С ден на отворените врати официално откриха първия украински образователен

...
С ден на отворените врати официално откриха първия украински образователен
Коментари Харесай

Откриха първия украински образователен център в София

С ден на отворените порти публично откриха първия украински учебен център в София. Това оповестиха от центъра. Той действа от 15 септември и цели да обезпечи достъп до обучение на разселени деца. Центърът дава опция на деца, бягащи от войната в Украйна, да учат по украинската стратегия, в режим на домашно образование, само че във физически класни стаи, благодарение на украински учители.
 
Инициативата е на екипа на Ситуационен център " Отворени порти ", който няколко месеца търси най-адекватните разновидности за обезпечаване на различен достъп до обучение, който да се приближава до действителна образователна среда. " За доста украински родители, да запишат децата си в българско учебно заведение е равностойно на това да одобряват, че няма вяра в миналото да се върнат у дома.

Освен това, разликите в образователната стратегия, езиковата преграда, нежното прочувствено положение в резултат на контузията нанесена от войната и преселването, са големи трудности на пътя на украинските деца към образованието в България. ", показа Йоана Бещюк – координатор връзки. Тя добави, че в случай че украинските деца учат онлайн от у дома, това лишава майките им от опцията да работят, с цел да устоят децата и себе си. Освен това огромна част от тях не разполагат с нужните за задачата преносим компютър или таблет. Не на последно място, в случай че учат от у дома, те остават без опция за социализация.  

Украинският учебен хъб в София предлага образование в целодневен режим, като в допълнение са включени уроци по български език и просвета. Центърът се намира на бул. " Сливница " №188 и разполага с 10 класни стаи. Все още обаче се нуждае от базисно съоръжение, без което просветителният развой не може да се случи. За задачата основателите изготвят лист и показват, че всеки един предмет от листата по-долу е еднакъв на една крачка към крайната цел: децата да не заплащат с бъдещето си за събития, за които не са отговорни.

По време на събитието уредниците споделиха, че при доставка на огромен брой компютри от Германия, пренасящият микробус се е запалил, само че техниката е съумяла да бъде избавена. Нужни са доброволци, които да я преведат във тип за прилагане.  Необходими са им още: бюра, столове за деца, флипчарти, принтер, хартия А4, тетрадки, химикали, маркери, климатици, проектори, тв приемници, ледник, камери за видеонаблюдение, барбарони, почистващи средства, принтиране на стикери, помощ с товарен превоз в София и Варна, електротехник, помощ за сглобяване на мебели, а също и доброволци за водене на следобедни занимални – български език, просвета, клуб за британски език, игри, креативен занимални и така нататък

" Ще бъдем доста признателни, в случай че се присъедините с цел да ни подкрепите в постигането на тази цел. ", молят от украинския учебен център.

Всеки, който желае да помогне, може да се свърже с тях на: [email protected] или на 0884013786 - Йоана Бещюк.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР