С близо 4.5% се повишава целевата помощ за отопление. Тя

...
С близо 4.5% се повишава целевата помощ за отопление. Тя
Коментари Харесай

Облекчават се условията за отпускане на енергийна помощ

С близо 4.5% се покачва целевата помощ за отопление. Тя става съвсем 547 лв., оповестиха от общественото министерство. Размерът е съгласуван с нарасналите цени на тока от първи юли. Условията за разпределяне на помощта са облекчени, а нарастването на пенсиите няма да лиши от поддръжка хората с ниски приходи.

През предходната година помощта за отопление беше малко над 523 лв., само че поради високите тогава цени на енергоносителите хората получиха еднократно по още 100 лв..

Сега увеличената помощ за отопление в действителност ще е с към 80 лв. по-малка от миналогодишната, тъй като към този момент не е планувана спомагателна сума. 73-годишната Теменужка Кънчева от Русе се отоплява с климатик. Миналата година помощта стигнала за цялата зима.

При нужда, по искане на обществения министър, по време на отоплителния сезон може да бъдат обезпечени спомагателни средства за енергийна помощ. От тази година тя ще се изплаща един път на месец след подаване на заявката. А заявление към този момент може да се подава във всяка обществена работа в страната, без значение от адреса.

" Администрацията не изисква документи, които ние можем да получим по длъжностен ред. Ако се изискват спомагателни документи ще бъдат поискани на адреса ", изясни Павлинка Дупчева- специалист в Агенцията по обществено подкрепяне.

Условията за разпределяне на помощ та за безработни са изменени.

" За тях регистрацията в Бюрото по труда е понижена 3 месеца преди датата на подаване на заявлението-декларация. Лицата, които са регистрирани като Едноличен търговец, в случай че са спрели активността на компанията също могат да аплайват за разпределяне на помощта ".

Заявления се одобряват до 31 октомври. Очаква се подкрепените през тази годна да се усилят с към 25 000.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР