С химна Музикална емблема за Стара Загора“, дело на видния

...
С химна Музикална емблема за Стара Загора“, дело на видния
Коментари Харесай

800 страници събраха част от 8-хилядната история на Стара Загора

С химна „ Музикална емблема за Стара Загора “, дело на видния старозагорец проф. Петър Жеков, хорът на Държавната опера даде начало на събитието за показване на двутомната книга, събрала хилядолетната история на града. Инициативата за нейното написване е на Община Стара Загора и Регионалния исторически музей, а премиерата бе направена в навечерието на празника на града - 5-и октомври.

Водещият – артистът Ивелин Керанов, вдъхна глас и страст на редове, отдадени на Стара Загора, излезли отдолу под перото на Иван Матев – откривател и страж на духовната съкровищница на града - музей „ Литературна Стара Загора “.
-->
„ Днес е доста щастлив ден за нашата институция и за Стара Загора. Това беше една моя фантазия, когато започвах преди години работа в музея. Последната история на града е издадена през 1966 година Много от създателите ѝ, наши сътрудници, към този момент не са всред живите. В годините се направиха изследвания, проучвания, натрупа се огромно количество исторически материал. Благодарение на създателите, които работиха по другите глави в книгите, на сътрудниците от цялата страна – ето, пред нас е двутомната история на Стара Загора “, показа от сцената домакинът на събитието Петър Калчев – шеф на Регионалния исторически музей. Той благодари особено на основните редактори за упоритостта и професионализма, на създателите, които са показали плам и самообладание при написването на материалите. „ Искрени са благодарностите ми към кмета на общината Живко Тодоров за гласуваното доверие, за поддръжката и помощта – с цел да създадем подарък на всички старозагорци – две книги, събрали историята на нашия град “, акцентира Калчев.

Ресорният зам.-кмет на Стара Загора Милена Желева описа пред гостите историята за написването на двата тома, отдадени на града. „ Преди седем години, Живко Тодоров и Петър Калчев взеха решение, че е време  Стара Загора да има собствен летопис, сътворен в съвремието. На хората на науката им бяха нужни към пет години, с цел да съумеят да съберат задоволително информация, с цел да имаме през днешния ден едно такова съществено издание “, показа Желева. „ В ръцете си държа историята на Стара Загора, издадена през 1966 година. Не го демонстрирам пред вас тъй като е едвам 190 страници, а през днешния ден имаме 2 тома и 800 страници, а с цел да ви припомня, че ред по ред, тухла по тухла се надгражда паметта, а тя е най-важна. Всяко едно издание, което се прави – без значение дали е за спортна, за хората на науката, културата и изкуството, дали ще е историята ни – това е нашата памет тук и в този момент и отсега нататък във времето. Тогава, може би различен теоретичен колектив, ще работи по тези страници и ще надгражда започнатото, стъпвайки върху тези два тома. Тогава ще се приказва освен за историческото развиване на нашия град, с 8-те му имена и 8-хилядна история, само че и за актуалната Стара Загора – съвременна, разрастваща се, такава каквато я градим с вас “, сподели още отрасловият зам.-кмет на общината. Тя благодари на кмета Живко Тодоров, на Общинския съвет, както и на всички, които милеят и пазят духа на Стара Загора.

По време на събитието стана ясно, че обратно във времето, през 1902 година Димитър Илков събира мемоари на локални поданици, поучва непокътнати документи и основава роман за града от основаването му до 1879 година През 1908 година бива издадена „ Принос към историята  на град Стара Загора “, а през 1966 година излиза от щемпел „ История на Стара Загора “ до 1964 година

Над 50 години по-късно, след петгодишен труд по събиране, обработка, анализиране на голям по размер емпиричен материал от експерти от Регионалния музей и университети в София, научни институти в Българска академия на науките – с поддръжката на Общината се издава „ История на Стара Загора “ том I и том II. Информацията обгръща времето от IV в. прочие Хр. до XX в. Книгите събират данни от голям брой археологически изследвания на разнообразни обекти в региона. Подчертана е и ролята на града във образуването на първата европейска цивилизация, политическите, икономическите и публичните аспекти в развиването му в другите исторически интервали. Изданието е богато илюстрирано със фотоси.

По време на събитието проф. д.и.н. Петър Стоянович от Институт за исторически проучвания при Българска академия на науките и доцент доктор Христо Попов, шеф на Национален археологически институт с музей при Българска академия на науките, споделиха с публиката своите усещания от двата тома на книгата. В представянето взе присъединяване и научният редактор на I том акад. Васил Николов, за жалост чл.-кор. на II том  проф. д.и.н. Иван Илчев не съумя да участва. Част от представянето на двутомника бе и авторският му колектив – доцент доктор Милена Тонкова, Мария Камишева, доктор Николай Шаранков, доктор Мариана Минкова, проф. Георги Николов, проф. доктор Мирена Славова, Петър Калчев, проф. доктор Вера Бонева, доцент доктор Евгения Иванова, доцент доктор Милена Петкова, Райна Антонова, доцент доктор Румяна Маринова – Христиди.

Сред формалните посетители бяха още кметът на Стара Загора Живко Тодоров и заместниците му Надежда Чакърова и Красимира Чахова, ръководителят на Общинския съвет Мария Динева и общински съветници, представители на Старозагорската света митрополия, съветникът по културата на Президента на Република България доц. доктор Пламен Славов, омбудсманът на общината Иванка Сотирова, почетни жители, някогашни кметове и общественици, хора на науката, културата, изкуството, бизнеса, представители на институции. 

Двутомникът може да бъде закупен от сувенирния щанд на Регионалния исторически музей в Стара Загора.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР