С 1.9% са поскъпнали жилищата в Италия през 2020 г.,

...
С 1.9% са поскъпнали жилищата в Италия през 2020 г.,
Коментари Харесай

Италия с изненада

С 1.9% са поскъпнали жилищата в Италия през 2020 година, сочат предварителните данни на Националния статистически институт на страната Istat. Това е най-големият растеж откогато институцията води сходна статистика от 2010 година През 7 от въпросните 10 години парцелите на Ботуша са отчитали спад.

Най-силно повишаване на парцелите в сегмента се следи в южна Италия и на островите. Там то е 3% през последното тримесечие на предходната година по отношение на същия интервал на 2019-та. Данните удостоверяват информацията, че в изискванията на пандемия недвижимите парцели в селските райони се употребява с известност.

В същото време купувачите не се разделят изцяло с парцелите си в градовете. През четвъртото тримесечие на предходната година цените на парцелите там са се повишили със 7.4% на годишна база.

Най-малко са поскъпнали недвижимостите в северозападната и североизточната част на Италия, надлежно 1.7% и 1.8% и съвсем не са се трансформирали в Централна Италия – 0.2%

След няколко години на обезценяване на парцелите през 2020 година цените съумяха да се върнат на равнищата от 2016 година Въпреки това цената на жилищата е с към 15% по-ниска отпреди рецесията през 2008 година

С 2.1% са поскъпнали жилищата от първичния пазар през миналите 12 месеца. Това е най-високия % за последните 8 години. При вторичния пазар растежът е 1.9%, което се случва за пръв път от 10 години насам. Спрямо предкризисната 2008-а година поевтиняването е над 20%, сочат данните на Istat.

През идните месеци ще се ускори ползата към по-старите и неподдържани парцели, защото от ден на ден клиенти търсят по-големи парцели и са склонни да купят даже такива, които се нуждаят от главен ремонт, само че са с повече открити пространства. Част от купувачите ще се насочат и към сегмента на по-съвременните къщи с открита планировка в покрайнините на огромните градове или в селските райони.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР