С 11 гласа за, 5 - против и трима въздържали

...
С 11 гласа за, 5 - против и трима въздържали
Коментари Харесай

Здравна комисия одобри 65.5 млн. лв. повече в бюджета на НЗОК

С 11 гласа " за ", 5 - " срещу " и трима " въздържали се " парламентарната здравна комисия утвърди актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) след изтощителни диспути. На процедура повишаването на приходите на институцията е със 111.8 млн. лева, само че поради анулацията на изключителната конюнктура касата икономисва 46.2 млн. лева от неплащане на ковид-добавки и актуализацията е с 65.5 млн. лева

В постоянния бюджет на НЗОК през тази година има няколко акцента - увеличение на парите по клинични пътеки в лечебните заведения и увеличение на заплатите на лекарите и сестрите от 1 август, както и повече средства за персоналните лекари и извънболничната помощ. Новите средства за лечебните заведения ще подкрепят процеса на нарастване на заплатите в бранша. Идеята е медиците да получават по-високо твърдо заплащане (2000 за лекари и 1500 - за сестри), а не да се разписват против ниска съществена заплата и да чакат шефовете на лечебни заведения и началниците на клиники да им дефинират високо в допълнение материално стимулиране (ДМС) на база на броя минали пациенти и заплащанията от НЗОК. Задължението да се усилят заплатите попада в груповия трудов контракт за бранша и в Националния рамков контракт сред лекарите и здравната каса. В частта за заплатите НРД беше обжалван от Националното съдружие на частните лечебни заведения в България. Повече по тематиката за заплатите в здравния бранш четете през идващите дни в " Капитал ".
За какво ще отидат парите?
55.9 млн. лева ще отидат за здравни заплащания, като 10 млн. от тях са предопределени за връщане на отговорностите към здравните каси в Европейски Съюз за лекуване на български жители в чужбина.

Болниците ще получат 45.9 млн. лева повече, като в сумата влизат и разноските на касата за покриване на суми по извоювани каузи против нея от здравни заведения. Става въпрос за неплатената надлимитна активност в интервала от 2016 до 2019 година Тогава НЗОК изрично отхвърляше да заплати лекуването на признатите над избрания от нея предел за банкет на всяка болница. Логично, клиниките заведоха каузи, които по традиция печелят, тъй като могат да потвърдят, че са лекували съответните пациенти. В резултат НЗОК им заплаща освен самата сума, само че и лихвите по нея за интервала, както и покрива правосъдните разходи. Като извънредно - сумите, които дължи набъбват с 30-40% над това, което не е платила преди години.
Реклама
Според признатия проектобюджет в запаса на НЗОК ще се заделят 3.354 млн. лева През есента, когато по традиция се разпределя самият запас, който е над 177 млн. лева, от него се чака да се разплатят нужните суми по пера, като от в този момент е ясно, че едно от тях са медикаментите за химиотерапия на онкоболните, за които не доближават още 14 млн. лева до края на годината.

Освен това в бюджета на НЗОК са избрани средства за заплати на 100 нови специалиста, които ще се занимават с отпущането на помощни средства за хората с увреждания, защото тези заплащания бяха трансферирани към здравната каса.
Политическата престрелка
Приемането на плана не беше елементарно, защото участниците в досегашната коалиция имаха своите спомагателни претенции, а опозицията гневно отхвърли да поддържа плана. Това се случи тъкмо ден, откакто законпроект на ГЕРБ за увеличение със закон на лекарските заплати на 3000 лева беше отритнат от здравната комисия.

Д-р Ивайло Христов от Има Такъв Народ разгласи, че е трябвало в законопроекта да залегне заплащането за зъбни протези на възрастните хора. Към него се причислиха и от Движение за права и свободи, които също оповестиха, че няма да поддържат актуализацията. Юсеин Вейселов (ДПС) даже посочи, че това е тъй като в него не се предвиждало увеличение на заплатите в незабавната помощ. " Няма да видите такива средства нито в този, нито в идващия бюджет, тъй като заплатите в незабавна помощ се заплащат от бюджета на здравното министерство ", отвърна ръководителят на здравната комисия доцент Антон Тонев.
Реклама
Проф. Георги Михайлов (БСП) разгласи, че след актуализацията, която е антикризисна и не е ориентирана към разгръщането на опциите на здравната система, ще търсят повсеместен диалог за ръководството на системата и ще упорстват за среща с ръководителя на надзорния съвет и шефа на здравната каса.

Проф. Костадин Ангелов (ГЕРБ) разгласи, че няма да поддържат бюджета, тъй като той заплашва с банкрут лечебните заведения и че задоволително няма пари за увеличение на заплатите. Освен това той добави, че частните лечебни заведения са дали НРД на съд.

" Преди няколко месеца казвахте, че актуализацията на бюджета е нещо неприятно. Сега се оказва, че е хубаво да я има и да бъде още по-голяма. Опозиционното говорене допуска такива акценти. Ходенето на съд не е нещо неприятно, а развой на постигане до истината, следва съдът да се произнесе. Недофинансирането в болничната помощ не стартира от нас, а вас - с насъбраните задължения на лечебните заведения и несправедливото възнаграждение, в този момент вършим първата стъпка за възстановяване на тези индикатори ", заключи доцент Тонев.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Десислава Николова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР