С 16 гласа за“, 1 против“ и 7 въздържали се“

...
С 16 гласа за“, 1 против“ и 7 въздържали се“
Коментари Харесай

След 2 часа дискусия приеха бюджета на община Смолян

С 16 гласа „ за “, 1 „ срещу “ и 7 „ въздържали се “ и след два часа разисквания бюджетът на община Смолян за 2021 година бе признат през днешния ден. Рамката му е над 67,7 млн. лв.. От тях делегираните от страната действия са на стойност 31,6 млн. лв., а локалните – 36,1 млн. лв..
Данъчните доходи ще са в размер на 4,4 млн. лв., а неданъчните - 19 млн. лв..
За зимно поддържане и снегопочистване са планувани 816 800 лева Преходният излишък от предходната година е 11,6 млн. лв.. Капиталовите инвестиции ще са на стойност 10,7 млн. лв..
Според съветника от ГЕРБ Стоян Иванов тазгодишният бюджет е рекорден в историята на Смолян.
„ През тази година община Смолян има близо 68 млн. лв. бюджет при 30 хиляди население. Бюджетът на община Кърджали е 69 милиона при 65 хиляди население, което значи, че на глава от популацията бюджетът е два пъти по-голям спрямо този на Кърджали. Когато имаш покупко-продажби за 41 милиона, минали през нотариус, за една година, като сделки по данъчна оценка, не може да се приказва за тотално стесняване в развиването на града. Абсурд! Когато имаш най-високите доходи от години наред, когато съвсем си се доближил до приходите на община Кърджали, не може да се приказва, че няма развиване “, сподели Стоянов, който е ръководител на бюджетната комисия.
По думите му, може да има рецензии за бездомни кучета, за цялостни кофи и компанията " Титан ", макар че има очевадно усъвършенстване, за дупки на места по асфалта.
„ Но никой няма право да се каже, че след няколко години може да не бъдем град, че приходите понижават и хората бягат от града. Намалени са внезапно настоящите отговорности, понижени са просрочените отговорности и са нараснали оборотите - мисля, че няма никакво съображение да не подкрепите този бюджет “, обърна се Иванов към опозицията.
Точно противоположното е мнението на Виолета Бояджиева – икономист от „ Българска социалистическа партия за България “.
„ Нека не забравяме, че най-малко половината от тези 68 милиона включват действия, които са държавно делегирани. Това са дейностите, за които общината получава средства от републиканския бюджет. Директни транзакции, които просто минават през общинския бюджет. Затова аз ще се насоча единствено към локалните действия - 36 милиона с доста условности, тъй като вътре влизат и централна дотация, и целевите дотации за финансови разноски. Ако можем да приказваме за чисти локални доходи, които ще имаме 2021 година, това са към 23 милиона лв.. В тях включвам имагинерните 10 милиона от продажба на здания и земи. Имагинерни, тъй като и предходната година не се продадоха. Тази година не чакам да се случи някаква смяна. Данъкът за придобиване е 1,32 млн. лева е повишен, да. Той може да нарасне въз основа на обстоятелството, че е имало покупко-продажби сред физически, юридически лица, смяна на собствеността. Това не е нов инвеститорски интерес. Ако беше нов инвеститорски интерес, числата щяха да бъдат други “, е безапелационна Бояджиева.
Според  Филип Топов (местна коалиция КРОС) планът за бюджет още веднъж е изработен без задоволително изчерпателен разбор на база на обективните дадености.
„ Не се регистрират последствията от така наречен Ковид-криза и най-вечно по отношение на упованията от неданъчните доходи. Многократно сме заявявали, че във всеки бюджет се плануват едни нереални доходи. За изясненост, за сметка на тези " кухи " предстоящи доходи, се правят съответните разноски. При състояние, че не се усилват налози и такси, от кое място ще дойдат тези локални доходи и неизпълнените продажби години наред!? Огромният въпрос е да успеем в изискванията на рецесия да управляваме оправдано и дейно всички типове доходи, въпреки че те са в непълен растеж “, уточни Топов.
По думите му нарастването на заплатите в администрацията се прави поради идните избори и няма планувана стратегия по какъв начин ще реагира общината на Ковид-кризата.
 По 500 лева на бебе ще дава община Смолян По 500 лева на бебе ще дава община Смолян
По 500 лева на новородено или осиновено дете ще дава община Смолян с решение на локалния парламент от през днешния ден. Вносител на докладната беше година..
„ Хубав бюджет! Пожелавам на господин Мелемов да го извърши! “ – съобщи Стефан Сабрутев (БСП), който беше съперник на Мелемов в два избора за кмет на община.
„ Имам подозрение в една част, която от 10 година не се извършва – добави той, - продажбата на парцели и земи. Бих подкрепил, че е уравновесен, само че не е, тъй като всички знаем, че това няма да се случи. 10 милиона от продажби на парцели ми се вижда невероятно. Да, тези пари не се харчат, както виждаме от докладите до момента, само че даваме някакви очаквания на нашите съграждани, че нещо може да се случи. Искам да поздравя господин Мелемов за това, че той самият е предложил 100 000 лв. за футболния клуб, откак е президент на клуба. Това е добре, би трябвало да има пари, с цел да вървим напред и да се издигаме “, добави Сабрутев.
„ Да сравнявате Кърджали със Смолян, е... благодаря за което, само че не е добра препоръка, че карате хората от Смолян да се постригват в Кърджали. И ние имаме положителни фризьори. Да съпоставяме развиването на Кърджали със Смолян е несъответстващо. По-добре да го съпоставяме с Гоце Делчев, който не е регионален град, само че и оттова изоставаме “, счита Салих Аршински (ДПС).
Според него по този начин препоръчан бюджетът неглижира дребните обитаеми места.
„ Разходите, избрани за селата, не отразяват действителния брой население, което живее там. Разбирам, че община Смолян е огромна, че не взе участие по Програмата за развиване на селските региони, само че община Смолян взе участие по стратегия " Региони в напредък " и когато се акумулират средства от тази стратегия, те отиват за града. От тази позиция мисля, че бюджетът не е уравновесен “, добави Аршински.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР