С Антанта или Съглашение се означава една от двете обособили

...
С Антанта или Съглашение се означава една от двете обособили
Коментари Харесай

О.з. п-к Гергин Гергинов: Третата световна може да започне и без Украйна да влиза в НАТО*

С „ Антанта ” или „ Съглашение ” се значи една от двете обособили се враждебни обединения по време на Първата международна война, само че кардинално това разбиране може да се употребява и след нея. Антанта беше образувана против Съветска Русия, само че приключи с неуспех.

С проваляне приключи и втората Антанта, основана от Германия при започване на 40-те години на ХХ век.

Днешната, трета Антанта против Русия, е проведена и ръководена от Съединени американски щати и включва 50 страни от множеството континенти и към този момент организира осем срещи в американската военновъздушна база „ Рамщайн ” в Германия.

В Съединени американски щати настояват, че както те, по този начин и останалите страни, не вземат участие във война с Русия, а единствено оказват помощ на Украйна да се отбранява и заради това ѝ доставят единствено отбранително оръжие.

Има ли съображение това изказване?

В Член 4 от Петата Хагска спогодба от 1907 година, която е в действие и през днешния ден, по отношение на правата и отговорностите на неутралните страни, се споделя, че „ на територията на една неутрална страна не могат да бъдат формирани военни елементи, нито да бъдат откривани бюра за записване на доброволци в интерес на воюващите ”. Това значи, че една неутрална страна не може да допусне която и да е част от територията ѝ да се трансформира в база на една от воюващите страни.

Очевидно е, че САЩ/НАТО не дават отговор на това определение за индиферентност. „ Неучастието ” им се опровергава и от проучване на адвокати от Научната работа на Бундестага от 16 март 2022 година, основаващо се на признатите международно-правни правила. Два са главните заключения на проучването.

Според първия поддръжката на Украйна с оръжие от Запада не може да се преглежда като война с Русия досега, в който той не вземе директно присъединяване със свои войски. Вторият извод също е безапелационен - при положение, че дружно с доставката на оръжие, се дават инструкции по какъв начин да се водят бойни дейности с него или се взема присъединяване в подготовката на бойни дейности с това оръжие, тогава доставящата страна става участник във войната.

Изминалия интервал от началото на съветската специфична военна интервенция /СВО/ не остави никакво подозрение в „ неутралитета ” на редица страни от „ Рамщайн ” в бойните дейности против Русия. То се показва в обучаване на украински военнослужащи за бойно потребление на предоставяното оръжие, в даване на разследваща информация за дейностите на съветските войски и за помощ при обмисляне на обособени настъпателни и отбранителни интервенции.

Пряко присъединяване на „ неутралните ” САЩ/НАТО в спора е даването на разнообразна разследваща информация, получавана от галактически апарати, от баражиращите над територията на Полша и Румъния самолети за далечно радиолокационно наблюдаване и от съвсем непрекъснато намиращите се над акваторията на Черно море разследващи БЛА (безпилотни летателни апарати - б.р.) на Пентагона. Тя се изпраща в Център, основан в Лвов, обработва се и в подготвен тип се предава„ неутрално ” на Генерален щаб на ВСУ.

На територията на Съединени американски щати се образоват експерти за работа със зенитно-ракетния комплекс „ Пейтриът ”, а в Англия и Германия минава общовойскова подготовка на мотострелкови батальони. През 2022 година образование минават към 40 000 украински бойци и офицери. В няколко страни от НАТО се ремонтира украинска бойна техника. Инструктори на НАТО организират, в това число и на украински полигони, подготовка на украински бойци за потребление на предоставяното оръжие. Активно се приготвят подразделения за специфични интервенции и диверсионно-разузнавателни групи. С предоставените реактивни системи за залпов огън HIMARS, без присъединяване на военнослужащи от Съединени американски щати, не могат да се нанасят удари по цели, несъгласувани с Пентагона. До всяка тяхна 155 мм гаубица М777 има американски инструктор, който следи и поправя дейностите на украинския план.

Подготовка на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) ще се извърши и за новите мостри въоръжение, решение за доставка на които е взето на осмата среща в базата „ Рамщайн ”, извършена на 20 януари т.г. Разногласие измежду участниците в срещата провокира доставката на танкове за ВСУ. Германия разгласи, че ще даде танкове „ Леопард-2 ”, в случай че Съединени американски щати изпратят в Украйна своите " М1 Ейбрамс ". Изглежда на канцлера Шолц е обещана доставка на " М1 Ейбрамс ", тъй като на 24 януари той съобщи, че ще изпрати 14 танка и ще позволи на страните, имащи на въоръжение „ Леопард-2А6 ”, да предадат машини за комплектуване на два танкови батальона. Освен това ще провежда подготовка на украински танкисти на личен полигон. Полша също разгласи подготовка на украински екипажи на своя територия.

На идващия ден американският президент оповести решение за предаване на 31 танк " М1 Ейбрамс ", т.е. на танков батальон, и акцентира, че ще обезпечи подготовка на украински екипажи в Съединени американски щати. Англия приготвя 14 танка „ Челънджер ”, а Мароко ще съобщи танкове Т-72. С тези доставки ВСУ ще може да образува минимум танков полк, което е надалеч от желанието на Киев. За съпоставяне - ВСУ стартира войната с към 4200 бронирани бойни машини, в това число 1990 танка, а по данни на съветското МО от началото на СВО до 23 януари т.г. са унищожени 7607 ББМ – разликата е доставка от разнообразни страни.

Идеята за даване на немски, английски и, вероятно американски, танкове за ВСУ основава проблем, тъй като за бойното им потребление не са готови украински танкисти. Навярно се е разчитало на такива от НАТО, както стана с РСЗО „ Хаймарс ”, само че евентуално от това са се отказали, тъй като това би било директно присъединяване в бойни дейности против Русия. Поради това появяването на обещаните танкове на фронта може да се чака не по-рано от три месеца.

Както е известно на 20 януари е съгласувана доставка на необятна гама друго въоръжение и муниции, по-важни от които са 290 БМП, 200 БТР, 125 бр. 155 мм САУ, 3 зенитно-ракетни батареи, една от които „ Патриот ”. Отделно Съединени американски щати дават 350 джипа „ Хамър ”, 20 000 155 мм снаряди, 95 000 105 мм снаряди, допустимо и високоточни планиращи ракети-бомби GBU-39 с обсег 150 км, изстрелвани от РСЗО „ Хаймарс ”, 600 високоточни снаряди „ Ескалибур ”, 2000 противотанкови управляеми ракети, 3 млн. патрона за стрелково оръжие и други

Очаква се среща за координиране на нужната на ВСУ авиационна техника, главно F-16, за които в Киев настояват, че към този момент имат готови летци. В Украйна обаче няма летища за запазване и подготовка на тези самолети, заради което е допустимо те да се базират и изхвърчат от Полша, Румъния и България.

С посоченото въоръжение ще могат да се комплектуват подготвяните в този момент от ВСУ три армейски корпуса с общ състав 75 000.Съставът на ВСУ ще бъде допълнен с още 150 000 мобилизирани, с което се занимават 3000 мобилизационни пункта - техните чиновници дават повиквателни по улици, предприятия и домове. Например, в Одеса повиквателните се дават на улицата и с коли за спешна помощ получилите ги се явяват в най-близкия Център за комплектация.

С предоставяното въоръжение и с всестранната поддръжка САЩ/НАТО на процедура направиха Украйна член на НАТО, с тази разлика, че тя, като жертвено агне, не може да задейства член 5 от Вашингтонския контракт. Това е доста преференциално, тъй като поставената цел се реализира без необикновен риск от действителна война с Русия.

Тази цел доста ясно е дефинирана при започване на декември 2022 година от запасния военачалник Джак Кийн, президент на Института за проучване на войната. В изявление за Fox News, той твърди, че „ против нашата помощ ние реализираме това, че Украйна е тази, която се бори, тя поразява руснаците на бойното поле.., а ние не сме тези, които се борят, и това е сериозно значимо в тази обстановка... Затова считам, че тази инвестиция от 66 млрд $ в огромна степен си заслужава ”...и „ съставлява инвестиция в националната сигурност на Съединени американски щати ”. Така мисли и канадската финансова министърка Христя Фриланд – „ доставянето на оръжия и пари на Украйна дава отговор на първо място на нашите лични ползи ”.

Именно заради това Украйна е значима за Запада, като него въобще не го интересуват човешките ѝ загуби, които в недалечно бъдеще ще провокират голям демографски срив, както и това, че разрушаваната жизненоважна инфраструктура към този момент обрича украинците на премеждия и ограничения.

Мащабната помощ с оръжие и бойна техника, подготовката на трите нови корпуса и дейната мобилизационна активност са предопределени за обезпечаване на предстоящото пролетно нахлуване. Именно с взор към него е предопределена почналата неотдавна кадрова чистка в украинските държавни и силови органи, осъществявана и като битка с корупцията.

 

Тя има и друга цел - замяна на пробританските фрагменти с проамерикански, с което Съединени американски щати ще преформатират структурите на властта и ще усилят кантрола си над страната.

За подготовка на пролетното нахлуване се възнамерява среща на офицери от Пентагона и ВСУ за координиране на замисъла на идната настъпателна интервенция. Досега американски офицери също вземат участие в подготовката на разнообразни операци на ВСУ и то по този начин, че да ревизират опциите за реакция на съветското командване на избран, забавен за тях, тактически или оперативно-тактически план. Същевременно съдружниците тестват качествата на оръжията си в действителна бойна конюнктура.

Активната активност на САЩ/НАТО и ВСУ е провокирана от неуспеха на есенната акция. Към края на годината ВСУ трябваше да доближи линията, от която стартира съветската СВО, като непълен триумф бе реализиран единствено на северния сектор на фронта, до момента в който заемането на изоставената от Русия част от Херсонска област не е бойна заслуга на ВСУ. При това през януари т.г. съветският контингент си върна стратегическата самодейност, уплътни фронта по цялата 900-километрова дължина, преодоля част от първата от трите укрепени полоси в Донбас и напредна в Запорожка област, създавайки положителни условия за осъществяване на сполучливи настъпателни дейности.

Успех на ВСУ, и то на най-нежеланото от Русия южно оперативно направление, е нужен на Съединени американски щати, с цел да принудят Русия да одобри мирни договаряния при изискванията на Украйна. Според тях това евентуално ще стане, в случай че се превземе Мелитопол, излезе се на Азовско море и се прекъсне сухопътната връзка с Крим, като се сътвори заплаха и за самия полуостров. Експерти допускат, че се залага на правилото „ ескалация за деескалация ”, само че положението на ВСУ и размера на плануваното за снабдяване въоръжение демонстрират, че той надали ще може да се реализира.

Трудно е да се планува, по какъв начин ще реагират Съединени американски щати, в случай че подготвяната пролетна акция на ВСУ се окаже несполучлива. Те обаче прекалено много заложиха в борбата с Русия и надали ще правят отстъпка, което значи, че ще търсят различен вид за нейното проваляне. Те ще би трябвало да търсят различен вид и при триумф, само че при противоречие на Русия за договаряния на изискванията на Украйна.

Какъв може да бъде този вид?

САЩ/НАТО няма да се решат на открит конфликт с Русия, само че с цел да реализиран задачата си, най-вероятно ще употребяват други жертви за война с нея, създавайки, да вземем за пример, някакъв съюз от най-послушните, измежду които са прибалтийските републики, Полша, Румъния, България. Навярно точно за подготовка на подобен вид те към този момент докараха хиляди бронирани машини в Европа и усилват състава на разположените войскови елементи в посочените страни.

Все по-активно във войната с Русия се увлича и Европейски Съюз. На 10 януари т.г. Европейски Съюз и НАТО подписаха Съвместна декларация за деяние против общи закани за сигурността. Тя изцяло дава отговор на желанието на Съединени американски щати европейските страни, членки на Европейски Съюз и НАТО, да усилят приноса си във войната с Русия. Такъв е и смисълът на казаното от председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен „ Западът да дава на Украйна всякакво оръжие, което тя може да употребява ”. Подкрепи я висшият представител по външните работи на Европейски Съюз Жозеп Борел. Той си спомни какво е направила Русия с Наполеон и Хитлер и прикани да продължи въоръжаването на Украйна, с цел да си възвърне изгубената стратегическа самодейност. В случая е забавно това, че той волно или несъзнателно свърза ориста на Украйна с разгрома на Наполеон и Хитлер.

Наскоро Хенри Кисинджър предложи коренно решение - Украйна да бъде призната в НАТО. Всъщност с него той на процедура прикани за война на НАТО с Русия, т.е. за трета международна война. Ако се съди по предоставяното мощно настъпателно въоръжение на ВСУ, по огромната подготовка за пролетна настъпателна акция и по решителните цели, които си слагат воюващите страни, може да се допусне, че бойните дейности могат да не се лимитират единствено на територията на Украйна. В този случай третата международна може да стартира и без предлагането на Хенри Кисинджър.

 

Източник " Гласове "

 

*Заглавието е на " Епицентър ", истинското заглавие на обявата е " Антантата „ Рамщайн ” уголемява присъединяване си във войната с Русия "

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !   
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР