С експресна процедура агенция Пътна инфраструктура (АПИ) ще избере кой

...
С експресна процедура агенция Пътна инфраструктура (АПИ) ще избере кой
Коментари Харесай

Експресен ремонт на пътя Гълъбово - Мъдрец след протест в село Обручище

С експресна процедура организация " Пътна инфраструктура " (АПИ) ще избере кой да направи главен ремонт на пътя Гълъбово - Мърдрец.

Протест на жителите на село Обручище промени за часове решението на вицепремиера и министър на районното развиване Гроздан Караджов за процедурата за възлагане.

В 6 часа в понеделник сутринта той отиде на място, с цел да се увери, че става въпрос за " явна неотложност " и аварийност за предприемане на ремонтни действия.

" Когато видях по какъв начин наподобява по този начин нареченият път сред Гълъбово и Мъдрец, първата ми мисъл беше: " И аз да съм, и аз ще стачкувам. Затова отидох на митинга на хората от село Обручище. Защото не става въпрос за техен каприз или волност. Всеки, който минава по този път, рискува здравето и живота си. А хората от общината го вършат всеки ден и са прави да стачкуват. И да изискват от властта, тъй като заплащат налози ", написа Гроздан Караджов на страницата си във " Facebook ".

Това е петият митинг през последните години на жителите на село Обручище, община Гълъбово, област Стара Загора.

" Досега са ги лъгали и са им обещавали доста неща, само че нищо не е последвало. Малко е като в оня анекдот - дадоха обещание да ни създадат нов път, но различен път ", споделя Гроздан Караджов.

Трасето е съществена пътна артерия за община Гълъбово и обезпечава връзка с минно-енергийния комплекс Топлоелектрическа централа " Марица изток 3 ", рудник " Трояново-3 ", завода за гипсокартон и на обитаемоте места Обручище, Медникарово, Искрица и Мъдрец с общинския център Гълъбово.

" Този път е издигнат през 1976 година, т.е. преди 45 години. И е време да кажем - 45 години стигат! ", приключва постът на Гроздан Караджов.



Графикът за ремонт на пътя

Планът е публичната поръчка за главен ремонт на пътя сред Гълъбово и Мъдрец да бъде оповестена до края на тази седмица.

Очаква се до 10 април да има определен реализатор на инженеринг - за планиране и строителство, и до края на април ремонтът да стартира. Под този ангажимент се подписа министърът на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов пред протестиращите поданици и кмета на село Обручище.

До края на годината строителните работи би трябвало да са завършили, само че това зависи и от периода, който ще предложи изпълнителят, уточни Гроздан Караджов.

Поради очевидната неотложност на дейностите, които би трябвало да бъдат осъществени, ще бъдат извършени две ускорени открити процедури по реда на член 74, алинея 4 от Закон за обществените поръчки за избор на реализатори за инженеринг и за строителен контрол.

Това е единственият закономерен метод да създадем главен ремонт на пътя, който е в окаяно положение, тъй като досега не са подхванати никакви дейности, сподели Гроздан Караджов.

В плановете на контракти за осъществяване на поръчките, с цел да се обезпечи неотложно осъществяване и оптимално къс интервал на ремонтните действия, в сходство с настоящата нормативна уредба ще се приложи наредба на Закона за устройството на територията, съгласно която при бедствени и спешни обстановки позволения за градеж по изключение могат да се издават по частични работни планове.

Строителните бумаги могат да се комплектуват и по време на осъществяването на неотложните възстановителни работи или след осъществяването им, показват от Министерство на регионалното развитие.

Преди две години в изискванията на бедствена обстановка беше построен и тръбопровод за Перник от язовир " Бели Искър " за към 60 млн. лева И до ден сегашен построеният тръбопровод, който се употребява единствено 3 месеца, няма никакви строителни бумаги, позволение за градеж и въвод в употреба.

Обръщане на 180 градуса

Така за часове Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) промени позицията си за ремонта на този път.

В неделя ведомството разгласи, че ремонтът на 15 километра от него е включен в капиталовата стратегия на АПИ за 2022 година и ще има поръчка за разработване на механически план за главен ремонт на правата, който да е съгласуван с интензивния тежкотоварен трафик по правата. Чак по-късно ще може да се разпореди осъществяването на нужните строителни-монтажни работи, се споделяше в известието на Министерство на регионалното развитие, без да е посочено през коя година това щеше да се случи.

Предвиждаше се до започването на главния ремонт на правата Областно пътно ръководство - Стара Загора да поддържа сектора посредством програмата за настоящ ремонт, тъй че да се обезпечи безвредното пътешестване на водачите.

Очевидно след визитата на място Гроздан Караджов е трансформирал първичното си решение и ще разпорежда съвсем по модела, който до неотдавна ползваше и ГЕРБ.

Парите за ремонта на 15-километровата права сред Гълъбово и Мъдрец ще бъдат обезпечени от буфер в бюджета на пътната организация.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР