С газовия си шантаж Путин неволно много помогна на България:

...
С газовия си шантаж Путин неволно много помогна на България:
Коментари Харесай

Най-големият подарък: как Путин помогна на България


С газовия си шантаж Путин несъзнателно доста оказа помощ на България: българската власт се окопити, върна се в верния коловоз и даде цялостен напред. И още услуги и дарове направи Путин на България.

Руският президент Владимир Путин

Коментар от Веселин Стойнев:

Управляващата коалиция беше изпаднала в задънена улица поради оръжието за Украйна. Премиерът Петков даже докара безизходицата до фарс - с (които не са оръжейни) и с. И внезапно възкреси мандатоносителя. " Продължаваме промяната " се окопити, върна се в верния коловоз и даде цялостен напред.
Редакцията предлага
Услугите, които Путин направи на България

С газовата си атака Путин освети и президента Радев: в този момент той към този момент е твърдо в категорията на някогашния си длъжностен министър председател Стефан Янев - като първите в историята натовски генерали, заставащи при война на страната на съперника.

Путин ни направи още една услуга - извиси ни паралелно с Полша, откакто се бяхме залепили на пода като мекотело. На нея, като най-твърдия бранител на Украйна, нанесе кроше, с каквито тя е привикнала от епохи, а нас опита да ни унизи със задвратник. Вместо това обаче разсъни като с електрошок решимостта на мандатоносителя да прати оръжие на Украйна. И ни подсигурява триумфа на саботираната десетилетия от московските петоколонници газова диверсификация - в този момент към този момент има форсмажор, при който тя няма по какъв начин да не се случи.

Но най-големият подарък на Путин е, че охлади любовта към Русия на избрани елементи от българското население. И най-преданите измежду тях най-после може най-малко да се усъмнят в достоверността на житейските си максими, че те санкционира оня, който същински те обича и че преклонена главица сабя я не сече. Трябват обаче повече време и повече мисловни старания за осъзнаване на опасността от нелюбящия огромен брат със сабя в ръка.

Едва ли путинофилията ще се стопи бързо, тъй като в България сред русофилия и кремълофилия постоянно е имало голямо припокриване. Но най-малко можем да приключим двумесечната мъка " да пратим ли оръжие на Украйна ", при която путинофилията набираше мощ. Точно както против Истанбулската спогодба, когато като снежна топка се натрупа пристрастеността у милиони да се опазим от " джендъра ". И както след превъзмогването на първичния всеобщ боязън от Ковид избуя убеждението, че той е измислица, целяща цялостното покоряване на популацията. Сега казусът с оръжието за Украйна беше на път да се трансформира във анекдот поради липса на водачество, обезщетено с гол пиар. Всеки ден колебливост делегитимираше ръководещите пред личните им гласоподаватели. Със свалянето на този проблем от политическия дневен ред се отстранява и опасността от разпад на обединението под напън изпод.

Почти несъмнено е, че решението за военно-техническа помощ за Украйна ще бъде гласувано в Народното събрание със значимо болшинство. Против може да гласоподават само Българска социалистическа партия и " Възраждане ". Някакъв непълен номер могат да изиграят и ГЕРБ, в случай че се увлекат в желанието си да се оневинят за годините газово безхаберие и да се опитат да си купят индулгенция с про-оръжеен избор. Корнелия Нинова пък не е спънка като министър за осъществяването на такова парламентарно решение, тъй като има легални способи да бъде заобиколен подписът ѝ, без да подава оставка. Нинова не може да си разреши тя да е отговорна за предизвикването на предварителни избори, тъй като партията ѝ към този момент е в тотална изолираност - тя е в открита война и с президента, а единственият ѝ абстрактен съдружник " по пацифизъм " - " Възраждане ", ще е най-големият ѝ електорален смукач. А на русофилския тезгях ще се курдиса и партия на Стефан Янев.

Парадоксът с президента

След като Българска социалистическа партия към този момент е с съвсем изтрито феродо да набива спирачките на ръководещата коалиция, в главен фактор за единството ѝ се трансформира президентът. По абсурден метод. Както пред президентската палатка по-миналата година започнаха митингите против ГЕРБ, а предходната година от нея изскочиха водачите на " Продължаваме промяната ", по този начин в този момент тя ще споява обединението, явявайки се насрещен противников стан. Радев се самоизобличи като рисков за страната си президент, който превратно формулира националния интерес, не схваща европейската интеграция и застава на неверната страна в геополитическия разлом. Зад него към този момент ще са не гласоподаватели на Политическа партия, Демократична България и останали му правилни социалисти, а поддържници на Костадин Костадинов, Стефан Янев и политически индиферентни до момента хора. Ще бъде маргинализиран от партийния мейнстрийм, като този път претенции за импийчмънт ще дойдат не от ГЕРБ, а от довчерашните му съотборници. Президентът ще се трансформира в боксова круша сред власт и съпротива и при политическата му незрялост, непреодоляна след цялостен президентски мандат и няколко служебни държавни управления, може да се окаже дълготраен фактор на политическа неустойчивост.

Веселин Стойнев

Засега обаче Радев има благотворно въздействие като Путиновия газов шантаж - (само)активирането му докара до цялостната равноправност на Политическа партия от него и до изолацията на Българска социалистическа партия. А това е причина за по-уверено и по-реформаторско ръководство.

*****

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

Вижте и това видео:
Сергей и Лена от Киев, които откриха избавление в София
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР