С грандиозни шествия и митинги за демокрация, в защита на

...
С грандиозни шествия и митинги за демокрация, в защита на
Коментари Харесай

Протест на кипърските турци и гърци срещу нежеланото влияние на Анкара

С грандиозни шествия и манифестации за народна власт, в отбрана на свободата на словото и медиите, кипърските турци и кипърските гърци дадоха отговор на екстремистките офанзиви на турски ултранационалисти, които бяха осъществени при започване на тази седмица в северната част на Никозия, съобщи БНР.

Послания в поддръжка на мира и против насилието издигнаха през днешния ден дружно кипърски гърци и кипърски турци в буферната зона, разделяща столицата Никозия. Продължаващото разделяне на Кипър обезпечава доста комфортно място за екстремизма и омразата и то последователно ще трансформира „ зелената линия ”, която в този момент е сред двете елементи на острова, в твърда граница с Турция, предизвестиха уредниците на митинга – гражданската платформа „ Да обединим Кипър в този момент ”, която включва хора от двете кипърски общности. Само федерално решение ще направи Кипър сигурен и самостоятелен, обявиха те в декларацията си.

Митингът-протест през днешния ден бе зареден с оптимизъм от грандиозния „ Марш за мир и народна власт ”, който се организира в петък вечерта в северната част на Никозия по самодейност и с поддръжката на 25 синдикални организации, политически партии, цивилен сдружения на кипърските турци. Въпреки мощния дъжд, над 5000 кипърски турци, към които се причислиха и кипърски гръцки деятели за мир, минаха в шествие против фашизма, насилието и омразата, в поддръжка на демокрацията, солидарността, човешките права, свободата на словото и медиите.

<blockquote class=“twitter-tweet“ data-lang=“bg“><p lang=“en“ dir=“ltr“>At least 5,000 people march under rain in north <a href=“https://twitter.com/hashtag/Nicosia?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw“>#Nicosia</a> to support peace, democracy, freedom of expression &amp; in protest of fascism <a href=“https://twitter.com/hashtag/Cyprus?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw“>#Cyprus</a> <a href=“https://t.co/BksKMDtvAt“>pic.twitter.com/BksKMDtvAt</a></p>&mdash; Esra Aygin (@EsraAygin) <a href=“https://twitter.com/EsraAygin/status/956954615874048000?ref_src=twsrc%5Etfw“>26 януари 2018 г.</a></blockquote>
<script async src=“https://platform.twitter.com/widgets.js“ charset=“utf-8″></script>

С тези събития бе даден отговор на екстремистките офанзиви на ултранационалисти, главно турски заселници на острова, които в понеделник направиха разгром на редакцията на левия кипърски турски вестник „ Африка ” поради рецензия на турския президент Реджеп Ердоган. Ексцесии, провокирани от националисти, имаше в същия ден и в така наречен парламент на самообявилата се Севернокипърска турска република. Събитията бяха остро наказани от държавното управление на Кипър, европейски и интернационалните институции.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР