С акцент върху печената, а не пържена храна, наблягайки на

...
С акцент върху печената, а не пържена храна, наблягайки на
Коментари Харесай

Гъбеното царство на Котел – от гората до тавата

С акцент върху печената, а не пържена храна, наблягайки на аромата на билките и подправките, мина третият уърк шоп, който провежда Местната инициативна група „ Котел, Сунгурларе и Върбица “. Той беше отдаден на обичайните котленски ромски гозби и богатото многообразие от типове гъби в района.

Беседа по какъв начин да разпознаваме ядливите от отровните гъби изнесе младият бизнесмен Борислав Василев, който срещна гостите на събитието с разнообразието на гъбеното царство в котленския балкан – манатарка, ароматната полска челядинка, горското златно богатство - патешки крайник, царската смръчкула, както и разнообразни типове трюфели.

Василев уточни, че гъбите могат да бъдат ядливи или отровни и точно поради това НЕ ТРЯБВА да се берат в гората без наличието на непосредствен човек, който ги познава доста добре.

„ При брането им, гъбите не би трябвало да се дърпат, с цел да не се унищожи мицела им. Надземната част се отрязва деликатно с ножче до основата “, уточни още той и добави, че ядливите гъби са потребни и въздействат удобно върху имунната система на индивида.

Питите пък се оказаха „ огромна работа “ измежду ромската общественост в котленско. Всъщност, във всяко семейство има по една майсторица, която поставя и нещо от себе си по време на правенето им.

Пред гостите на събитието беше показан вид на типичната уханна питка на плам, която обра овациите. Нейн занаятчия беше просветителният посредник Донка Бодурова, която приказва и за приготвянето на гозбата замилняк с месо. Оказа се, че сложността на приготвянето ѝ е в техниката на сушене и предпазване на тревистото растение „ Замилняк “, която, в случай че не е вярна, може да докара до отравяне.

Следващият уорк шоп, който ще се организира в Туристическия център, е очакван на 18 ноември /събота/ от 11:00 ч. Тогава пред жителите и гостите на Котел ще бъдат показани песните и танците от района.

Проект „ Бъдеще с ЛИДЕР: Развитие на различен туризъм на териториите на МИГ “Котел, Сунгурларе и Върбица ” и МИГ “Долни чифлик и Бяла ”, в частност на геотуризъм и велотуризъм “ по отношение на Административен контракт № РД 50-19 от 22.06.2022 година на ПРСР 2014 – 2020 година по процедура BG06RDNP001-19.355 за асортимент на планови оферти за вътрешнотериториално и транснационално съдействие по подмярка 19.3 „ Подготовка и осъществяване на действия за съдействие на локални инициативни групи “ от мярка 19 „ Водено от общностите локално развиване ” от ПРСР 2014 – 2020 година ” от Програмата за развиване на селските региони за интервала 2014-2020 г.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР