С годишни приходи от 1,3 млрд. лв. и активи за

...
С годишни приходи от 1,3 млрд. лв. и активи за
Коментари Харесай

“Еврохолд” - екслузивният купувач на ЧЕЗ у нас, с бизнес в 12 държави

С годишни доходи от 1,3 милиарда лева и активи за 1,4 милиарда е измежду най-големите самостоятелни бизнес групи

Основан през 1998 година, “Еврохолд България ” е една от най-големите самостоятелни бизнес групи в Централна и Източна Европа. Развива бизнес в областта на застраховането, лизинга, продажбите на коли, ръководството на активи и капиталовите услуги.

Холдингът оперира в 12 страни - с изключение на в България, има бизнес в Румъния, Северна Македония, Украйна, Русия, Гърция, Грузия, Беларус, Чехия, Полша, развива нишови интервенции в Испания и Италия.

“Еврохолд ” е и най-голямата обществена компания в България по доходи, чиито акции се търгуват на Българска фондова борса - София.

Годишните доходи на холдинга доближават 1,3 милиарда лева, а активите се правят оценка на 1,4 милиарда лева Клиентите са 2,5 млн., има 3000 чиновници. Основните акционери са “Старком ” и KJK Fund II Sicav Sif Balkan, притежаващи надлежно 54 и 12%. “Старком ” се управлява от Асен Христов, Кирил Бошов и Велислав Христов. Първите двама са надлежно ръководител на надзорния и управителния съвет на “Еврохолд ”. (Кои са другите съществени мениджъри - виж графиката).

KJK Fund е капиталов фонд със седалище в Люксембург.

Застрахователните услуги на холдинга са съсредоточени в “Евроинс ”. Компанията оперира в 12 страни и предлага всички застрахователни артикули. Има 14% пазарен дял в Румъния и над 8 на 100 в България. Брутният премиен доход годишно възлиза на 330 млн. евро.

В тактиката си за разрастването на интернационалните пазари холдингът се преценява с рисковете в обособените страни, регулициите и близостта до останалите свои съществени пазари. Ако пазарът в дадена страна има подобен профил с тези, на които “Евроинс ” към този момент оперира, тогава се купува локална компания или клон. Ако новият пазар се смята за по-рисков, се прави отчасти придобиване или партньорство с локален осигурител.

Следвайки тази тактика, “Евроинс ” придобива сдружения от водачите в застраховането като QBE, ERGO, TALANX и други. Това дава съображение на “Евроинс ” да се нарежда като желан сътрудник на западните компании в сливанията и придобиванията.

Инвестициите в автомобилния бранш са съсредоточени в “Авто Юнион ” - водещ авто дилър в България, и “Евролийз ” - лизингова група, оперираща в България и Северна Македония.

Автомобилният бизнес е вторият по значителност за “Еврохолд ”, като носи над 16% от приходите на холдинга. “Авто Юнион ” в България държи 14% от продажбите на нови коли, като пазарният дял съвсем се е удвоил за 5 години. През 2018 година приходите на компанията се усилват с 11% и са достигнали 121,5 млн. евро.

У нас компанията предлага и максимален брой марки коли - 15. Близо половината от всички коли, продавани от “Авто Юнион ”, се застраховат в “Евроинс ”. При “Евролийз ” нарастването на приходите през предходната година е с 8% до 14,7 млн. евро.

Услугите във финансовия бранш минават през “Евро-финанс ”, което е едно от водещите сдружения у нас в ръководството на активи, брокерски услуги, капиталово банкиране. Компанията е и най-големият капиталов медиатор в България във връзка с акционерния капитал. Има цялостен лиценз от Комисията за финансов контрол и предлага търговия с повече от 260 инструмента, в това число валута, благородни метали, петрол, показатели. “Евро-финанс ” е член и на Deutsche Borse и има над 20-годишен опит с сполучливи завършени покупко-продажби.

Най-успешните международни компании влагат в разностранни браншове

Достатъчно е да се огледа историята на някои от най-успешните международни компанвии, с цел да се види, че техният триумф са дължи на устрема непрестанно да се трансформират и да търсят нови благоприятни условия. При това редица от тях от дълго време не се занимават с това, с което са проходили в бизнеса. Но това не им пречи да са измежду водачите в региона си.

А образците са задоволително ярки и красноречиви. Например Shell е внасяла и продавала декоративни миди, а в този момент е една от най-големите компании в нефтения отрасъл.

Популярната сега с бързи парични преводи и финансови услуги “Уестърн Юнион ” започва с създаване на телеграфни линии сред градовете в Съединени американски щати.

“Американ експрес ” - един от главните издатели на банкови карти, стартира с доставка на пратки и пари. 3М - водач в канцеларските материали, в началото решили да се занимават със злато и отишли в Минесота на изследвания. Но там разкрили материалите за настоящия си бизнес.

Познатите главно като интернет колоси Гугъл и Amazon имат вложения в медицина, здравни и финансови услуги и какво ли още не.

Вероятно много хора са чували за Уорън Бъфет най-малкото поради постоянното му попадане в класациите на най-богатите хора в света. Неговият холдинг “Беркшаер хатауей ” в действителност започва като производител на текстилни произведения. Но Бъфет редом влага в застрахователни компании.

В момента холдингът има над 90 компании от застрахователния, химическия, енергийния, хранителния бранш, продажбите на дребно, промишлеността, железопътното строителство и други. Оперативната облага през първото тримесечие на тази година е стигнала 5,56 милиарда $, или към 3388 $ на акция. Надали акционерите в холдинга са недоволни от тези резултати, макар че мъчно може да се твърди, че Бъфет има опит в бизнеса на всички 90 компании.

Според редица финансисти тези образци демонстрират едно - че значимото във връзка с опита и експертизата при такива покупко-продажби е какъв мениджърски екип ще образува купувачът, който влиза в новия бизнес.

Има и още един значим аспект при избирането на “Еврохолд ” за извънреден покупател на бизнеса на ЧЕЗ у нас - националната сигурност. Защото снабдяването с ток несъмнено е част от нея. В подобен случай е добре, че този бизнес може да се ръководи от най-големия обществен холдинг в България.

И то не поради така наречен национализъм, а от чисто на практика аргументи - компанията е основана у нас и предстои на най-строги регулации, а също така е длъжна да афишира обществено всякаква корпоративна информация, и то на всеки три месеца. Пример за това е, че “Еврохолд ” към този момент разгласи, че ще финансира договорката за ЧЕЗ у нас със лични средства и със заем от международно одобрени банки. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР