С гласовете на ГЕРБ СДС, ПП ДБ и ДПС парламентът

...
С гласовете на ГЕРБ СДС, ПП ДБ и ДПС парламентът
Коментари Харесай

Репресираните могат да купят до 3 г. стаж за пенсия

С гласовете на ГЕРБ Съюз на демократичните сили, Политическа партия Демократична България и Движение за права и свободи Народното събрание одобри на две четения измененията в Кодекса за обществено обезпечаване, които плануват репресирани лица да могат да закупуват до три години недостигащ застрахователен стаж за пенсиониране. “За ” гласоподаваха 115 народни представители, “16 ” – срещу, а двама се въздържаха. Точката беше импортирана като изключителна в днешния дневен ред на депутатите.

С измененията се дава опция на репресирани лица, които са били в затвори, трудововъзпитателни общежития, лагери и места за задържане, както и за времето, през което лица, навършили 16 години, не са работили, тъй като са били интернирани, да закупят до 3 години недостигащ застрахователен стаж.

От опозицията възразиха и всъщност, тъй като по този начин се привилегирова избрана група жители, и по процедурата, тъй като не им се дава опция да внесат ремонти преди второто четене. Георги Гьоков от Българска социалистическа партия сподели:

“Нарушаваме правилата, сътворяваме привилегии и надлежно неравнопоставеност, само че на кого му пука. Този законопроект е следващото искане за изключения, само че да сте наясно, че в случай че ги няма тези условия за автентичен стаж ще се сътвори опция хора с никакъв или най-малък принос към осигурителната система да черпят права и да получават пенсии за стаж и възраст ”.

От името на вносителите Севим Али от Движение за права и свободи акцентира, че по този начин се поправя неравнопоставеност. Става дума за дребна група – от 100 до 150 души, попадащи в обсега на Закона за политическата и гражданската реабилитация на репресирани, което съгласно него няма да ощети бюджета:

“Ако да кажем, че 200 души се пенсионират през актуалната 2024 година. Това за бюджета на държавното публично обезпечаване би коствало не повече от 1 милион. Бюджетът на ДОО, фонд “пенсии ”, е с бюджет над 21 милиарда и 800 милиона лв.. Ние сме закъснели с цели 40 години да има такива законови промени в Кодекса за обществено обезпечаване, с цел да може по някакъв метод да бъдат обезщетени точно тези български жители, които някои от тях са били и по пандизите и са били репресирани от тогавашния тоталитарен режим ”.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР