С Джорджа станахме министър-председатели на нашите страни почти по едно

...
С Джорджа станахме министър-председатели на нашите страни почти по едно
Коментари Харесай

На какво се дължи неочакваното приятелство между британския премиер Сунак и италианската лидерка Мелони

С Джорджа станахме министър-председатели на нашите страни съвсем едновременно и сме съвсем единствените десноцентристки водачи в Г-7, тъй че бяхме привлечени към различен, сподели още Сунак

Италианският министър председател Джорджа Мелони и английският ѝ сътрудник Риши Сунак се схващат чудесно - и не пропущат опция да го покажат. Миналата събота в Рим те означиха нов стадий в дипломатическите си връзки, оповестява френското издание " Монд ".

Консервативният английски министър-председател се срещна с италианския министър председател, след което взе участие в годишното празненство на политическата партия на Мелони, чийто различен почетен посетител бе предприемачът Илон Мъск.

Срещата на двамата държавни ръководители в Рим пристигна в края на една година, белязана от подсилване на връзките сред Италия и Англия на фона на демонстративни двустранни контакти в границите на интернационалните срещи на върха и топли изрази на положително съгласие.

През април в Лондон Мелони и Сунак подписаха меморандум за съгласие за двустранно съдействие, който бе избран от италианския министър председател като " ново начало " в връзките сред двете страни. Широкообхватният текст обгръща въпросите на миграцията, климата, полицейското и правосъдното съдействие, нововъведенията, интернационалната сигурност и отбранителния бранш.

Меморандумът бе подписан, откакто през февруари Италия към този момент стана първата страна от Европейски Съюз, сключила партньорство за експорт и вложения с Англия след Брекзит. Лондон и Рим също по този начин вземат участие дружно с Япония в взаимна стратегия за създаване на свръхзвуков изтребител от ново потомство, за което подписаха контракт в Токио предишния четвъртък. 

Друг знак на доближаването сред двете страни е фактът, че Мелони бе единственият водач на страна от Г-7, който посети Блетчли Парк в Северозападен Лондон при започване на ноември за среща на върха за рисковете, свързани с изкуствения разсъдък, която бе свикана от Сунак.

За английския водач построяването на специфични връзки с Италия подхожда на тактиката за двустранно доближаване, възприета от Англия след Брекзит.

Сунак е подложен на мощен напън от страна на депутати от дясното крило на английската Консервативна партия да се отдръпна от Европейската спогодба за правата на индивида - една от редица интернационалните конвенции, които съгласно тях осуетяват опитите за превозване на търсещите леговище от Англия към Руанда, отбелязва " Файненшъл таймс ". Британският министър председател твърди, че неговият законопроект за Руанда не е в нарушаване на интернационалните закони и даде да се разбере, че двамата с Мелони считат, че правната рамка би трябвало да бъде преразгледана.

Политическите връзки на Сунак с Мелони разцъфтяваха през цялата 2023 година. Той съобщи, че и двамата са фенове на някогашния министър председател на Англия Маргарет Тачър, която " в никакъв случай не се е отдръпвала от сложните избори и огромните проблеми ".

" С Джорджа станахме министър-председатели на нашите страни съвсем едновременно и сме съвсем единствените десноцентристки водачи в Г-7, тъй че бяхме привлечени към различен. Изградихме мощно другарство, само че също по този начин и мощна връзка, учредена на общи ползи и, най-важното, на общи полезности ", сподели още Сунак.

Несъмнено в партньорството им има и персонален детайл, оттатък само политиката - двамата политици са на сходна възраст и имат дребни дъщери, което съгласно един английски формален представител им е помогнало да се сближат, разяснява сп. " Политико ". Освен това и двамата са " пионери " - Мелони е първата жена министър председател на Италия, а Сунак е първият английски водач от азиатски генезис.

Проучванията на публичното мнение обаче сочат, че Сунак и неговото държавно управление са на път да си тръгнат през идната година и е допустимо да се окаже, че съдействието сред двамата министър председатели ще бъде прекратено скоро след началото си.

Лидерът на лейбъристите Киър Стармър, който социологическите изследвания във Англия сочат за евентуален правоприемник на Сунак, сигурно не би бил мечтан посетител на годишното празненство на партията на Мелони, измежду чиито участници тази година бяха някогашният консултант на Доналд Тръмп Стив Банън и унгарският министър председател Виктор Орбан.

И въпреки всичко връзките сред Италия и Англия евентуално ще продължат да са от стратегическо значение, без значение от това кой е отпред на двете столици. От стратегическа позиция Италия ще продължи да бъде директна страна за незаконните мигранти, идващи в Европа, даже в случай че бъдещото английско държавно управление скъса с твърдия метод на Сунак във връзка с имиграцията.

Отношенията сред партиите на Мелони и Сунак също се развиват, отбелязва в. " Гардиън ".  Знак за това бе визитата на членове на партията на италианската премиерка в постройката на английския парламент предходната седмица.

Пол Скъли, народен представител от Консервативната партия, който беше техен хазаин, съобщи: " Очевидно тук има огромна италианска диаспора и това, което те наподобява вършат, е опит да изградят нещо сходно на " Републиканците в чужбина " (задгранична организация на американската партия). Те пристигнаха първо във Англия, което може би се дължи на топлите връзки сред двамата водачи ".

За някои наблюдаващи във Англия обаче наличието на Сунак в Рим акцентира опасенията на антифашистки деятели и центристки настроените членове на личната му партия по отношение на все по-дясната посока, в която поемат консерваторите - освен във връзка с имиграцията, само че и по въпросите на така наречен културна война като да вземем за пример правата на транссексуалните.

" Връзката на Риши Сунак и Джорджа Мелони става все по-близка, защото Консервативната партия се трансформира в радикална десница ", счита Джорджи Лейминг, шеф, отговарящ за акциите в правозащитната група " Надежда, а не ненавист ". " Фактът, че той и крайнодесният политик Мелони си дават хрумвания един на различен по отношение на имиграционната политика, е доста индикативен за това накъде се движи партията на Сунак ", предизвестява правозащитникът.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР