Рязкото застудяване и партията на Слави Трифонов бяха двете най-забелязани

...
Рязкото застудяване и партията на Слави Трифонов бяха двете най-забелязани
Коментари Харесай

Уикенд новини: Слави Трифонов тихо учреди партията си, СЕМ трябва да махне шефа на БНР

Рязкото захлаждане и партията на Слави Трифонов бяха двете най-забелязани от медиите събития през уикенда. И до момента в който снежната завивка по високите върхове не е непредвидена за октомври, то партийното събитие на водещия не сътвори шоу. Съвсем съгласно прогнозите водещият стана водач, а негови заместници са сценаристите му, учудващият детайл беше тайната атмосфера на съботното събитие и избягването на медиите.
Иначе три седмици преди локалния избор предизборната атмосфера е по-скоро скучна: ГЕРБ разпръсква вести за нараствания на заплати, а Българска социалистическа партия търси видимост, да вземем за пример през парите за медицинските сестри.

ТРИ Пожарна охрана ТРИ
Останалите вести от почивните дни в три фрази

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Слави Трифонов създате партията си надалеч от медиите

[Партия НТД]
Само за 20 минути и без позволени медии в събота Слави Трифонов учереди и оглави партията " Няма такава страна ", както разгласи преди повече от три месеца. По-късно беше публикувано клипче, което не даде повече елементи от това, че Трифонов ще се бори за задачите си от референдума преди години. За зам.-председатели са определени двама от сценаристите на " Шоуто на Слави " - Тошко Йорданов и Ивайло Вълчев, а останалите от екипа - Драгомир Петров, Александър Вълчев и Филип Станев, са в изпълнителния съвет (тясното ръководство) на партията.

Над 100 са жертвите на митингите против държавното управление в Ирак

Демонстрантите са на улицата към този момент пет дни и се бунтуват против високата безработица , неприятното качество на публичните услуги (например на електропреносната и водоснабдителната мрежа) и корупцията , като нападат и държавни здания. Високият брой жертви и ранените близо 4000 души принудиха Организация на обединените нации да призове за завършек на " безсмислената загуба на живот ". В опит да се овладее хаосът в столицата управляващите оповестиха полицейски час и вкараха ограничавания за интернет.

Съединени американски щати махат визите за поляци

Решението на Държавния департамент беше обявено персонално от президента Доналд Тръмп. Условието на Съединени американски щати е броят на отводите на визи да е под 3% . България не отгаваря на условието (показателят е 11% по последни данни), като визи има и за други страни в Европейски Съюз - Румъния, Хърватия и Кипър.

СЪБИТИЯТА, КОИТО ЩЕ СЛЕДИМ ИДНАТА СЕДМИЦА

Съвет за електронни медии маха шефа на БНР

Съветът за електронни медии разгласи, че в интервала 7-11 октомври ще стартира процедура по предварителното преустановяване мандата на генералния шеф на БНР Светослав Костов. До края на седмицата медийните надзорници му бяха дали период той самичък да подаде оставка и да поеме отговорност за рецесията в радиото, само че Костов отхвърли.

Върховният касационен съд се произнася по проблема " Джок Полфрийман "

В понеделник тричленен състав на Върховния касационен съд се произнася по настояването на основния прокурор Сотир Цацаров за обновяване на делото за предварителното условно освобождение на австралиеца Джок Полфрийман и анулация на стартирането му. Първоначално делото бе планувано за 23 октомври, само че след това съдът изтегли съвещанието по-напред поради необятния публичен отзив, който значително е резултат от целенасоченото манипулиране на публичното мнение от страна на политиците и насъскването на хората против съда, постановил освобождението на австралиеца. Принципно законът не позволява обновяване на делото, каквото изиска Цацаров.

Полша гласоподава на парламентарни избори
Поляците ще гласоподават на парламентарни избори на 13 октомври след четири години ръководство на " Право и правдивост " (ПиС), която предприе конфронтационен курс по отношение на Брюксел. Управляващите националисти не престават да се радват на най-голяма поддръжка измежду електората. Според последните социологически проучвания водената от ПиС коалиция ще получи 42.4% от вота, а главният й противник - проевропейската " Гражданска коалиция ", включваща " Гражданска платформа ", ще вземе 25%.

Натоварена евроседмица

Докладът на Европейската комисия за Механизма за съдействие и инспекция (по-популярен като " мониторинга " ) продължава да се отсрочва . Първоначалната дата за публикуването му беше 25 септември, само че поради чуването на претендентите за комисари от Европейския парламент публикуването беше отсрочено, евентуално за по-следващата седмица . Докладът се чака с нараснал интерес, защото ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер даде обещание през 2014 година мониторингът над българската и румънската правосъдна система да отпадне до края на мандата му, т.е. 31 октомври.

В понеделник и вторник министрите на вътрешните работи и правораздаването на Европейски Съюз ще разискват по какъв начин към постигнатата договорка сред Германия, Франция, Малта и Италия за преразпределение на бежанците , които идват по средиземноморския маршрут , да се причислят и други страни членки. Вероятно министрите ще обсъдят и обстановката с бежанците в Турция .

В понеделник са чуванията в Европейския парламент на основните зам.-председатели – Вера Йоурова, която ще дава отговор за гражданските свободи, правораздаването и вътрешните работи, и на Жозеп Борел, който е препоръчан за Върховен представител на Европейски Съюз в региона на външните работи и сигурността. На идващия ден са чуванията на тримата изпълнителни зам.-председатели на Европейската комисия – Валдис Домбровскис, който е претрупан с съгласуваност на икономическите ресори, Маргрете Вестагер с ресори конкуренция и цифрова политика и Франс Тимерманс, които ще координира климатичните политики на Европейска комисия.

В сряда Еврогрупата (министрите на финансите на страните, приели еврото) ще обсъдят заключителните елементи от бъдещия бюджет на еврозоната . Той е значим за България, защото в интервала до приемане на европейската валута страната също ще може да се възползва от него. От общия бюджет на Европейски Съюз за Бюджетния инструмент за доближаване и конкурентоспособност са планувани 25 милиарда евро, от които 7 милиарда могат да се употребяват от страните отвън еврозоната. Към тези средства страните членки могат да прибавят и спомагателни. Новият инструмент ще се употребява за поддръжка на промени в страните, които изпитват финансови компликации.

В сряда посланиците на страните членки в Брюксел ще обсъдят за следващ път дали Северна Македония и Албания да стартират договаряния за участие . Засега техните кандидатури са блокирани от Франция, Дания и Холандия , само че в плана за умозаключение на срещата на водачите на 27-те на 17-18 октомври финландското председателство на Съвета на Европейски Съюз е записало, че Скопие и Тирана ще бъдат поканени. Поканата обаче може да отпадне, в случай че продължава опозицията на трите страни. Германия предложи двете страни да бъдат поканени под изискване, т.е. договарянията с тях да стартират едвам откакто те са изпълнили дълъг лист с изисквани я. Тъй като този на Албания ще бъде по-дълъг, това ще разреши на Северна Македония да стартира договаряния по-бързо.

МАСКИ НА УИКЕНДА

Фотограф: Jorge Silva [Reuters]
Управляващите в Хонконг не разрешиха на участниците в митингите да носят маски, скриващи лицата им. Мярката отразява втвърдяването на позицията на изпълнителната власт против продължаващите от четири месеца демонстрации. Според Reuters на полицията към този момент е позволено да употребява по-груба мощ против протестиращи, в сравнение с до момента. Забраната на маските предизвика разгръщане на митингите, освен това - с маски.

OUT_OF_OFFICE

Раздвижи се
7.10


По време на курса по катерене за начинаещи всеки искащ ще има опция да се запознае с правилата на катеренето, методите за обезпечаване, както и с главните катерачни техники. Курсът е с дълготрайност три седмици или осем занимания по два часа и половина. За да се включите, не е належащо да имате предходен опит.
В Walltopia Climbing Center, от 19 ч.

Нещо родно
10.10


Първият български състезателен електромобил ще бъде показан на особено събитие в Sofia Tech Park. Той носи името Kinetik, а в границите на презентацията му ще бъде показан самият автомобил, както и употребяваните в него технологии и основаните по време на създаването му нововъведения.
Входът е безвъзмезден, само че изисква предварителна регистрация. В Sofia Tech Park, от 19.30 ч.

Бягство от града
10.10


Празникът на сламата ще означи края на земеделския сезон. Идеята на самодейността също така е да обърне внимание на ежедневните избори в храненето, които всеки от нас прави. Тази година тематика на събитието е и намаляването на отпадъците, по тази причина уредниците приканват всички присъстващи да носят своя посуда за многократна приложимост.
В Мало Бучино, от 12 ч.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР