С безплатни прегледи на сърцето и измерване на кръвното налягане

...
С безплатни прегледи на сърцето и измерване на кръвното налягане
Коментари Харесай

Безплатни кардиологични прегледи и измерване на кръвното налягане

С безвъзмездни прегледи на сърцето и премерване на кръвното налягане в центъра на Пловдив две от лечебните заведения в града означават Световния ден за битка с хипертонията. 
Мобилен екип кардиолози от УМБАЛ " Пловдив "  ще мери гратис кръвното налягане на пловдивчани и посетители на града. Акцията се провежда от 11 часа. Всички, които дойдат на площад " Стефан Стамболов " пред постройката на общината, ще могат да се съветват със експертите за здравния си статус и ще бъдат осведомени за затрудненията, които артериалната хипертония може да провокира, в случай че не се държи под надзор.  По време на акцията ще се организира и скрининг за предсърдно мъждене, което е най-честата форма на сърдечна аритмия, засягаща 1 на 4 души над 40-годишна възраст.
Кардиологичната клиника към  УМБАЛ " Свети Георги "  също провежда премерване на артериалното налягане пред община Пловдив от 10 до 16 часа. Участниците ще бъдат осведомени с рисковете от хипертонията, ще получат  брошури със препоръки за здравословен метод на живот, стойностите на кръвното налягане и по какъв начин да разпознават неговото повишаване. Клиниката провежда и  безвъзмездни прегледи на сърцето, като началникът й  проф. доктор Федя Николов и неговият екип ще преглеждат искащите в кабинет №11 в постройката на Хиругиите на на бул. " Пещерско шосе " 66. Необходимо в  авансово записан час на 032/ 602-377. 
Артериалната хипертония е най-разпространеният рисков фактор за исхемична болест на сърцето и мозъчен инсулт. Забелязва се  наклонност към увелечение  честотата на хипертонията и намаляване на възрастта на хипертониците, а една трета от пациентите не знаят, че имат хипертония. Само 40% от тези, които я лекуват,  съумяват да доближат естествени стойности на артериалното налягане. 
За Световния ден за битка с хипертонията се инициира най-голямата синхронизирана международна здравна акция „ Май месец за мерене “. Провежда се за поредна година у нас по самодейност на Българската лига по хипертония с поддръжката на българския клон на Световната здравна организация, Българския червен кръст, Националната пациентска организация, Асоциация на студентите медици в България, Българска студентска фармацевтична асоциация, медицинските университети в страната, общините и други сътрудници.
ИЗТОЧНИК: БНР
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР