С гласовете на мнозинството от депутатите Народното събрание отхвърли законопроекта

...
С гласовете на мнозинството от депутатите Народното събрание отхвърли законопроекта
Коментари Харесай

Парламентът отхвърли важно решение за ДДС, било популизъм

С гласовете на болшинството от депутатите Народното събрание отхвърли законопроекта на " Възраждане " за въвеждане на нулева ставка на Данък добавена стойност (ДДС) за храни от първа нужда, вода, медикаменти, ток, газ и парно.

Случилото се през днешния ден в пленарната зала беше продължение на дебата по измененията, които започнаха още на 24 март. С тях се оферираше да бъде въведена нулева ставка на Данък добавена стойност за доставката на някои артикули, измежду които хранителни артикули и питиета от дребната потребителска кошница, вода и доставка на природен газ, електрическа енергия и централно отопление за бита, медикаменти и медицински произведения.

Предложенията на " Възраждане ", импортирани на първо четене, бяха подкрепени от ГЕРБ-СДС и от Движение за права и свободи. Цончо Ганев от вносителите упрекна властта в неналичието на поддръжка в изискванията на задълбочаващата се рецесия.

От своя страна депутатът Искрен Митев от " Продължаваме промяната " назова " популизъм " предложенията на " Възраждане " и напомни, че ръководещите приготвят антикризисни ограничения.

От " ИТН ", както през вчерашния ден, по този начин и през днешния ден, настояха в пленарната зала да пристигна министърът на финансите Асен Василев или негов заместител. Да знаем ще вършим ли нещо с Данък добавена стойност, ще го променяме ли, да знаем какво да вършим с този законопроект, изясни Пламен Абровски. Колегата му Любомир Каримански изиска от ръководителя на Народното събрание да не се позволява, когато се преглежда съответен закон, да има обща политическа агитация.

Законопроектът е импортиран от депутати, тъй че не е неотложно наличие на членове на Министерския съвет, изясни ръководителят на Народното събрание Никола Минчев.

В мотивацията към законопроекта сме дали план-сметка за загубите, които биха последвали, в случай че се одобри нулевата ставка, сподели ръководителят на ПГ на " Възраждане " Костадин Костадинов. Той уточни, че съгласно Министерството на финансите тя би била към два милиарда лв.. Що се отнася до това дали предложенията на " Възраждане " са неосъществими, времето ще покаже, още повече, че в Европейски Съюз има към този момент процедура за нулева ставка на Данък добавена стойност върху храните и медикаментите, акцентира той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР