С 30 гласа за“, 0 против“ и 0 въздържали се“,

...
С 30 гласа за“, 0 против“ и 0 въздържали се“,
Коментари Харесай

По искане на ГЕРБ: На извънредна сесия решиха проблема с маломерните паралелки

С 30 гласа „ за “, 0 „ срещу “ и 0 „ въздържали се “, на изключителна сесия през днешния ден, свикана след гледище на Политическа партия ГЕРБ, бе решен казусът с маломерните паралелки в учебните заведения от три дребни обитаеми места, а точно Тетово, Ново село и Семерджиево.

Припомняме, че на конференция преди седмица лидерът на листата на Политическа партия ГЕРБ за общински съветници Алисе Муртезова сигнализира, че десетки възпитаници сега се образоват незаконосъобразно, защото Община Русе е проспала обособяването на маломерни паралелки. По думите й, общински чиновници са проспали или недочели Наредбата за финансиране на институциите в предучилищното и учебното обучение, като администрацията не е предложила на Общинския съвет да гласоподава съществуването на паралелките с по-малко от 10 възпитаници в ОУ " Отец Паисий " - с. Тетово, ОУ " Георги Стайков Раковски " - с. Ново село, ОУ " Св. св. Кирил и Методий " - с. Семерджиево.

На сесията през днешния ден Владислав Атанасов от ГЕРБ предложи да се одобри решение, посредством което се обезпечават спомагателни средства за паралелки с по-малко от 10 възпитаници в размер на 25 на 100 от стандарта за възпитаник за разликата сред норматива за най-малък бройсъгласно Приложение № 7 от Наредба за финансиране на институциите в системата на предучилищното и учебно обучение и действителния брой научениците за образователната 2023/2024 година в неспециализирани учебни заведения.

Като втора точка, ГЕРБ изиска да се разпореди на кмета на Община Русе да обезпечи 25 на 100 от стандарта за възпитаник от плануваните средства за паралелки с пълняемост под избрания най-малко и слети паралелки, Функция „ Образование “, Дейност 322 „ Неспециализирани учебни заведения, без професионални гимназии “. Също по този начин бе предоставено на кмета на Община Русе да обезпечи финансиране на одобрените паралелки за образователната 2023/2024 година и да изготви стимулирано искане до началника на РУО – Русе с приложено решение на Общински съвет – Русе за обезпечаване на спомагателни средства.

Росица Георгиева, която е претендент за общински консултант от ГЕРБ, добави, че е била сюрпризирана от изчисленията на администрацията за финансирането на паралелките. „ Буди неразбиране отговора на администрацията за средствата за дофинансирането на тези паралелки. Явно ще се наложи да считаме проценти като учениците в пети клас, тъй като не 20643 лв. са нужни, а 56621 лв. “, съобщи от трибуната Росица Георгиева.

Светлозар Симеонов предложи всеки един консултант да подари хонорара си от актуалната сесия за трите учебни заведения. Присъствалите на днешната сесия съветници от ГЕРБ попълниха декларация, с която се отхвърлиха от парите, които би трябвало да получат в интерес на учениците от трите учебни заведения. „ Благодарим на съветниците от други политически партии, които поддържаха концепцията и също се отхвърлиха от хонорара си “, съобщи Алисе Муртезова след сесията.

Изпълняващият длъжността кмет на Община Русе Димитър Недев съобщи, че общинска администрация ще се съгласи с решението на Общински съвет, минимум желаеме децата да нямат средства.

Асен Даскалов, който извършва длъжността шеф на РУО Русе също взе отношение по тематиката и внесе уточнения по въпросния член 69 и по заложените въпроси от съветници по време на непрекъснатите комисии.

Припомняме, че за последните най-малко 5 мандата на локалния парламент, подобен сериозен пропуск, който касае деца, не се е случвал в никакъв случай.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР