С атака срещу съдийката и искане за отвода й. Така

...
С атака срещу съдийката и искане за отвода й. Така
Коментари Харесай

Кирил Петков: Най-важното - никога да не бъдем като Борисов

С офанзива против съдийката и искане за отвода й. Така стартира дълогчаканото дело за клюка на Кирил Петков против Бойко Борисов.

Както е известно, делото е по тази причина че Борисов сподели на няколко пъти разгласи, че Петков и Асен Василев " изсмукали "  чрез свои медиатори милиони от газа, след това ги качи на милиард за шестмесечие.  Както и обявяваше, че по негово време цените били доста по-ниски. Това става след интервала, когато Русия атакува Украйна, " Газпром износ " приключи едностранно връзките си с България, в случай че страната от днес за на следващия ден (Първото писмо е с дата 8 април, само че ултимативното писмо е от 26 април - а крайният период на ултиматума на Кремъл е 27 април) не почне да заплаща в рубли, които да се преизчисляват не по интернационалния курс, а от съветска държавна банка.

На фона на това някогашният министър председател Петков претендира 500 000 лева обезщетение от още по-бившия, от което съдът позволи първичен непълен иск 10 000 лева

На фона на призованите в залата енергийни специалисти за очевидци, през днешния ден отбраната на Борисов леко изненадващо нападна първо съдийката. Адвокат Менко Менков изиска процесът да бъде преустановен, тъй като... Петков и юристът му закъснели за съвещанието. Формално съдийката влезе преди тях и ги изчака.

Всъщност Петков даваше изказване извън, като не му бе спестена обичайна " хореография " от " медии ", които да крещят в лицето му, както и от прословутия " публицист ", който настояваше да му се извини, задето го бил " ръгал " в ребрата.

Съдия Веселина Няголова не одобри няколокминутното забавяне като мотив за отсрочване на делото.

Обаче пък й желаеха отказ. Чрез изречения като " основателно подозрение в безпристрастността " й бе изнесено, че "... в медийни изявления са дефинирани изказвания " за нейна непосредственост с юриста на Петков - Стоян Мадин.

В няколко уеб страницата - които по неразбираемо какви съображения даже юристите на Борисов не цитираха поименно (но надали е мъчно да се досетим кои са) било написано:

- че са били сътрудници в Софийска районна прокуратура и след това в Софийски областен съд с юрист Мадин(който сега е учител по право в СУ, б.р.). Както и че:

- се намират „ в близки връзки “.

Единият юрист на Борисов - Янко Ройчев отхвърли да гадае какво били " околните връзки ", само че изказванията били " публикувани не в една, а в голям брой изявления в интернет уеб сайтове "  и те били посещавани и коментирани многочислени пъти ".

Те прибавиха и щрих, че адвокат Мадин е зает едвам откакто делото е заведено и бива разпределено на арбитър Няголова - а това пораждало подозрения дали не е вероятно тя да му направи услуга. Иначе Кирил Петков употребил и други юристи.

И двамата бранители на Борисов неведнъж повториха, че по принцип не се съмняват ни минимум в безпристрастността на арбитър Няголова - само че да се оттеглела било в публичен интерес.

" Да се гради извод, че две лица са свързани поради това, че са работили едновременно в един орган на правосъдната власт е неуместно.

Относно „ близки връзки “ съдът следва да означи само, че това не е реалност, а интерпретация на създателя на съответната обява, което приказва повече за създателя на обявата, в сравнение с за посочените в нея лица ", изчете в определението си Няголова.

Тя изрично отхвърли това да са учредения за отказ. А преди този момент Стоян Мадин се изрази още по-забавно: че в случай че има такива завсимости, когато двама души работят в еднакъв орган на правосъдната власт - това ще покаже, че в действителност институциите са корумпирани...

"... Че моделът в България е точно този, който сме виждали последните да кажем - 12 години. В който нещата се вземат решение на другарска основа, по телефона, посредством някогашни сътрудници и така нататък...

Аз съм бил сътрудник в СРП и с господин Иван Гешев – това би означавало, че аз притежавам и прокуратурата – по логиката на отсрещната страна. И че мога да спомагам да се образува във всеки един миг следствие на всеки! "

Така или другояче след несполучливото искане на отказ съдът реши да изслуша тримата призовани очевидци за през днешния ден.

Мирослава Петрова е деятел дружно с Кирил Петков още от времето на дела като плажа " Корал ". Тя сподели, че изнесеното от Бойко Борисов не е показано като догадка или подозрение, а като...

"... непосредствено обвиняване в кражба и то по най-болезнена тематика в обществото тогава - свързана с газ.

Това е удар непосредствено по страховете на хората! Как Кирил Петков открадвал по 150 млн. на месец и това щели да са 2 милиарда за 6 месеца. "

Тя видяла експремиера още същия следобяд и той бил доста друг от нормалното си въодушевление на " ухилен и зареждащ ":

" За мен е извънредно рисково, в това число за идеята ни, да бъде приравняван моят облик с облика на Борисов. Т.е. -  " всички са едни и същи, всички политици могат да излъжат ".

Хората ще изгубят религия ", ядосвал се водачът на Политическа партия.

Свидетелката подсети и сподели на съда по какъв начин Борисов даже с жестове посочил, че " Кирил " откраднал въпросните милиарди.

На настояването на съдийката да възпроизведе жестовете - тя сподели " малко махленски жест, изобразяващ прибиране ".

И повторно съобщи:

" Киро ми сподели същото: че приравняването на неговия облик с облика на Борисов е най-неприятното, което може да се случи на него и българското общество.

На процедура аз не го бях виждала в никакъв случай подобен. "

Атаката той приел " извънредно съкрушително и съществено "... " Българският съд е мястото, даже когато сме смазани или паднали... където би трябвало да потърсим права. И най-важното - в никакъв случай да не бъдем като Борисов “, споделил още.

Адвокатът на лидера на ГЕРБ Ройчев се интересуваше - като го е гледала, помни ли как е бил облечен Бойко Борисов.

Друг очевидец за деня бе Станислав Тодоров - бивш шеф на КЕВР, който бе отхвърлен след решение на Конституционен съд за неизправност на процедурата му.

И той, и идващият Венко Сабрутев от Политическа партия, приказваха главно, че по обвързване на Еврокомисията би трябвало да има либерализация на пазара, и по този начин " Булгаргаз " се намира в няколко функции - хем е снабдител, хем търговец, хем обаче е задължена на обществото да обезпечава газ.

Той обърна внимание, че държавната компания има оперативна самостоятелност сама да дефинира цените - след решение на своя УС. И след това ги декларира пред КЕВР. А в случай че е в връзки с някого от държавното управление, то това е с енергийния министър, не и с премиера.

Писмото от Русия, което на 26 април, внезапно трансформирало нещата за " Булгаргаз ", Тодоров разказа с едно изречение по този начин:

" На процедура съветската страна изиска да се извършва нещо друго, а не това, което е вписано в контракта " (като подсети, че офертата беше от през днешния ден за на следващия ден да се заплаща към този момент в рубли, и да ги преизчислява съветска държавна банка, а не по интернационалния курс, б.а.)

Той уточни, че " Булгаргаз " буквално в рамките на няколко дни е трябвало да откри опция на към 90% от количеството, което България използва. Трябвало да се намерят алтернативни доставки, да се купува от други търговци и всеки месец да се правят запитвания за предложения и търгове.

Така българската държавна компания се оказала " изложена на краткосрочните пазарни опасности ".

Запитан, помни ли цените след избухванто им поради войната, той отговори на отбраната на Борисов по този начин:

" В България постоянно контролираната цена е била под интернационалните тържища. А най-близко до интернационалните тържища е била през май, когато " Булгаргаз " трябваше за пръв път да откри предложения на свободния пазар в цялата си история. "

И този очевидец не се размина с отсрещни въпроси най-много пъкъл хоминем - да вземем за пример, за какво е свален като началник на КЕВР (вече казахме - поради решение на КС) и помни ли кой го е предложил за началник на КЕВР при започване на 2022 година Той смотолеви, че това е бил народен представител от " Продължаваме промяната ".

Венко Сабрутев, който е нещо като " енергийното острие " на Политическа партия, също повтаря неща най-много по фактологията - по какъв начин се е стигнало до невижданата " от десетилетия за цяла Европа " газова рецесия и до въпросните цени. 

(Той съвсем не отговори на въпроси на съдийката - как съответно се е чувствал Кирл Петков - по съществото на делото. Обикновно по такива каузи очевидците картинно разказват афектираните, разстроени и депресирани положения на ищеца, б.р.).

Сабрутев посочи, че Русия по същия метод в този интервал е изнудвала и надалеч по-мощни стопански системи като Германия и Италия... Съдийката чак го прекъсна, да не се отплесва по интернационалното състояние.

На елементарния въпрос - кой е виновен за покупката на природен газ, Сабрутев отговори, като цитира устава на самата " Булгаргаз " - че министър-председателят няма никакви пълномощия при покупко-продажби и договаряне на цени.

Напротив - според устава на държавния мастодонт се прекъсва преднамерено връзката с изпълнителната власт.

" Не виждам по какъв начин министър-председател може да повлияе на доставките ", сподели Сабрутев.

Най-честият въпрос, който получавах от хората (след изявленията на Борисов, б.р.) е в действителност ли Кирил Петков и Асен Василев са като Бойко Борисов ", сподели още той.

Двамата последни очевидци също по този начин означиха, че в Закона за енергетиката въобще няма " медиатори ", а единствено " търговци ".

Следващия път правосъдният състав ще гледа видеата с изявленията на самия Бойко Борисов.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР