С близо 10% се е увеличил броят на новорегистрираните пациенти

...
С близо 10% се е увеличил броят на новорегистрираните пациенти
Коментари Харесай

С 10% са се увеличили пациентите с онкологични заболявания във Варна и Добрич

С близо 10% се е нараснал броят на новорегистрираните пациенти с онкологични болести във Варненска и Добричка област през миналата година. Това демонстрират данните на Специализираната болница за интензивно лекуване на онкологични болести (СБЛОЗ) във Варна, представени от Българска национална телевизия.

„ Малко е мъглява ситуацията във връзка с раковия указател. Ние продължаваме да поддържаме подобен указател при нас, до момента в който в други лечебни заведения подобен не се поддържа и тези числа в действителност са малко относителни. Правим това, което можем и което е по силите ни, поддържаме цяло звено в болничното заведение, което се занимава с това, без да получаваме безусловно нищо отсреща “, сподели проф. Георги Кобаков, шеф на СБАЛОЗ – Варна.

През последните години най-вече се е нараснал броят на пациентите с рак на кожата, заяви още проф. Кобаков. Преди години той се е срещал относително рядко, през днешния ден е измежду най-честите злокачествени болести. Нарастват и случаите на рак на гърдата при дамите, на простатата при мъжете, както и колоректалният карцином. По думите му това се дължи най-много на по-голямата дълготрайност на живота. „ Колкото по-възрастен е един човек, толкоз по-голяма е опцията да развие рак. Особено кожните карциноми. Те са съвсем неизбежни с възрастта “, изясни проф. Кобаков.

Въпреки че липсва точна статистика, той е безапелационен, че зачестяват онкологичните болести при младежите.

„ 50, 60-годишни за мен не са възрастни хора. Това са хора в разцвета на живота и биха могли да продължат един естествен, удобен, първокласен живот. Основните неща, които са нужни за лекуването на пациентите, като изцяло обгрижване с всички мултидисциплинарни подходи, които са нужни при лекуването на такива пациенти, тук ги имаме “, сподели проф. Георги Кобаков.

Според него към момента липсва съответно финансиране на онкологичните здравни заведения у нас, макар че към този момент се вършат стъпки в вярната посока.

„ Онкозаболяванията и обгрижването на тези пациенти би трябвало да бъде държавна политика. Това са доста тежки болести, доста трудоемки и финансоемки. Много финанси се хвърлят за лекуването на такива пациенти. Но мисля, че си коства. Струва си, когато видиш светлината в очите на подобен пациент, който изписваш и смяташ, че е към този момент здрав “, съобщи проф. Кобаков.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР