С действията си срещу Елена Йончева прокуратурата е на път

...
С действията си срещу Елена Йончева прокуратурата е на път
Коментари Харесай

Елена Йончева, КТБ и поне един парадокс

С дейностите си против Елена Йончева прокуратурата е на път да усили още повече гласоподавателите на Българска социалистическа партия. Защото всеки, погнат от нея, внезапно става някак приветлив. А и в обвиняванията против Йончева има един абсурд, разяснява Емилия Милчева в разбор за Deutsche Welle .
Българска социалистическа партия явно се пробва да трансформира Елена Йончева в знаме, под което да свика борци против корупцията, антигербери, разочаровани от “Патриотите” плюс, естествено, личните си гласоподаватели. Знаме или билборд - това зависи от ракурса. Но от политическа позиция определената от социалистите пропагандна линия наподобява вярна - говорителката на парламентарната им група Елена Йончева, разкрила порочни схеми на властта, е обект на офанзива и принуда от страна на ръководещите и техния помощник прокуратурата.
Така най-голямата опозиционна партия, паднала от власт поради корупцията по време на Тройната коалиция, през днешния ден приканва да се постави завършек на офанзивите против политици като Йончева, които демонстрират корупционните практики и злоупотребите в страната.
Провелият се в събота конгрес на Българска социалистическа партия поддържа единомислещо Йончева, ден по-рано лидерката на социалистите Корнелия Нинова даде обещание да притегли интернационална поддръжка в нейна отбрана, а ръководителят на ПЕС и някогашен министър председател по време на Тройната коалиция Сергей Станишев даже предсказа, че обвиняванията против Йончева може дори да я трансфорат в воин. Дали?

Елена Йончева, публицист и народен представител от гражданската квота на Българска социалистическа партия, е упрекната от прокуратурата в „ изпиране " на 333 000 евро от КТБ, осъществено сред 13 юни 2012 година и 6 ноември 2014 (датата, на която съдът разгласи банкрута на банката). Според обвиняванията на профилираната прокуратура, Йончева е знаела, че парите са авансово източени от КТБ от мажоритарния ѝ притежател Цветан Василев. Усвоени са от самата нея посредством записана взаимна компания с офшорка от Вирджинските острови - по думите ѝ, за закупуване на техника, с която да снима документални филми за TV7. Да напомним, че КТБ - банката, в която бяха държани голяма част от парите на държавните компании, е наляла над 300 милиона лв. в медийната група TV7 и News7.
Разследването против Йончева за офшорна компания, обвързвана с Цветан Василев и КТБ, бе формирано през август предходната година по сигнал на депутатите от ГЕРБ Делян Добрев, Тома Биков и Антон Тодоров. Същите обвинявания насочи още през октомври 2017 евродепутатът Николай Бареков. В телефонно изявление за Сашо Диков по спряната към този момент телевизия BiT Йончева съобщи тогава следното: “Нямам и не съм имала офшорна компания. (…) С КТБ не съм имала никакви взаимоотношения. Нещо повече - дружно с мои сътрудници сега повеждам правосъдно дело против малкия екран за неизплатени бюджети на два от излъчените филма”.
Във въпросното изявление Йончева изяснява, че като самостоятелен продуцент е снимала общо три кино лентата за TV7, за което е сключвала контракти с частната телевизия. Сега се оказва, че е получавала пари от КТБ за техниката за тези филми, за които през 2017 твърди, че два от тях не са платени. Кое е правилно? Впрочем, дружно с Иван Гарелов, Йончева беше водеща в TV7 на предаването “Оригиналът”, чийто продуцент, както бе оповестено тогава, беше!no frame media, благосъстоятелност на Емил Кошлуков и Виолета Сечкова.

Журналисти и наблюдаващи към този момент видяха парадокса в прокурорските обвинявания: по какъв начин е допустимо Йончева да е била наясно с незаконния генезис на въпросните 330 000 евро, откакто в оня интервал освен огромна част от държавните компании и институции, само че и цели общини и даже партии държаха парите си в КТБ - банката, чийто напредък стартира при Тройната коалиция и доближи апогея си при първия кабинет на Бойко Борисов. Казано иначе: със сегашните си дейности прокуратурата е на път да усили гласоподавателите на Българска социалистическа партия и съперниците на ГЕРБ - заради изборния темперамент на наказателните си акции. Всеки, погнат от нея, става някак приветлив. А обвинителите на Йончева могат първи да паднат в клопката. Защото истината за най-мръсната спекулация в България от началото на този век и до през днешния ден си остава неизречена, а сметката от няколко милиарда заплащат данъкоплатците.
Корнелия Нинова, несъмнено, е права да пита за какво нито един политик не е упрекнат, а в този момент идва обвиняване за Йончева. Но самата Нинова, както и всеки различен от ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, години наред заобикалят ловко двата слона в стаята - КТБ и Пеевски. И до момента в който “гьолът” си стои, а всички работят по този метод, изборните удари по политически съперници ще продължат.
Точно като за публицист от нейния диаметър
В очите на стотици хиляди българи Елена Йончева ще си остане надареният и твърдоглав журналист-международник, който тича с камера в ръка по улиците на Халеб, интервюира най-опасните хора в Чечня и снима поредност за сомалийските пирати. Като народен представител пък разкри роднински назначения в Хасково, сподели пробитата ограда на границата с Турция и заприказва за митичната “къща в Барселона”. А в този момент ни дава обещание следствие за корупция в държавното управление. Значи аферата “КТБ” е тъкмо като за публицист от нейния диаметър. Нали “трудните обстановки изискват ексцентрични решения”, както беше споделил Сергей Станишев при назначението на Пеевски за началник на ДАНС.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР