С благословението на Светия синод на Българската православна църква -

...
С благословението на Светия синод на Българската православна църква -
Коментари Харесай

Вече е налична електронна версия на Библията

С благословението на Светия синод на Българската православна черква - Българска патриаршия /БПЦ - БЦ/ Свещеното Писание на Стария и Новия Завет става налично в формалния синодален уебсайт със напълно нова функционалност, електронни препратки и дизайн, оповестиха от Българската патриаршия.

" Като слово и признание на живия Бог, Светата Библия е най-важната и душеполезна книга за цялото човечество. Като Книга на книгите, тя е неповторимо притежание на всички генерации и по тази причина публикуването й през днешния ден в

електронен многофункционален формат е от извънредно значение за духовното просвещение и избавление на хората.

Това издание неведнъж улеснява опознаването, използването и проучването на Свещеното Писание от страна на духовенството и миряните на БПЦ-БП, включително - катехизатори, преподаватели по вяра и богословие, възпитаници, студенти, както и от цялата ни научна и културна общност ", показват от БПЦ.

В печатното издание на Библията за избрани стихове се показват референции под линия, които препращат към други стихове и други книги в Свещеното Писание.

Електронната Библия разрешава с едно натискане на бутона текстът на препратката да се покаже под реферирания стих. Това води до доста бърза и лесна инспекция на обвързваните по смисъл стихове.

Така, с изключение на линейното четене на текста, визуализирането на препратките става още по-удобно - при опазване видимостта на главния текст. За всяка препоръка могат да се ревизират нейните референции до безспир, т.е. няма ограничаване на вложените една в друга препратки. Също по този начин главата от книгата, от която е препратката, може да се види редом с главата, в която стои реферираният стих. Така препратката може да се схване в подтекста на цялата глава, в която се намира, и по този метод смисълът й да се разбере доста по-пълно и тъкмо. Този вид работа със свещения текст на Библията може да се разшири и като се отварят нови секции, в които да се правят същите дейности - още веднъж без ограничавания в броя секции.

Структурата на страницата разрешава отвесното и хоризонтално делене на секции, които могат да се оразмеряват и пренареждат на екрана. Така могат да се съпоставят текстовете на безграничен брой глави. Още едно улеснение е основаването на запаметяващи се тематики, в които са запаметени разнообразни групи от секции. Това ускорява персонализацията на работата със Светата Библия в електронна среда. Така всеки четец или откривател на свещения текст може да запомни, както разнообразни тематики, по този начин и настоящото положение на работата си по тях и при идващото отваряне на браузера да продължи от там, до където е стигнал. За по-лесно четене е планувана и опция за потъмняване на страницата - тъй наречените тъмна тематика не нервира очите, когато се чете в помещение със едва осветяване и по този метод подкрепя по-приятното четене.

Предлаганата електронна Библия с препратки до този миг няма аналог в практиката на Църквата във връзка с удобството и размера, с които е осъществена на уеб страницата на Светия синод на БПЦ-БП. Влизайки в него, може да се употребяват, както класическият вид на Библията и аудио Библията, по този начин към този момент и Библията с посочки, означават от БПЦ.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР