С АЩ върнаха на Ирак "Плочката на Гилгамеш" с клинопис

...
С АЩ върнаха на Ирак "Плочката на Гилгамеш" с клинопис
Коментари Харесай

САЩ върнаха на Ирак Плочката на Гилгамеш

С АЩ върнаха на Ирак "Плочката на Гилгамеш " с клинопис на 3500 години от месопотамската просвета, която е била открадната и импортирана контрабандно на американска земя, съобщи Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Реституирането "връща самочувствието и увереността на иракското общество " - съобщи на церемонията иракският министър на културата Хасан Назим.

US officials have formally returned the Gilgamesh Dream Tablet to Iraq after the Justice Department had deemed that it "entered the United States contrary to federal law. "

The artifact had been purchased by US craft store Hobby Lobby at a 2014 auction.
— CNN (@CNN)
Въпреки дребния размер плочката има голяма стойност .

Съдържа фрагменти от "Епоса за Гилгамеш ", считан за едно от най-старите литературни творби на човечеството и разказващ за приключенията на всесилен цар на Месопотамия в търсене на величие. Смята се, че тя е открадната от музей в Ирак през 1991 година по време на войната в Персийкия залив.

" Тази история влияе на огромните монотеистични религии ,

оставя следи върху "Илиадата " и "Одисеята " - сподели генералният шеф на ЮНЕСКО Одре Азуле на церемонията. - Епосът на Гилгамеш ни приказва за общото сред нас ". Реституирането ѝ е "голяма победа против посягащите на културното завещание ", добави тя.

Американски търговец на изкуства купува клинописа през 2003 година

от семейство от Йордания, открило се в Лондон, макар че е "нечетлив поради детайли, инкрустирани на повърхността ", съгласно правосъдни документи. Търговецът по-късно изпраща пакетираната пратка в Съединени американски щати, без да прецизира естеството ѝ на митниците и я продава на антиквари през 2007 година за 50 000 $ с подправен документ за генезис.

В последна сметка глинената плочка е продадена през 2014 година

за 1,67 милиона $ на притежателите на веригата магазини "Хоби Лоби " - семейство Грийн, известно с християнската си интензивност, което желае да я изложи в своя Библейски музей във Вашингтон. През 2017 година организатор в музея показва угриженост за произхода на клинописа, считайки документите, предоставени по време на покупката, за непълни. Полицията го иззема през септември 2019 година

Иракският министър на културата прикани "всички университети, музеи, институти и колекционери " да демонстрират такава зоркост.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР