С актуализация на Закона за държавния бюджет на Република България

...
С актуализация на Закона за държавния бюджет на Република България
Коментари Харесай

Правителството одобри актуализацията на бюджета за закупуването на F-16

С актуализация на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 година се обезпечава нужният запас за придобиването на нов вид бойни самолети от въоръжените сили на страната, оповестиха от Министерския съвет.
Със свое решение държавното управление утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 година. Законопроектът е направен по отношение на придобиването на нов вид бойни самолети от въоръжените сили на Република България, които са от изключителна значимост за националната сигурност и защитата на страната, за използване на механизмите на груповата защита на НАТО и общата политика за сигурност и защита на Европейски Съюз, показват от Министерски съвет.
В осъществяване на Решение на Народното събрание от 16 януари 2019 година и основания със заповед на министър-председателя екип за общ надзор и завършване на договарянията с държавното управление на Съединените американски щати, бяха извършени договаряния по обособените области на доставката на самолетите и на обвързваното съоръжение, документи и услуги, и индустриално съдействие.
На база на извършените договаряния публично беше показано предложение за подписване на четири обособени контракта сред Република България и държавното управление на Съединени американски щати за придобиването на осем изтребителя F-16 Block 70, въоръжение и обвързваните с него системи за дълготрайна употреба и поддръжка, както и цялостна подготовка на водачи и спомагателен личен състав, които подлежат на одобрение от Народното събрание.
Съществен миг във финансовия модел на тези контракти е методът на заплащане, който планува избраната цена (стойност - estimated cost) да се подава напълно в къс период след тяхното сключване по сметка на федералното държавно управление. Депозираните средства ще се употребяват от Агенцията на Съединени американски щати за съдействие в региона на защитата и сигурността за осъществяване на заплащания в хода на осъществяването на договорите. Условията на програмата на Съединени американски щати за задгранични продажби за военни цели (FMS) дават опция, след превеждане от Министерството на защитата по сметка на държавното управление на Съединени американски щати на сумите за осъществяване на договорите за придобиване на нов вид военен аероплан, част от тях да се подават и влагат посредством банкови и капиталови сметки във Федералната аварийна банка на Ню Йорк за обезпечаване на рентабилност от тези средства в интерес на българската страна.

Процесът на разкриване на сметките и прехвърлянето на средства лишава всекидневно към 6 месеца. Реализирането на тази опция изисква подписване на съглашение сред Министерството на защитата, Агенцията на Съединени американски щати за съдействие в региона на защитата и сигурността и Федералната аварийна банка на Ню Йорк, като в него може да взе участие Българската национална банка като сътрудник на страната. Размерът на средствата, които биха могли да се трансферират по този метод, ще се дефинира от Агенцията на Съединени американски щати за съдействие в региона на защитата и сигурността (DSCA), като по сметката на федералното държавно управление следва да се поддържат средства за покриване на настоящи разплащания на организацията по плана за 90 дни. Стандартно средствата се влагат в овърнайт депозити и нискорискови краткосрочни федерални съкровищни бонове (treasury bills) с друга срочност.
Този финансов модел за осъществяване на плана за капиталов разход „ Придобиване на нов вид военен аероплан " изисква обезпечаването на спомагателни разноски над утвърдените от Народното събрание със Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 година, което постанова правенето и предлагането на законопроект за неговото изменение и допълнение и се предлага да се усили размерът на разноските по бюджета на Министерството на защитата за 2019 година с 2,1 милиарда лв..



С плановете към законопроекта не се планува смяна на ограничаването за нов държавен дълг и утвърдените бюджетни ограничители за 2019 година остават непроменени във връзка с оптималния размер на държавния дълг към 31 декември 2019 година и оптималния размер на новия държавен дълг, който може да бъде стихотворец през 2019 година.
Същевременно със законопроекта се предлага и понижение на разноски по държавния бюджет. Предвидено е плануваните в плановете към ЗДБРБ за 2019 година средства в общ размер на 271 млн. лева за осъществяване на други планове за рационализация на Българската войска да не бъдат разходвани през актуалната година.

Отчитайки чистото нарастване на разноските по държавния бюджет в размер на 1,829 милиарда лева в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 година се планува нарастване на недостига по държавния бюджет с 1,829 милиарда лева до 2,228 милиарда лв..
За ратификация са препоръчани договорите по отношение на придобиването на нов вид бойни самолети, оповестиха от държавната осведомителна работа.

Правителството одобри решение за предложение до Народното събрание за одобрение на интернационален контракт (LOA) BU-D-SAB, „ Самолети F-16 Block 70 и обвързвана с тях поддръжка " (F-16 Block 70 aircraft and associated support), интернационален контракт (LOA) BU-D-AAA, „ Боеприпаси в поддръжка на F-16 " (Munitions in support of the F-16), интернационален контракт (LOA) BU- P-AAD, „ Sidewinder AIM 9X Блок II ракети, свързани материали и услуги " (Sidewinder AIM 9Х Block II Missiles, associated material and services) и интернационален контракт (LOA) BU-P-LAR, „ Многофункционална система за систематизиране на информация - Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) (5) и обвързвана с нея поддръжка и съоръжение " (Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio System (MIDS JTRS) (5) and related support and equipment).

Тези контракти бяха подписани на 11 юли 2019 година от българска страна въз основа на Решение на Министерския съвет № 398 от 10 юли 2019 година С тях се договаря доставката от Правителството на Съединени американски щати за българските въоръжени сили на осем самолета F-16 Block 70 и обвързваното съоръжение и въоръжение в осъществяване на Решение на Народното събрание (ДВ, бр. 6 от 18.01.2019 г.) за започване на преговорен развой по придобиване на нов вид военен аероплан и в осъществяване на Актуализиран план за капиталов разход „ Придобиване на нов вид военен аероплан ", признат с Решение на Народното събрание (ДВ, бр. 51 от 2018 г.).

След влизане в действие на закона за ратификация на договорите от Народното събрание, Министерство на външните работи ще уведоми насрещната страна за осъществяване на националните процедури за това.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР