С 5,6 млн.лв. от ОПРР превръщат древния център в уникална

...
С 5,6 млн.лв. от ОПРР превръщат древния център в уникална
Коментари Харесай

Министър Шишков провери реставрацията на античния град Хераклея Синтика край Петрич

С 5,6 млн.лв. от Оперативна програма “Регионално развитие” трансформират античния център в неповторима туристическа атракция

Министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков посети античния град Хераклея Синтика край Петрич. На археологическия обект сега се извършва план за реституция и консервация, финансиран с малко над 5,6 млн.лв. от ръководената от Министерство на регионалното развитие Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година Заедно с него обекта посетиха зам.-министрите на районното развиване и благоустройството Николай Шушков и на финансите Александър Свраков, шефът на Агенция „ Митници “ Павел Геренски, кметът на Петрич Димитър Бръчков, ръководителят на Общински съвет - Петрич Светла Данаилова, шефът на историческия музей в града Методи Бисерков, археологът от Исторически музей в Сандански Светла Петрова, както и Асен Гьошев – търговски шеф на " Пи Ес Пи " ЕАД, което прави реставрацията на античния град.

Възстановителните работи на обекта се чака да приключат в края на тази година. Бенефициент е община Петрич, която ще го стопанисва откакто бъде приключен.

По време на инспекцията министър Шишков разиска с кмета на община Петрич Димитър Бръчков и шефа на историческия музей в града Методи Бисерков наболели проблеми при осъществяването на плана, свързани с разнообразни процедури, както и нуждата от в допълнение отчуждаване на терени за развиването на целия археологически комплекс и културния туризъм в района.

Основната цел на дейностите е Хераклея Синтика с прилежащите некрополи да се утвърди като конкурентоспособна туристическа атракция по междинното течение на река Струма. Проектът планува две зони – за културно-историческо завещание и за социализация. В първата зона ще бъдат показани антична крепостна стена, жилищен квартал, раннохристиянски некропол, централната градска част на античния град Хераклея Синтика – конгрес и прилежащи обекти, здания под римския конгрес, магазини и светилища, гражданска базилика, раннохристиянска базилика и други

Ще се построи обслужващ център с билетна каса, помещение за екскурзоводи, тоалетни и склад, безвъзмезден паркинг, инфраструктура за обезпечаване на достъп за хора в неравностойно състояние и свързваща алея сред обособените археологически обекти. Във втората зона ще се построи посетителски център с виртуална зала за експониране на културното завещание. Ще има детски атракцион вид аквапарк, зона за необятен публичен достъп, детски площадки, охранителен паркинг.

До обекта се планува да има зона за храна и питиета, атракцион „ Римски терми ” с басейни, зона за настаняване, детски лагер и къмпинг зона. За да се увеличи посещаемостта, ще бъдат проведени фестивали.

Според данните на общината над 70 000 туристи годишно посещават античния център. Очакванията са след осъществяването на плана по Оперативна програма „ Региони в напредък “ 2014-2020 година Хераклея Синтика да бъде посещавана от над 150 000 туристи годишно.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР