С 35% са се увеличили площите, засадени с маслодайна роза

...
С 35% са се увеличили площите, засадени с маслодайна роза
Коментари Харесай

Увеличение на площите с маслодайна роза в Старозагорска област

С 35% са се нараснали площите, засадени с маслодайна роза в Старозагорска област . Това   заяви през днешния ден в Стара Загора Лозана Василева, заместник-министър на земеделието, горите и храните.
Почти половината от декларираните площи по директни заплащания са заети с маслодайна роза - 49%, още 18 на 100 от площите пък са засадени с друга етерично-маслена просвета - лавандула. Прилагането на новия Закон за маслодайната роза, попълването на заявки за регистрация от розопроизводители и розопреработватели и всички промени и периоди ще бъдат разяснени на среща с в Казанлък на 18 февруари, заяви в задатък Василева. 
От 2014 година досега по линия на еврофондовете и държавните дотации от националния бюджет са изплатени 723 милиона лв. в област Стара Загора, регистрира заместник-министърът. До момента за региона са подписани 299 контракта за 125 милиона лв. по Програмата за развиване на селските региони. Най-голям дял измежду тях имат дребните аграрни стопани - 105, следват ги договорите по мярката за рационализация на земеделските стопанства, които са 76 на брой. Договори за 2,5 милиона лв. са сключили производители на аквакултури в Старозагорска област по програмата за морско дело и риболовство. 
Лозана Василева е в Стара Загора, с цел да вземе присъединяване в осведомителната среща, част от националната осведомителна акция на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). " Целта е да съберем земеделската общественост и риболовците, да бъде обяснено какво следва през 2020 година, какви са схемите и ограниченията за подкрепяне, по какъв начин върви дебатът в Брюксел и на какъв стадий от подготовката сме в министерството по отношение на новите схеми и ограничения за подкрепяне през новия програмен интервал ", изясни пред публицисти тя. Общ стратегически проект ще сплоти в един документ дотациите по първи дирек - директни заплащания, и по втори дирек - заплащанията по програмата за развиване на селските региони. Новост в документа ще е фокусът към запазване на околната среда, за което ще и се залага наложителен % екосхеми в него.
В момента текат диспути в Брюксел по предлагането на Европейската комисия да има намаляващо заплащане над 80 хиляди евро, а таванът на заплащанията да е 100 хиляди евро , защото страните членки са на разнообразни отзиви по тематиката. " България следва позиция, че в страните членки би трябвало да има еластичност и всяка страна сама да дефинира тавана на заплащанията, с цел да се отчетат спецификите на всяка една от тях ", осведоми Василева и изрази вяра, че в границите на годината да има по-гол изясненост по този въпрос. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР