С екипа ми ще направим столицата град за хората, не

...
С екипа ми ще направим столицата град за хората, не
Коментари Харесай

Васил Терзиев: Ще решим вечните проблеми на София сега

С екипа ми ще създадем столицата град за хората, не за колите Можем да превърнем София в град на стопанската система на знанието Ще привличаме високотехнологични компании Ще върнем Витоша на софиянци За всяко дете в града ни ще има дневна грижа, споделя Васил Терзиев, претендент за кмет от " Продължаваме промяната ", " Демократична България " и " Спаси София " в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 

- Г-н Терзиев, кандидатирате се за кмет на София. Кой е най-големият проблем на столицата, решаването на който ще бъде Ваш приоритет №1?
-->
- Проблемите са доста и всеки може да назове най-малко три според от метода си на живот и визията си за качествена градска среда. Сред най-чувствителните тематики са презастрояването, дефицитът тук-там в детските градини, мръсният въздух, безконечните ремонтите. Когато обаче погледна по-детайлно на всеки един от тях, виждам една пресечна точка - примирението, че всичко се случва постепенно и че тук е по този начин. Не мога да се съглася с това, тъй като съм уверен, че можем доста повече и доста по-бързо. Последният месец и половина обикалям и се срещам с хора във всички региони на София и виждам едни и същи проблеми на всички места. Проблеми без решения с години. Моята цел е доста ясна - да работим с екипа и още в първия мандат да разгадаем веднъж вечно тези проблеми. Ние знаем по какъв начин да съвместим дълготрайната визия за развиването на София с най-наболелите ежедневните проблеми, които нервират всички нас.

- Трафикът е един от най-болните въпроси. Каква е програмата Ви за намаляването му?

- Нашата визия е София да бъде град за хората, а не град за колите. Но няма по какъв начин да се откри решение без да се огледат  нещата от всички страни. Важно е на първо време да се знае какъв брой коли влизат в София, от къде влизат, по какъв начин се разпръскват. В момента близо 40% от софиянци разчитат единствено на колите си. Ключово е да имаме добра и бърза опция от страна на публичния превоз. Защото с цел да може един човек да промени навиците си на напредване, той би трябвало да знае кой е най-бързият и комфортен метод да стига от точка А до точка Б. В огромната картина на тежкия авто трафик не може да подминем и метода, по който работи градският превоз. В момента той е фрагментиран и се получава по този начин, че имаме голям брой направления, които обаче постоянно са без положителни връзки между тях. Освен това липсват връзки с довеждащия превоз до основни спирки, изключително на метрото. А с чисто административни или наказателни ограничения нещата  няма да се решат. Ще усъвършенстваме разписанията по този начин, че градският превоз да бъде постоянен, да има синхрон по обособените коридори и прекачванията да са по-добре координирани. Можем да понижим времето за напредване в София ще работим за предложение на нова цифрова, зелена, умна подвижност, с повече пешеходни и велосипедни пространства, където превозът се дава като услуга, а хората да избират тези способи на напредване пред автомобила. София може да е чист и зелен град, в който напредването става доста по-лесно, комфортно, прелестно за хората и щадящо природата. 

- С трафика най-много е обвързван и казусът с мръсния въздух. Какви решения оферирате?

- София е европейската столица с най-високи равнища на фини прахови частици (ФПЧ) във въздуха - постоянно над 10 пъти над нормата, изключително през зимата. Това е умозаключение на Световната здравна организация (СЗО), само че всеки един от нас може да го види и почувства.

Решенията тук са комплекси и взаимно свързани. От една страна е значимо да понижим автомобилния трафик като част от ограниченията са тласъци за закупуване на колела, тротинетки и други типове различни транспортни средства. Както казахме и да развиваме мрежата с чист, наличен и комфортен публичен превоз с приоритет на електрически и нискоемисионни транспортни средства. Тъй като казусът с мръсния въздух съдържа доста съставни елементи, измежду ограниченията, които предлагаме, са повече зелени пространства и засаждането на повече дървета в града. Строг надзор и преустановяване на паркирането на зелените площи, което ги трансформира в кални точки. По-засиленото потребление на технологиите за приемане на настояща информация за замърсяването също ще е от голяма изгода, тъй като сега няма задоволително източници на обществени данни за замърсяването на въздуха. И най-после да не забравяме постоянното и качествено миене на улиците. 

От друга страна, с цел да изчис отбор въздуха на София, сигурно би трябвало да спре отоплението на твърдо гориво. Хиляди семейства го вършат сега. Това е и обществен проблем и ние би трябвало да им помогнем да минат на пелети и климатици. Имаме написана стратегия, с която ще помогнем на 3000 семейства годишно да спрат да употребяват твърдо гориво. Комбинацията от тази стратегия, плюс ограниченията за трафика и тези за понижаване на калните точки, ще докара до стремежи резултат. 

- Най-болната тематика за фамилиите в София е дефицитът на детски градини. Как ще отговорите на упованията на хората?

- Ще кажа малко - след нашия мандат тази тематика няма да съществува. Защото поемам уговорката нито едно дете в София да не е без опция за дневна грижа. Сега цялата система за записване в детските градини не улеснява фамилиите с деца и основава единствено стрес. Защо е толкоз комплицирано да се строят детски градини като в това време големи здания се строят за нула време из целия град. Защо е допустимо други европейски столици да имат решение на този проблем, а ние - не? За мен решението е въпрос на политическа воля. Търсиш отговори, до момента в който не ги намериш. В математиката постоянно има разнообразни способи да стигнеш до решението на задачата. Когато си в задънена улица и се сблъскаш с казуса с отчуждаването на парцели, мислиш и в други направления. Ние ще работим с бизнеса за различни решения - да вземем за пример основаване на условия за грижи за децата в пространства, които принадлежат на фирмите, в които родителят работи. Има доста положителни образци за това. Освен това наложително би трябвало да се намерения и върху статута на детските центрове, забавачниците, родителските кооперативи, с цел да се откри метод и те да станат част от решението. Огромна част от тях сега са на ръба на закона.

- Презастрояването също е голям проблем. Възможно ли е да се вкара ред в строителния безпорядък или това е отговорност на районните кметове? Какъв надзор може да упражняват кметът на София и основният проектант?

- Презастрояването е резултат от ръководството без дълготрайна вероятност и визия през последните 18 години. Много са ограниченията, които би трябвало да предприемем неотложно. Най-дългосрочната от тях е актуализация на Общия организационен проект, само че в границите на един мандат могат да бъдат положени единствено основата за това. Сред първите стъпки, от които можем да чакаме по-бърз резултат, е общинският строителен надзор да прави инспекциите си качествено както на централно, по този начин и на районно равнище. Също по този начин би трябвало да се спре частичното изменение на ПУП-ове.

Същото се отнася и за по-отговорното ръководство на общинските парцели, с цел да може продажбата на общински парцели от процедура да стане изключение. По този метод ще се опазят терени за зелени площи, детски градини, улици, публични здания. Нашата цел е да актуализираме таксата за позволение за градеж, като всички в допълнение събрани средства да бъдат вложени в построяването на обществена инфраструктура. Никой не желае квартали, в които има единствено жилища, а няма тротоари, детски градини, зелени площи. 

- Идвате от бизнеса. Защо в София няма нови огромни вложения и по какъв начин бизнес климатът може да бъде усъвършенстван? Предвиждате ли нови индустриални зони?

- Нашият град има капацитета да бъде център на стопански напредък, нововъведения, просвета и творчество. Градовете имат възходяща отговорност да оформят, дефинират и подтикват по-широкия народен стопански напредък, основаването на работни места, разгръщането на иновационния и човешки капитал. Можем да превърнем София в град на нововъведенията, град на стопанската система на знанието, привлекателен център за вложителите, за бизнесмените и откривателите. София може да бъде същински прелестно място освен за хората, само че и за бизнеса. Нашият град към този момент се развива като хъб за нововъведения и нови технологии в Югоизточна Европа, само че имам вяра, че може да стане още по-привлекателен за високотехнологичните компании. Знам това, тъй като като човек, приближаващ от бизнеса, дружно с всички амбициозни бизнесмени сме съумели да притеглим стотици компании и да открием десетки хиляди нови работни места. Индустрията на знанието към този момент има важен принос в развиването на града. Тази наклонност би трябвало да продължи, с цел да може повече млади българи да се завръщат и да работят в София.

Сред нашите съществени цели е развиването на северните квартали - ще насочим вложения в тази посока, с цел да използваме големия капацитет на тези зони по този начин, че да създадем неповторима композиция от прелестна природа и съвременен градски живот. И да покажем, че може да се строи вярно. Освен това желаеме в тези квартали да развием и индустриални зони, фокусирани върху промишленостите на бъдещето. Имаме и всички дадености и туризма да бъде мотор за стопанската система на София и на страната.

- Как ще решите порочния проблем с безконечните поправки на ремонтите?

- Първо с ясното схващане, че няма да се работи из София безотговорно. По-доброто обмисляне на плановете и строгата система за следене на качеството са основни. Когато правиш ремонт у дома, внимаваш на кого се доверяваш и го следиш изкъсо, нали? Правилата би трябвало да се трансформират по този начин, че компаниите, които не се оправят, да нямат късмет още веднъж да вземат участие в сходна активност. Също по този начин би трябвало да има пропорционалност на санкциите по отношение на цената на плана. И защото ремонтите най-често се комбинират в съзнанието на хората с корупцията, то нашият отговор се назовава " бистрота и проследимост ". И аз имам вяра, че това не е празно изказване, а изцяло постижима цел. И като доста други аспекти на ръководството е въпрос на политическа воля и същински надзор. 

- София има голям капацитет за развиване на туризъм - изключително културно-исторически. Използва ли столицата целия си капацитет и по какъв начин може да се трансформира в атрактивна дестинация за посетители от чужбина?

- София в действителност има голям туристически капацитет, само че не съумява да го осъществя. При съществуването на всички наши дадености, както към този момент споделих за мен е необяснимо за какво при ръководството на туризма тук Софийска община е на автопилот. София не е просто град, мой дом и дом на децата ми, София е и полезност с Витоша, с водите си, с историята, и културата. За задачата е належащо да имаме явен бранд на София по метода, по който това се прави във водещите европейски столици. София може да съчетае качество с прелестно преживяване. Това важи освен за гостите на града, само че и за жителите. И най-важното - ще върнем Витоша на хората: с наличен превоз, поддържани пътеки без нито една кофа бетон. Искаме Витоша да може да се употребява за туризъм през всичките четири сезона. Не би трябвало да забравяме, че София също по този начин има големи благоприятни условия за балнео и културно-исторически туризъм. Те просто не се употребяват сега. Имаме тактика по какъв начин София да бъде позиционирана в това отношение и да предложим първокласен туристически артикул. И също толкоз значимо - това обръщение за София да доближи до туристите в целия свят. 

- Силна конкуренция ли е Вили Лилков, повдигнат от предприемчив комитет с емблематични седесари като Богдана Карадочева и Васко Кръпката?

- Аз съм човек, който идва от бизнеса.  Смятам, че конкуренцията е здравословна и е мотивираща. Нашият екип гледа напред и знаем какво може да създадем за София в този момент. Защото в случай че някой се съмнява, ние сме в XXI век от над 20 години. Времето за новите хрумвания е в този момент - ние ги имаме, имаме и силата и стремежа и посветеността, с цел да ги осъществяваме. Ние няма да да бъдем част от листата на хората, които са имали шансове да създадат нещо за София и не са го създали, някои от тях към този момент 18 години. И в случай че има нещо, с което сме разнообразни е това, че имаме силите и волята да довършваме нещата до край и да реализираме резултати поради и със хората на София.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР