С богата програма, концерти на Пловдивската опера и Биг Бенд

...
С богата програма, концерти на Пловдивската опера и Биг Бенд
Коментари Харесай

3 дни думба-лумба в бившата Дондукова градина

С богата стратегия, концерти на Пловдивската опера и Биг Бенд Пловдив от 19 до 21 април ще бъде публично открита обновената Първа градска градина в България (бивша Дондукова), основана 1878 година в Пловдив.

Церемонията по откриването ще се състои на 19 април от 19,30 часа на централната алея в градината на ул. „ Христо Г. Данов “.

Нейната цялостна реорганизация продължи една година, а възобновяване в достоверния й тип е по самодейност на районния кмет на „ Централен “ Георги Стаменов. Той и кметът на града Костадин Димитров ще прережат лентата на едно от обичаните места на пловдивчани. Поканени на събитието са представители на разнообразни районни и национални институции, също и всички жители на Пловдив.

След формалната част уредниците от районното кметство в партньорство с Държавна опера –Пловдив ще подарят на пловдивчани и гостите на града специфичен концерт с осъществявания на известни тематики от репертоара на операта.

Солисти ще са Алпер Юнлютюрк, Август Методиев, Вера Гиргинова, Марк Фаулър. На рояла е Цветомира Цонева. Ще чуем и обичаната цигулка на пловдивската аудитория от ръцете на концертмайстора на операта Мичо Димитров.

Сценичен декор на вечерното разкриване ще са дърветата, остарелият чинар и водните огледала, които ще оживеят в мапинг апаратура, поверена на образния актьор Петко Танчев. В петъчния ден Природонаучният музей ще работи с удължено работно време до 19 часа.

Съпътстваща на събитието е изложбата „ Квартал 178. Старият център на Пловдив “, отдадена на историята на градината и зоната към нея, маркирана от архитекта Йосиф Шнитер в Плана на Пловдив под номер 178. Изложбата е осъществена от Държавен списък – Пловдив, библиотека „ Иван Вазов “ и Историческия музей.

На 20 и 21 април продължава програмата във връзка откриването. От общинския институт „ Старинен Пловдив “ провеждат и в двата дни пешеходна обиколка „ Преоткрити градски пространства “, в който екскурзоводите Драган Тенов и Вангел Илиев ще покажат многопластовата история на града. Разходките стартират в 11 часа от централния шадраван в парка и не престават през улица „ Христо Г. Данов “ до емблематични места в Стария град.

В събота, 20 април, от 11,30 часа ще се състои и първият обред по подписване на брак, който е изнесен напълно на специфична сцена в градината. Освен околните на двойката пловдивчани Георги Джугалов и Христина Христова, очевидци на сватбата ще са и всички гости и участници в събитията от празничната стратегия. Вдъхновени от обновеното място в центъра на града още две двойки са предпочели да бъдат бракосъчетани там, само че в неделя, надлежно от 11 и 11,30 часа.

Децата и техните фамилии могат да се включат в съботния ден от 10 до 14 часа в детския празник „ Вълшебната приказка детство “. Всеки може да пристигна маскиран като обичан баснословен воин. В партньорската стратегия на читалищата „ Шалом Алейхем-1945 ”, „ Алеко Константинов-1954 ”, „ Димитър Благоев-2008 ”, „ Христо Г.Данов-1904 ”, „ Иван Вазов-1904 ”, „ П.Р.Славейков-1908 ”, Български червен кръст и съдружие „ Децата на България – развиване и бъдеще “ малчуганите могат да се включат в театрални игри, занимателни викторини и надпревари. В дребни работилници – ателиета децата ще рисуват и ще познават приказки. От 16 часа пловдивският саксофонист Димитър Льолев ще дебютира с новата джаз групировка pLoveIt Jazz Quintet.

Вечерта продължава с празничното въодушевление от Биг Бенд Пловдив с начало 18 часа.

Неделната стратегия на 21 април стартира от обяд с Hot Club de Plovdiv, които ще забавляват посетителите с концерт в жанр Gipsy Jazz. Изкушените от танците пък могат да получат уроци по суинг от 16.30 часа от експертите на школата Rhythm RACCOONS.

Трибют с песните на Тодор Колев е финалът на откриващия уикенд на Първата градска градина. Той стартира от 19 часа в осъществяване на Нико Тончев и групировка.

През целия уикенд ще могат да се играят семейни настолни игри, турнири по футбол на маса и градски куест със скрити съкровища в градината.

Повече информация на уеб страницата: https://plovdivcentral.org/otkrivane-na-obnovenata-parva-gradska-gradina-v-balgariya/

И обществените мрежи: https://www.facebook.com/events/394493713396575

Партньори на музикалната и занимателна стратегия през уикенда:  https://trolley.bg/ https://beebopcafe.com/
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР