С 58,7 хил. лв. община Варна подкрепи финансовото оздравяване на

...
С 58,7 хил. лв. община Варна подкрепи финансовото оздравяване на
Коментари Харесай

Общината подкрепя финансово ДКЦ „Иван Рилски“, съфинансира проекти с кредити 


С 58,7 хиляди лева община Варна поддържа финансовото излекуване на Диагностично-консултативния център „ Иван Рилски ” в Аспарухово. Решението е на комисията по бюджет и финанси към общинския съвет, подкрепено преди този момент и от комисията по опазване на здравето. Предложението за целевата дотация бе импортирано персонално от зам.-председателя на общинския съвет доктор Янко Станев с аргумента за превъзмогване на високата задлъжнялост на здравното заведение.

Мерките са част от тактиката на общината за предварителна защита на риска в здравните заведения във Варна. Със средствата ще бъдат разплатени задължения към ВиК – 9,1 хиляди лева, 9,328 хиляди лева към локални налози, 9, 425 хиляди лева към разнообразни снабдители, към Енерго про.

Съветниците бяха улеснени в решението си, защото за първи път от години насам ДКЦ има позитивен баланс за първото шестмесечие на 2017 година като приходите надвишават разноските с 8 хиляди лева Това дава съображение на новото управление в лицето на доктор Людмил Цветков да има убеденост, че здравното заведение със лични средства би се справило с дължимите 21 хиляди лева за заплати и обслужването на тегления преди години заем, в случай че старите задължения бъдат покрити.

На днешното си съвещание Комисията по финанси и бюджет утвърди и дълготрайно кредитно финансиране на огромни инфраструктурни планове. Проектът за естетизация на градската среда ще бъде удължен с заем 10,160 млн. евро от Европейската банка за възобновяване и развиване. Със средствата ще продължи построяването на бул. „ Мара Тасева ”, облагородяването на междублокови пространства във всички региони на Варна, възобновяване на осветлението и алеите в Морската градина и други

От фонда за планове в локалното самоуправление ФЛАГ ще се разчита на мостово финансиране за втората фаза на плана за интегриран градски превоз – 8 млн. лева, за пречиствателната станция на к.к. „ Златни пясъци ” – 6,320 млн. лева Комисията утвърди параметрите и на заем от 36 млн. лева, нужни най-вече за отчуждаване на парцели по трасето на бул. „ Левски ” и на пробива на бул. „ Сливница ”.

Съветниците дадоха зелена светлина за поправки и ново съоръжение в две варненски лечебни заведения. В МБАЛ„ Св. Ана ” следва ремонт на родилното и неонаталогично поделение за 500 хиляди лева В ортопедичната и за хирургичната клиника ще бъде закупен нов инструментариум за 200 хиляди лева Здравното заведение ще получи и 60 хиляди лева за нов дизелгенератор.

В Онкоболницата ще разчитат на общинско финансиране от 550 хиляди лева за нова ендоскопска и лапароскопска система за диагностика и терапия. Съветниците от финансовата комисия отпуснаха и 53,6 хиляди лева на ДКЦ ”Св. Иван Рилски ” за погасяване на остарели задължения към снабдители.

Стефка Господинова, шеф на дирекция „ Бюджет и финанси ”:

„ Средствата от фонд ФЛАГ по предписание са възстановими от финансиращия орган, само че са ни нужни като оборотни, с цел да осъществяваме даден план. По всички решения от този фонд ще се опитаме да притеглим средства посредством безлихвен заем от страната. Дългът на Варна сега е 53 млн. лева и е в границите на допустимите от Закона за обществените финанси 15 % от личните доходи. Гратисният интервал е от датата на контракта.

Д-р Янко Станев, зам.-председател на Общинския съвет:

„ От края на предишния век упорствам, че който не може да работи с дългови принадлежности, не работи съществено. Твърдо съм „ за ” заеми, когато става дума за сходни огромни планове. Стотици пъти съм чувал закани по какъв начин общината ще банкрутира. Но в случай че гледаме професионално – изискванията по заемите са доста положителни, зад това стои голям труд, висок професионализъм на финансовата дирекция. Да успокоим хората – постоянна е общината, другите се учат от нас. Всички знаем – над 330 млн. лева са привлечените напоследък във Варна европейски средства.

dnesplus.bg
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР