С гласовете на управляващите от ГЕРБ и Обединените патриоти, подкрепени

...
С гласовете на управляващите от ГЕРБ и Обединените патриоти, подкрепени
Коментари Харесай

Управляващите и ДПС преодоляха ветото върху съкратеното екоправосъдие

С гласовете на ръководещите от ГЕРБ и Обединените патриоти, подкрепени от Движение за права и свободи, Народното събрание отхвърли наложеното от президента Румен Радев несъгласие върху поправките в Закона за запазване на околната среда, които плануват оценки за въздействието върху околната среда (ОВОС) на избрани за стратегически инфраструктурни планове да се апелират единствено на една инстанция, с цел да не се бави осъществяването им.

Това бе несъмнено от президента като отвод от екоправосъдие. Радев оспорваше и бързото приемане на поправките, което стана без публично разискване. Екоорганизации сигнализираха еврокомисарите http://www.mediapool.bg/za-ogranichen-dostap-do-ekopravosadie-u-nas-sa-sezirani-trima-evrokomisari-news268830.html за околната среда Кармену Вела, за районното развиване Корина Крецу и за правораздаването Вера Йоурова " за опитите България да нанесе тежък удар върху правата на личните си жители ".

Въпреки че текстовете са мощно оспорвани и от адвокати, в четвъртък народните представители гласоподаваха наново корекциите и те бяха признати още веднъж със 138 гласа " за " от редиците на ГЕРБ, Обединените патриоти и Движение за права и свободи, а от Българска социалистическа партия и " Воля " бяха регистрирани 78 гласа " срещу " и два гласа " въздържал се ".

От Българска социалистическа партия показаха, че отхвърлянето на ветото е ограничение на достъпа до правораздаване и кол в правосъдната промяна, а водачът на социалистите Корнелия Нинова предизвести, че въпросът ще отиде в Конституционния съд.

" Колко пъти си позволихме поради целенасоченост да погазим законосъобразността. Стъпка по стъпка разрушавам държавността ", съобщи Нинова. Колегата й от Българска социалистическа партия Крум Зарков добави, че решаването на казуса със злоупотребата с права не може да бъде анулацията на права.

Засега обаче текстовете се обрисува да влязат в действие и по този начин страната да форсира реализацията на инфраструктурни планове като автомагистрала " Струма ". В момента на дневен ред е изборът на трасе на аутобана през Кресненското дефиле, преди дни се състоя публичното разискване на оценката за въздействието върху околната среда с пет разновидността за трасето на пътя. Предпочетеният от ръководещите маршрут се оспорва мощно от екоорганизациите и индикациите са, че възможното утвърждение на Оценка на въздействието върху околната среда от Висшия експертен екологичен съвет ще бъде обжалвано в съда.

Със сегашните промени и въвеждането на единствено една инстанция на обжалването на Оценка на въздействието върху околната среда за подобен вид планове, трасето през Кресна за шест месеца може да бъде придвижено към избор на реализатор и реализация на градежа. Бързането е с цел да не загуби страната еврофинансирането за цялата автомагистрала.

От ГЕРБ обявиха, че почитат ветото на президента, разгледали са деликатно претекстовете му, само че считат, че премахването на обжалването на екооценките пред втора инстанция е съобразено с Конституцията. Цитиран беше член, даващ право на Народното събрание да понижи броя на инстанциите за обжалване в случаи, свързани с народен суверенитет и стратегически значими планове.

ГЕРБ и Обединените патриоти се аргументираха и с непрестанните обжалвания на екооценки от неправителствения бранш, който по думите им се бил трансформирал в " зелена мафия ". В отговор Атанас Костадинов (БСП) съобщи, че го " побиват тръпки ", когато тук се приказва за всички неправителствени организации като за рекетьори, само че те са на първо място български жители.

Бившият екоминистър в предходното държавно управление на ГЕРБ Ивелина Василева съобщи, че опазването на природата е обвързване на всеки, а не непокътната територия на шепа хора, нарекли се еколози.

" Въвеждаме изключение единствено за избрани случаи с ясни критерии за обекти с национално значение и стратегическа значимост. Не променяме правилото ", сподели Василева. По думите й съвсем няма процедура, която не е забавена при обжалване с най-малко година, а в някои случаи и с две години.

Според екоорганизациите обаче няма логичност огромни инфраструктурни планове да са изключени от цялостния обсег на правораздаването, а по-малки да могат да се апелират на две инстанции.

Като народни представители нямаме терзания по отношение на противоконституционноста на закона, съобщи зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Съпартиецът му Георги Марков пък уточни, че някой се пробва да се качи на главата на държавното управление. Държавата е с държавно ръководство, а не неправителствено, съобщи той. Марков разяснява, че неправителствените организации си разрешават истерично да политизират и ги прикани, в случай че желаят да вземат участие в политическия живот, да си създадат партия и да влязат в Народното събрание.

С претекста да се приключи практиката външни сили да поставят кол в развиването на страната, едноинстанционното обжалване на Оценка на въздействието върху околната среда бе подкрепено и от опозиционната ДПС
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР