С 12 гласа за депутатите от здравната комисия в парламента

...
С 12 гласа за депутатите от здравната комисия в парламента
Коментари Харесай

Здравната комисия прие критерии за въвеждане на ковид мерки


С 12 гласа " за " депутатите от здравната комисия в Народното събрание поддържаха на първо четене предлагането на доктор Александър Симидчиев, който е и ръководител на комисията, да има съответни индикатори и критерии, въз основата на които да се вкарват противоепидемични ограничения при положение на разпространяване на избрана заразна болест, съобщи БГНЕС.

Симидчиев желае в границите на 14 дни да се подхващат ограничения и те да се основават на точни и ясни критерии.

Това провокира реакция от страна на националния здравен контрольор доцент Ангел Кунчев, който изрази безпокойство, че това е мъчно използвано у нас и акцентира, че няма протокол в света, който да споделя какво да вършим, даже и след 14 месеца пандемия.

" В какви граници и какви цифри да сложим за реакция ", попита Кунчев.

Той изясни, че в Европейски Съюз сега има страна със заболеваемост 60 на 100 000 души и 1280 на 100 000.

От своя страна здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов също опонира, че в разнообразни райони на България имало огромна разлика по какъв начин се развива коронавирусът като разпространяване, правейки прилика с думите на Кунчев за другите страни в Европейски Съюз, единствено че с акцент разнообразни области в България.

А доктор Симидчиев отвърна, че не се планува проектът съгласно законопроекта да е обезателно единствено народен т.е. може да има районни аспекти и подсети думи на Чърчил, че който не възнамерява, възнамерява да се провали.По думите му опасенията, че проектът ще лиши здравните управляващи от опция за реакция са безпочвени.

Резерви към това предложение изрази доктор Андрей Чорбанов от " ИТН ", който сподели, че критериите ще са доста разнообразни при другите инфекциозни сътрудници, а опитът с Covid-19 e посочил, че липсват ясни научни данни в поддръжка на другите ограничения.

Главният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев и здравният министър в оставка Костадин Ангелов споделиха, че при фиксирането на точни цифри управляващите ще изгубят гъвкавостта си в ръководството на епидемията. Ангелов даде образец, че системата е имала разнообразни благоприятни условия за реакция при втората и третата вълна, като първият път е била пренатоварена при по-ниски равнища на заболеваемост.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР