С близо 1,1 млн. лева е била източена Здравната каса

...
С близо 1,1 млн. лева е била източена Здравната каса
Коментари Харесай

Задържаните служители на НЗОК източили 1,1 млн. лева

С близо 1,1 млн. лв. е била източена Здравната каса посредством корупционната скица, работила към една година, участниците в която бяха задържани в сряда в Пловдив. Това разгласи на брифинг окръжният прокурор Румен Попов.

При акцията бяха арестувани шефът на дирекция в РЗОК Иван Деспотов, сътрудника му Влади Манев, притежателят на верига аптеки Николай Александров и мъж, който е бил подставено лице в схемата.

" Тя е била следната: Деспотов и Манев са предоставяли на притежателя на аптеките информация за тежко заболели пациенти, най-вече с хептатит C. Николай Александров е наел подставеното лице, с цел да записва три виртуални аптеки. На тях Касата е превеждала средства за медикаментите на въпросните пациенти, които са били дублирани ", изясни прокурор Попов, представен от " 24 часа ".

По думите му на процедура болните не са били ощетени. Те са си получили медикаментите от действителни аптеки. Чрез подправяне на документи обаче техните имена са се дублирали, с цел да могат виртуалните аптеки да получат средства от НЗОК за сякаш предоставените лекарства.

Наблюдаващият прокурор Галин Гавраилов акцентира, че подставеното лице е подписвало всички документи. Той е теглел от банката парите, които Здравната каса е превеждала за медикаментите. След това ги е предавал на притежателя на действителните аптеки - Николай Александров, който пък ги разпределял сред участниците в схемата.

Най-много пари са прибирали Влади Манев и Иван Деспотов. Двамата са привлечени като обвинени за приемане на рушвет от 50 000 лв. от Александров и за помагачество за документна машинация.

Собственикът на веригата действителни аптеки е наемал за виртуалните магистри фармацевти, на които е плащал заплати, без те да вървят на работа.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР