С 61% е увеличението на даренията от физически лица по

...
С 61% е увеличението на даренията от физически лица по
Коментари Харесай

Председателят на Сметната палата: 61% е ръстът на даренията по време на кампанията за местния вот

„ С 61% е нарастването на даренията от физически лица по време на акцията за локалните избори през тази година по отношение на 2019 година ”. Това съобщи в студиото на „ Твоят ден ” по NOVA NEWS председателят на Сметната палата Димитър Главчев. По думите му това не е неприятно, защото демонстрира изсветляване на даренията.

 

„ 97 са даренията от физически лица, настрана имаме 369, които са от инициативни комитети, както и 261 дарения от локални обединения. Всяка сума над 1000 лева ще бъде предмет на одит ”, посочи той.

 

Главчев сподели още, че доникъде на декември е срокът, в който партиите и инициативните комитети ще се отчетат пред Сметната палата за отминалите локални избори. След това в границите на половин година Сметната палата ще направи одит на паричните средства.

 

Председателят на институцията добави, че юридически лица нямат право да вършат дарения на партии и инициативни комитети. Той акцентира, че при съществуване на каквито и да е подозрения за дарения и дотации, ще се извърнат към способените органи Национална агенция за приходите и Национален осигурителен институт. Главчев загатна, че има съмнителни дарения в миналата акция – даде образец с 30 дарения в един и същи размер – 9500 лева за един претендент.

 

„ Подготвя се законопроект за лобизма. В него е планувано указател на лобистите да се води от Сметната палата ”, съобщи Главчев. По думите му е сериозен пропуск, че няма подобен закон, което е условие и от Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

 

Според Главчев Сметната палата е наваксала изоставането в одитите. „ От август до момента не е имало отчет, в който има учредения да се сезира прокуратурата ”, съобщи той.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР