С 51,3% се е увеличило производството и разпределението на електрическа

...
С 51,3% се е увеличило производството и разпределението на електрическа
Коментари Харесай

НСИ посочи къде има най-голямото увеличение на производството

С 51,3% се е нараснало производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ на годишна база, сочат оповестените данни на Националния статистически институт (НСИ). 

Сериозно нарастване на годишна база има и в преработващата индустрия - с 12.7%, а намаляване в добивната индустрия - с 5.7%.

По-съществен растеж в преработващата индустрия по отношение на съответния месец на миналата година се следи при: производството на транспортни средства, без коли - с 68.3%, производството на железни произведения, без машини и съоръжение - с 42.1%, производството на питиета - с 41.9%, производството, некласифицирано другаде - с 33.3%, производството на тютюневи произведения - с 32.6%.

Намаление е регистрирано при: производството на лекарствени субстанции и артикули - с 14.2% , производството на химични артикули - с 13.7%, печатната активност и възпроизвеждането на записани носители и производството на произведения от каучук и пластмаси - по 12.8%.

Индексът на промишленото произвеждане през август 2022 година се усилва с 0.7% спрямо юли 2022 година. Данните са предварителни и сезонно изгладени, изясняват от Национален статистически институт.

През август 2022 година е регистриран растеж с 16.5% на календарно изгладения показател на промишленото произвеждане по отношение на съответния месец на 2021 година.

През август 2022 година нарастване по отношение на предходния месец е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.5%, и в преработващата индустрия - с 1.2%, а понижение в добивната индустрия - със 7.6%.

По-значителен растеж в преработващата индустрия се следи при: производството на тютюневи произведения - със 17.1%, производството на хранителни артикули - с 11.4%, производството на коли, ремаркета и полуремаркета - с 10.9%, ремонта и инсталирането на машини и съоръжение - с 9.3%.

Намаление е записано при: производството на химични артикули - с 11.6% , производството на компютърна и информационна техника, електронни и оптични артикули - с 10.3%, производството на транспортни средства, без коли и производството на мебели - по 8.5%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 8.4%.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР