С древния занаят на пчеларството и вълшебния свят на пчелите

...
С древния занаят на пчеларството и вълшебния свят на пчелите
Коментари Харесай

Във вълшебния свят на пчелите се потопиха децата от ДГ „Пролет“

С античния поминък на пчеларството и вълшебния свят на пчелите се срещнаха най-големите деца от четвърта ПГ „ Слънце “ на ДГ „ Пролет “, гр. Плевен.



За значимата роля на пчелите в биоразнообразието, за това по какъв начин се прави мед и за какво е толкоз потребен им описа пчеларят Недялко Вълчинковски, татко на дете от групата, който от години се е отдал на остарелия поминък.



Той срещна децата първо с външното устройство на дребното насекомо, описа за живота и функциите в пчелното семейство, изясни им метода по който събират мед от растенията, кои цветове виждат най-добре, какъв брой са работливи и какви положителни „ строители “ са. Отговори и на куп любопитни въпроси, с които малчуганите се бяха подготвили.



За да усетят още по-отблизо работата на пчеларите, децата облякоха част от специфичните им костюми. Хапнаха си и апетитен мед напряко от медна пита. В края на потребната и зареждаща среща господин Вълчинковски подари на всеки по едно бурканче чист мед от своето произвеждане. Според него, за жалост, младежите нямат културата да ядат мед. За това е доста значимо да приказваме на подрастващите за качествата на пчелния мед, който е богат на витамини, минерали и други детайли, който са извънредно значими за човешкия организъм.



Вълнуващата среща е част от осъществяването на Национален парк „ Хубаво е в детската градина “, по който ДГ „ Пролет “ работи и по отношение на наближаващия Празник на пчеларя – св. Харалампий, считан за целител и страж на здравето, чийто източник е и медът – плод на усиления труд на пчелите.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР