за издигане на националния байрак, с присъединяване на Военно формирование – Враца и духовият оркестър “Дико Илиев ” към национално читалище „ Разум 1883 ”.  Благодарствен молебен и заупокойна молитва за душите на всички, пожертвали живота си за Освобождението на родината ни отслужи Негово Високопреподобие архимандрит Антим – протосингел на Видинската митрополия. Венци и цветя пред Паметника на починалите във войните за национално обединяване бяха поднесени от кмета община Монатна, регионалния шеф, представители на локални и държавни институции, учебни заведения, детски градини, съсловни организации, партии и претенденти на народни представители.  
Тържеството във връзка националния празник продължи в читалище „ Разум 1883 ” с концерт на симфониета Видин, с диригент Георги Патриков и  участието на поп звездата Орлин Павлов и примата на Националния музикален спектакъл в София Еделина Кънева, младите цигулари Антон и Атанас Георгиеви – лауреати на наши и интернационалните състезания. Програмата включва известни произведения на Панчо Владигеров, Андрю Лойд Уебър, Ленард Бърнстейн, Енио Мориконе, Фредерик Шопен, Дмитрий Шостакович и други
По мотив 145 години от подписването на Санстефанския  мирен контракт в Регионалната библиотека „ Гео Милев ” е проведена галерия „ Поклон Освободители “, която включва документална и мемоарна литература.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР