РЗИ-Варна ще изисква информация от всички детски градини във Варна

...
РЗИ-Варна ще изисква информация от всички детски градини във Варна
Коментари Харесай

Проверяват детските градини във Варна за неимунизирани срещу морбили! Задължават медицинските работници да се ваксинират

РЗИ-Варна ще изисква информация от всички детски градини във Варна за неимунизираните против морбили деца. Предписания ще бъдат дадени и за личния състав на лечебните заведения. Работещите там ще би трябвало да изследват имунитета си против морбили и при липса на подобен ще би трябвало да се имунизират. Това сподели за Varna24.bg доктор Анка Баева, шеф отдел " Противоепидемичен надзор "  в РЗИ-Варна. Ето още какво показа специалиста във връзка със зачестилите случаи на морбили в страната:

" Мерките, които се вземат на територията на Варна и региона против попречване разпространяването на морбили са още от 2017 година, когато имаше гърмеж в Пловдив. Оттогава ние прецизно следим общопрактикуващите лекари за подлежащите на имунизация 13-месечни деца и на реимунизация 12-годишни деца. Писмено ни дават доклад за това какъв брой са направените от двете групи и какъв брой остават. За всички деца са обезпечени ваксини. За момента имаме подготвени писма и наставления всяка седмица да ни се дава доклад. За 2018 година от подлежащите на имунизация са обхванати 85%, а от подлежащите на реимунизация 90%. Не е невисок обсега, само че би могло да се желае още. В тези 15% се включват деца с хронични болести и деца с потвърдени противопоказания от експерти.

Най-уязвимата на морбили група са дребните деца, това е детска зараза, предава се по вътрешнокапков път, както и грипа. Бързо може да се разболее човек, който е контактен на болен. Има наказания за родителите, които не са имунизирали подлежащи на имунизация деца и това се прави, с цел да предотвратим допускането на болестта. От 2012 година на територията на Варна и региона нямаме регистриран случая на морбили. Това е добър индикатор.

Относно въпросът дали имунизациите са рискови, зная, че има хора, които се опасяват, само че те са пречистени, употребявани са доста години и е хубаво децата да се имунизират. Морбили е тип шарка, която дава много затруднения на белия дроб, на мозъка и други Започва като една изнемощялост, температура, по-късно следва обрива, който стартира от лицето надолу и по-късно следва и излекуване. Преживяват огромен % от децата, само че за жал има и смъртни случаи. Най-сигурният метод за предотвратяване е имунизирането, тъй като имунизацията е с отслабени вируси на морбили, заушка и рубеола, това е жива ваксина. Може би и по тази причина страхът на родителите е по-голям, само че по принцип имунизираните деца не боледуват. Ваксината, направена на 13-месечна възраст, подсигурява отбрана от болестта. Тези, които са прекарали болестта като по-големи си построяват също дълготраен имунитет. Пълен имунитет обаче се добива след слагането и на втората ваксина след 12-годишна възраст. Децата, които са с потвърдени противопоказания са освободени от имунизацията.

Както и до момента са дадени от РЗИ наставления до шефовете на лечебните заведения и персоналните лекари. Тъй като сега е разгласен гърмеж на заболели в Благоевград, ние сме дали наставление да ни се дават данни за всички подлежащи на имунизиране досега, с цел да преценим какъв брой ваксини още ще би трябвало да бъдат обезпечени. При възрастните хора и личния състав на лечебните заведения би трябвало също да се изследва имунитета за морбили и в случай че нямат подобен да се направи по една доза от имунизацията и на тях. Защото във всички лечебни заведения и най-много в инфекциозна клиника се обслужват такива заболели и личния състав е уязвим.

Скоро още веднъж ще публикуваме на уеб страницата на РЗИ какво съставлява болестта и имунизациите.

Предписали сме да ни бъде дадена информация за децата в детските градини, които нямат ваксина, с цел да обхванем и тях. ", сподели доктор Баева. 

На въпросът какво мисли за необятно публикуваното разбиране измежду хората, че вирусите се популяризират съзнателно, с цел да процъфтява фармацевтичната промишленост, експертът сподели следното:

" Аз не съм съгласна с това. В момента, в който масово се обхващаха всички с имунизации, нямаше това заболяване. 2010 - 2011 година имаше един взрив на морбили и бяхме във вихъра на работата и тогава имунизирахме доста огромна част от ромското население. Беше взрива там. Ходихме по домовете и ето,че няма морбили във Варна. Иначе точно ромската общественост е най-уязвима, защото те не си имунизират децата всеобщо, нямат даже личнопрактикуващи лекари, не можем да проследим какъв брой деца подлежат на имунизиране при тях. Работим с НПО-та, които ни оказват помощ. А другояче в днешно време хората пътуват доста. Започнаха да отхвърлят имунизацията, а тези вируси не са изчезнали. Когато се събере едно население огромно неимунизирано, болестта процъфтява. Засегнато е огромна част от детското население в Италия и Франция, там имаше много смъртни случаи и имунизацията беше стартирана да се ползва още веднъж. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР