С дискусии за състоянието на българските медии по света, съхраняването

...
С дискусии за състоянието на българските медии по света, съхраняването
Коментари Харесай

Йотова получи уверение: В Кишинев няма да закриват нито едно българско училище

С полемики за положението на българските медии по света, съхраняването на езика и връзката сред образованието и бизнеса, продължава срещата на българските медии в Молдова. Патронът на форума - вицепрезидентът Илияна Йотова посети българския колеж " Васил Левски " в Кишинев и получи уверението, че няма да бъде закрито нито едно българско учебно заведение.

 © Българска телеграфна агенция
С полемики за положението на българските медии по света и у нас, съхраняването на езика и връзката сред образованието и бизнеса продължава срещата на българските медии, проведена от Българска телеграфна агенция.

В подтекста на обсъжданите тематики, патронът на форума - вицепрезидентът Илияна Йотова посети през днешния ден българския научен колеж " Васил Левски`` в Кишинев. Тя е получила уверението на Молдова, че няма да бъде закрито нито едно българско учебно заведение.

Часът по български в Кишинев през днешния ден беше по-различен - като изпит по майчин език пред гостите от България. Данаил е едвам на 8, само че знае, че родителите му са българи. Затова вкъщи приказват и на съветски, и на български. А в клас момчето усъвършенства знанията си.
Данаил - възпитаник в 3 клас в Български теоретиен колеж " Васил Левски ", гр. Кишинев: Ние учим по какъв начин да четем и по какъв начин да пишем вярно по български език.
Тук децата учат още история и география на България. Преподавателите споделят, че приказват на български с учениците при всяка опция - даже през междучасията.
Людмила Желбова - преподавател в Българския научен колеж " Васил Левски ", гр. Кишинев: Много от тези деца, които дори не са българи и нямат български корени на драго сърце стараят се, учат.
12-класничката Алла е спечелила не един орден от републикански олимпиади по български. Момичето има съществени проекти.
Алла Кехай - ученичка в 12 клас в българския колеж,,Васил Левски ", гр. Кишинев: Искам да изучавам в България и мисля да последвам нещо обвързвано с медицина.Кирил Кирилов - учител в Български научен колеж,,Васил Левски ", гр. Кишинев: Около 80 % от тях аплайват в нашите вузове в България и то с много сериозен триумф и остават да се осъществят в България по съответната специалност.
Въпреки наклонността в Молдова да се затварят учебни заведения в по-малките обитаеми места, вицепрезидентът Илияна Йотова е получила увещание от страна на Молдова, че ще бъде направено изключение за българските учебни заведения и без значение от незадоволителния брой деца - те ще бъдат непокътнати.
Илияна Йотова - вицепрезидент на Република България: За нас обаче е доста значимо междинното учебно заведение - там, където се учи език и по тази причина ще би трябвало със взаимни старания най-сетне да се напишат учебниците - така наречен приспособени учебници, защото е доста мъчно да се учи по българската система - тук тя е доста друга. Има такива учебници, за жалост не за всички класове. И тук ще бъдат съсредоточени нашите старания и с преподавателския екип, и в България. Мисля, че до една година - две това към този момент ще е реалност.
Вицепрезидентът на България прегледа учебния музей и съобщи, че идната стъпка е посещаване на президента Радев дружно с бизнесделегация, която да показа съответни планове за популации главно с етнически българи регион Тараклия.
 © Българска телеграфна агенция
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР