С естествени процеси, настъпили във водоемите, Министерството на регионалното развитие

...
С естествени процеси, настъпили във водоемите, Министерството на регионалното развитие
Коментари Харесай

Как държавата продаде част от Варненското езеро и узаконява сделката

С " естествени процеси, настъпили във водоемите ", Министерството на районното развиване и благоустройството изясни за " Дневник " по какъв начин близо 37 дка от акваторията на Варненското езеро е попаднало в кадастралната карта на частен аграрен парцел през 2015г.

За неуместната обстановка пръв в профила си във " Facebook " заяви ръководителят на Камарата на геодезистите в България Йоан Каратерзиян. Историята на " грешката " с включването на част от езерото в частен парцел стартира през 2006 година, когато страната е продала на сдружението " Дар трейд " терен от 98 дка. в землището на варненското с. Казашко. Преди това парцелът е бил включен в Държавния аграрен фонд, ръководен от Министерството на земеделието и горите.

На 30 януари 2015г. тогавашният изпълнителен шеф на Агенцията по геодезия, картография и кадастър е одобрил кадастрална карта, с която в парцела, благосъстоятелност на " Дар трейд " са узаконени и попадналите там 37 дка от Варненското езеро. Три дни по-рано - на 27 януари с.г. от поста е освободен Валентин Йовев, а на негово място е назначен Светослав Наков.

Според настоящото законодателство

езерото е изключителна държавна благосъстоятелност

и не може да бъде продавано или заменяно. В заповедта на изпълнителния шеф на Агенцията по геодезия, кадастър и карготрафия обаче въпросният парцел (заедно с част от водната площ) е разказан като " урбанизирана територия " с трайно предопределение " за индустриална и складова активност ".

Кадастралната карта, в която част от Варненското езеро е маркирана като благосъстоятелност на " Дар трейд " на първо време е била призната от Регионалната работа по геодезия, картография и кадастър, взаимно с администрацията на община Варна. Едва по-късно тя е препоръчана за утвърждение от висшестоящия орган. От локалната администрация изрично отхвърлиха да отговорят на въпросите

по какъв начин и за какво се е случило това?

Въпреки неколкократното увещание, отговор не последва и от кадастралната работа във Варна. С огромно забавяне и след двукратно отсрочване " за разяснения " отговорът на заложените въпроси пристигна през пресцентъра на Министерството на районното развиване и благоустройството.


Границите на парцела по този начин, както са отразени в уеб страницата на Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

В писмото, изпратено до " Дневник " се напомня, че " Дар трейд " фактически има нотариален акт за покупката на парцела в землището на с. Казашко.

В отговора се изяснява също, че в него са попаднали и " формирания, появили се вследствие на естествени процеси ". От сателитната фотография на региона се вижда, че това биха могли да бъдат само два пясъчни ръкава, оформящи бездънен залив. Дали районното министерство е имало поради тях, от отговорите на пресцентъра му не излиза наяве. Проверка в платформатаЕarth Еngine на Гугъл обаче демонстрира, че ръкавите са съществували още през 1991 година, т.е. 15 години преди договорката с " Дар трейд ". Следователно те би трябвало да са били видяни още при продажбата на терна.


© Гугъл Maps

Скрийншот от Гугъл Maps, на който се вижда, че така наречен " формирания, появили се вследствие на естествени процеси " са съществували още през 1991 година

" Съгласно Закона за водите обществена държавна благосъстоятелност, когато при снимането на крайбрежни езера, лагуни и лимани, се откри, че се засягат частни парцели, е належащо да се подхващат дейности, свързани с

споразумяване на собствеността

сред страната и частните притежатели ", написа още в отговора на районното министерство. Това можело да стане посредством процедура по отчуждаване и обезщетяване на притежателите. Случаят с съответния проблем обаче не бил решен законодателно. По тази причина разновидностите за деяние от тук нататък са два, само че еднообразно мъгляви.



В първия от тях по правосъден път би могла да бъде открита незаконосъобразна продажба на държавен парцел, за каквато съгласно специалисти става дума. Във втория – частта от езерото би трябвало да бъде оценена, по-късно одържавена, а притежателят й да получи обезщетение за отнетия парцел. Неговият размер ще зависи от това

какво ще види страната в кадастралната си карта

- индустриален терен или езеро. Тъй като досега в административната процедура няма казус за оценка на водно пространство, изключителна държавна благосъстоятелност, критериите, по които това би могло да стане, са изцяло неразбираеми, е мнението на специалистите.


© Общ устройствен план - Варна

Извадка от Общия организационен проект на Варна. От нея ства ясно, че при направата му въпросният парцел е разграничен на две елементи - едната, заета от Варненското езеро и вероятно ръкавите,образували се " вследствие на антропогенна активност ", а другата - сушата.

Освен това според текстовете на Закона за кадастъра и имотния указател " границите на територии с еднообразно трайно предопределение са граници и на поземлени парцели ". Това би трябвало да е съображение теренът, благосъстоятелност на " Дар трейд ", да бъде разграничен на две – единият да обгръща сушата, а вторият водата. Основание за разделянето може да бъде открито и в Общия организационен проект на Варна, в който границата на землището на с. Казашко ясно е нанесена с пунктир по брега на езерото и не обгръща никаква елементи от акваторията му. Но всичко това е убегнало както от вниманието на общинската администрация във Варна, по този начин и на шефа на Агенцията по кадастър.

От тук нататък административната процедура за изменение на кадастралната карта и кадастралните регистри за въпросния аграрен парцел би трябвало да бъде извършена от варненската работа по кадастър. Това може да стане едвам след показване на документи, удостоверяващи приключването на процедурата по обезщетяването на " Дар трейд " и съставянето на акт за обществена държавна благосъстоятелност, написа още в писмото на районното министерство.

Сега идва ред и на различен въпрос:

Кой би трябвало да бъде заплатен?

Според архива на Търговския указател притежателят на терена – езеро е " Дар трейд " - еднолично комерсиално сдружение. То е владеене на друга компания - " Енергия 1 ". И двете имат еднакъв шеф - Цветелина Дундова. Собственик на 100% от капитала на " Енергия 1 " е " Лорейн маркетинг сървисис лимитид ", записана в ОАЕ.

Друга информация в Търговския указател сочи, че активите и на двете сдружения " Дар трейд " и " Енергия 1 " в размер на 20.5 млн. лева са заложени като гаранция по заем от 6.7 млн. евро. Той е провиснал от " Централна кооперативна банка ".

Опитите " Дневник " да се свърже с " Дар трейд " останаха безуспешни. Компанията не е показала в регистрацията си телефон за връзка. А оповестеният там адрес за е-поща е на Централна кооперативна банка.

Попадането на част от Варненското езеро в частен парцел е вторият сходен инцидентна територията на общината. През април 2015 г.разследване на предаването " Господари на ефира " и журналиста Борис Касиков описа за градеж на самия морски бряг в местността " Фичоза ". По документи парцелът трябваше да се намира във вътрешността в сушата без да е част от плажа, който е изключителна държавна благосъстоятелност. На процедура обаче парцелът освен граничеше с морето, само че част от него даже попадаше в акваторията на Черно море.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР